Restoran SOL tapas na hrvatski od 2. svibnja nalazi se na novoj adresi, Petrinjskoj 2 u središtu Zagreba, a mi smo posjetili poznatog chefa u novom prostoru.
Nakon što je originalno bio otvoren u Margaretskoj ulici, a zatim preseljen u znatno veći prostor na središnjem gradskom trgu - onaj u sklopu gradske kavane, chef Mate Janković svoj restoran SOL tapas na hrvatski od 2. svibnja vodi na novoj adresi. U samom srcu Zagreba, Petrinjskoj 2, smjestio se simpatičan prostor koji smo i sami odlučili posjetiti, a isti nas je osvojio na prvi pogled. Odiše modernim industrijskim šarmom koja savršeno odgovara konceptu samog restorana.
Minimalistički uređen interijer dopušta da pažnja ipak ostane na tanjuru. Autentičan prostor, s grafitima na zidovima, ali i novim vizualom - i sam Janković tvrdi kako bi, da je znao, svoj tapas bar preselio na ovu lokaciju mnogo ranije.
"Lokacija je odlična, okupili smo odličan tim mladih ljudi koji vole i žele raditi te smo vrlo optimistični oko svega što nam slijedi", kaže nam Mate koji dodaje kako su prvi dani nakon otvaranja na novoj adresi prošli odlično. "Ljudi su zainteresirani, stalno nas zovu, sviđa im se način na koji smo uredili prostor", kaže nam poznati chef i dodaje, unatoč tome što su u planu još neke manje preinake, s prostorom je i više nego zadovoljan.
Što se tiče menija, u ponudi, između ostalog, ima 16 tapasa, pet priloga i tri vrste deserta - kolač od skute s jagodom i bosiljkom, kolač od limuna, mente i maslinovog ulja te kolač od badema i Maraska Maraschina. Deserti stoje 6,50 eura, a u porciji se dobiju dva kolača željenog okusa. Tu je, dakako, i dnevni ručak u tri slijeda za dvije osobe po cijeni od 25 eura po osobi. Meni će se, otkriva nam sam chef, pak mijenjati kvartalno. U tapas baru također nude i veliku vinsku kartu od čak 60 etiketa od kojih je većina dostupna na čaše, kao i koktel kartu koju će sezonski nadopunjavati. Zanimljivo je i to što sami za posjetitelje rade svoju sodu i kombuchu, bazirane na prirodnim, domaćim sastojcima.
Tijekom našeg posjeta novoj zagrebačkoj gastro oazi isprobali smo čak četiri jela koja se nalaze na njhovom bogatom meniju. Krenuli smo s hladnim predjelom koje je pred nas stiglo u izdašnim količinama, a već na prvi pogled dalo je naslutiti da nas čeka posebno gastro iskustvo. Jadranska tuna u glavnoj ulozi, poslužena zajedno sa slamom od krumpira, usoljenim žumanjkom i majonezom od medvjeđeg luka, osvojila nas je ne samo precizno izbalansiranim okusima, već i samom estetikom na tanjuru. Svaki element imao je svoje mjesto, a zajedno su činili skladnu i dojmljivu cjelinu.
Na red su zatim došli profinjeni Profiteroli s ličkom pastrvom, čiji je blagi okus savršeno nadopunjen dimljenim kiselim vrhnjem. Svaki zalogaj zaokružuju svježi vlasac i nježna pastrvska ikra, koja donosi notu slanog luksuza. U porciji smo dobili četiri komada - taman dovoljno da se u potpunosti uživa u ovoj skladnoj i iznenađujuće elegantnoj interpretaciji klasičnog zalogaja.
Iduće jelo koje smo isprobali bio je Zagrebački katsu sando koji je pred nas stigao u obliku dva bogata, savršeno panirana sendviča, s hrskavim mesom koje se doslovno topilo u ustima. Pratila ih je kremasta krem krumpir salata, obogaćena mladim lukom i limunom koji je cijelom jelu dao svježinu i balans. Spoj poznatog domaćeg okusa i japanskog street food šarma pokazao se kao pun pogodak, a stoji 16,5 eura.
Za kraj su stigli Zagorski tacosi "purica mlinci" u modernoj interpretaciji. Sočna confit purica bila je nevjerojatno mekana i aromatična, upotpunjena svježom salatom i bogatim umakom od purice koji je sve povezao u skladnu, zaokruženu cjelinu odličnog okusa. Tradicija poslužena u malom formatu, ali s velikim karakterom svakako je naš favorit! Cijena mu je 16 eura i nećete požaliti niti centa. Još za kraj samo valja napomenuti da je radno vrijeme restorana od ponedjeljka do subote od 12:00 do ponoći, dok je nedjeljom zatvoren.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....