Na Fuliranju, koje će se i ove godine održavati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 29. studenog do 7. siječnja 2026., predstavit će se ponajbolji domaći chefovi i ugostitelji na 16 adventskih kućica, a zagrijavanje počinje tri dana ranije.
Zagrijavanje za Advent već se opako zahuktava, a brojnim Zagrepčanima i gostima svoje će delicije na Fuliranju, koje će se i ove godine održavati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 29. studenoga do 7. siječnja, nuditi ponajbolji domaći chefovi. Svoju ponudu na ekskluzivnom druženju za medije u zagrebačkom Metrou na Jankomiru nekoliko dana prije službenog otvaranja Adventa predstavili su kreativni chefovi i ugostitelji koji će svoje specijalitete nuditi na 16 kućica, s najraznovrsnijom ponudom jela i pića. Od tradicionalnih blagdanskih specijaliteta i omiljenih comfort food klasika do egzotičnih okusa i maštovitih slastica, svatko će pronaći nešto za sebe.
Sudionici koji će ovo Fuliranje učiniti najukusnijim dosad su Noel, Dante Tapas & More, Pastamisee, Gdje je Jura by Klepić Juraj, Strikoman’s Bistro, SpudBud, Buncek, Picnic Mingle&Fun, chef Mario Mihelj, Institut za kobasice by Mate Janković, Mama Zakucava, Chefs burger by Ivan Pažanin, Pizza Social Club, Brûlée Bar, GingleBells i Rakijarnica.
Pretasting 13. Fuliranja otvorio je Picnic Mingle&Fun sa svojim Pastrami sendvičem s tanko sušenim i dimljenim goveđim prsima, topljenim sirom, dinstanim kiselim kupusom, uz dimljenu majonezu, posluženo u sourdough kruhu by Boogie Bakery. Zatim je uslijedilo kušanje Dante Tapas&More Baošticade, koja dolazi uz ukusnu pašticadu i ukiseljenu mrkvu. U ponudi će imati, između ostalog i Croquetas de Jamon (krokete s jamon pršutom).
Kućica Buncek predstavit će se s talijanskim Don Prascom kombinacijom dijonaisse umaka, domaćeg bunceka, salse verde s jabuka- koromač- rikola salatom te pesto rosso umakom, a imat će još tri svjetske interpretacije - korejski, hrvatski i američki.
Noel će se predstaviti s PigRollom odnosno pečenom svinjetinom, domaćom turšijom, majonezom od mladog luka i karameliziranim jabukama kao i s Puricom 2.0, Krpicama sa zeljem te Bučom.
Strikoman‘s Bistro prvi put stiže na Fuliranje, a ponudili su Octo - Dog - hrskavu hobotnicu u tempuri, tuna gulaš, porchetta sendvič i beef tartar. Na kućici popularnog SpudBuda jest će se klasika - buncek, dinstano zelje i hren umak s njihovim nadaleko poznatim krumpirima.
Pastamisee donosi Cacio e pepe klasično talijansko jelo od tjestenine koje se sastoji od samo tri sastojka: naribanog sira Pecorino Romano, svježe mljevenog crnog papra i vode od kuhanja tjestenine. Mario Mihelj će raditi šiš Nduju - mekanu ljutu kobasicu za mazanje iz svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica iz Kalabrije. Institut za kobasice by Mate Janković na svojoj će kućici, među inim, nuditi kranjsku kobasicu, a Chefs burger by Ivan Pažanin svoj hit Crispy kapulu, dok će Brûlée Bar ponuditi spoj slatkiša, kreme i vatre. Pizza Social Club posjetiteljima će nuditi pizzu calzone s porilukom. Juraj Klepić donosi najnoviji viralni hit s puno čokolade, riječ je o Matilda torti, a kućica Mama Zakucava predstavit će se s punjenom pohanom paprikom, lovačkim gulašom od vepra i srne u bao bunsu i domaćim knedlima s džemom od šljiva u tajnom umaku.
Fuliranje će tijekom ovih blagdana širiti duh empatije i zajedništva te će u suradnji s platformom Crumbs svakodnevno tijekom Adventa izdvajati 15 porcija hrane, aktivno sudjelujući u smanjenju bacanja hrane i poticanju održivih navika, te omogućiti dostupnost kvalitetne hrane svima po značajno povoljnijim cijenama.
Štićenici Udruge UNUO imat će prilike kuhati sa chefom Ivanom Temšićem na Noel kućici, a prihod će pomoći radu Udruge koja kroz umjetnost gastronomije osnažuje osobe s invaliditetom, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te djecu i mlade u ranjivim situacijama. Svake subote održavat će se program Ladies First u sklopu kojeg nastupaju žene DJ-i i zbor Sve za nju. Zajedno će na Fuliranju senzibilizirati javnost o prevenciji i borbi protiv malignih oboljenja žena u suradnji s udrugom Sve za nju za koju će se prikupljati donacije.
U suradnji s Maticom umirovljenika grada Zagreba svaki ponedjeljak bit će posvećen Superseniorima. Bake i djedovi tako će moći zaplesati uz hitove svoje mladosti koje će na koncertima uživo izvoditi Miro Ungar, Kristijan Beluhan i Ajngemahtec band, ŠLEPER ŠLAGER bend, Robert Mareković i Swingers band, ali će i sami umirovljenici sudjelovati u programu te izvesti predstavu Doktor Nepalac u režiji Vinka Štefanca, a sve posjetitelje razveselit će i nastup KUD-a Valentinovo s prigodnim blagdanskim programom.
Aktualan je i natječaj ART Waste Challenge za mlade umjetnike i umjetnice do 35 godina, koji imaju priliku predložiti rješenje privremene javne skulpture isključivo od recikliranih materijala s prijašnjih izdanja festivala, u suradnji s HDLU-om i uz podršku METRO-a koji osigurava nagradu od 4.000 eura bruto. Svi detalji natječaja dostupni su na linku. Stručni žiri Fuliranja i HDLU-a do 20. studenoga bira najbolje rješenje. Otkrivanje skulpture na Trgu J. J. Strossmayera bit će 6. prosinca, a rad će biti izložen do kraja festivala 7. siječnja 2026., nakon čega odlazi u trajno vlasništvo METRO-a.
Organizatori su mislili i na najmlađe koji će moći uživati uz dječje predstave, zborove i radionice, druženja sa Svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom te zabavno učenje na otvorenom uz Nature i History Trails.
Utorkom i srijedom školarci imat će Zero Waste radionice u suradnji sa Zelenom akcijom te predavanja Čistog podzemlja. Na Fuliranje se vraćaju popularne gratis plesne radionice. Tako ćemo opet četvrtkom gibati kukove u latino ritmovima uz izvrsne plesne instruktore. Zagrijavanje počinje već 26. studenoga, a trajat će sve do 7. siječnja, do kada ćemo moći uživati u svemu što ovogodišnje Fuliranje nudi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....