Provjereni recept

Što se jelo na banketima u Netflixovom Bridgertonu? Pogačice za visoko društvo!

Sve je spremno za početak prikazivanja druge sezone ‘Bridgertona‘, a kako bismo se saživjeli s radnjom hit-serijala, donosimo recept nadahnut raskošnim banketima i jelima iz doba velikog procvata engleske gastronomije.

Što se jelo na banketima u Netflixovom Bridgertonu, u kojem se prikazuje život engleskog visokog društva s početka 19. stoljeća? Već je objavljeno nekoliko kuharica nadahnutih jelima iz serije, poput pečene kockareve patke, a sad se - uoči početka emitiranja druge sezone potkraj ožujka - pojavila još jedna - The Bridgerton Book of Afternoon Tea, s receptima za jela koja se poslužuju uz popodnevni čaj.

Glavni junaci prve sezone su Daphne Bridgerton, najstarija kći moćne obitelji, i vojvoda od Hastingsa, muškarac sumnjive reputacije, koje glume Phoebe Dynevor i Regé-Jean Page, a iako se radnja događa u nekoj alternativnoj prošlosti u kojoj je englesko društvo rasno integrirano, neke stvari nisu se promijenile. Život elite u njihovim raskošnim palačama, kako je prikazan u serijalu, pun je tračeva, spletki, zlobe i seksa - i naravno raskošnih banketa s jelima iz doba velikog procvata engleske gastronomije. Jednim dijelom zbog sve jačeg utjecaja francuske kuhinje, a drugim zbog obilja novih namirnica, prvenstveno začina koji su dolazili u sve većim količinama iz koloniziranih zemalja.

image

I na ekskluzivnom partyju povodom druge sezone Netflixove serije u Millennium Biltmore Hotelu u Los Angelesu jele su se čuvene pogačice

CHARLEY GALLAY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Trend nove gastronomije predvodili su kralj George III i princ namjesnik, budući kralj George IV, te vojvoda od Norfolka koji bi "za objed izjeo oko kilu i pol do dvije kile bifteka, a nakon toga bi nasjeckao luk i ciklu, zalio ih uljem i octom te i to slistio" - i unatoč takvoj prehrani doživio sedamdesetu.

U londonskim palačama u četvrti Mayfair jela su se posluživala za doručak, ručak, uz popodnevni čaj te za kasnu večeru. Posluga je po namirnice odlazila na tržnice u obližnjem Covent Gardenu, gdje su se nudile sve moguće vrste hrane, pa čak i one izvan sezone. A u malim dućanima pokraj tržnice lako kvarljive namirnice držale su se u takozvanim "ledenim sobama", pa su bogatije kuće mogle biti dobro opskrbljene u sva četiri godišnja doba.

Čitajte i: Kako su vegeterijanska i veganska jela iz restorana Plant Punk postala hit

Večera je bio središnji objed dana, na koji se dolazilo u formalnoj odjeći, te se morala poštovati sva sila običaja - između ostaloga kada se i koliko se pije. Od domaćina se očekivalo da svojim gostima posluži barem 15 jela, a mnogi su nudili i više. A što se tiče piće, vojvoda od Yorka je tijekom večere znao popiti i do 40 čaša francuskog crnjaka, dok je danas, primjerice, preporučena količina 14 čaša tjedno.

Nakon takvih večera sljedeći bi se dan sudionike banketa često moglo vidjeti u šetnji, također novom pomodnom običaju, po Hyde Parku, gdje se nekadašnji Rotten Row (trula ulica) počeo nazivati Route du roi - kraljevsko šetalište. I nije se tamo išlo samo da bi se pokazala nova, raskošna odjeća, nego i da bi se udahnulo svježi zrak, razbistrilo glavu od alkohola i sagorjelo barem malo kalorija te u dobroj kondiciji dočekalo novi banket.


Pogačice za visoko društvo

image
SHUTTERSTOCK

Pogačice su sastavni dio svakog doručka ili popodnevnog čaja i samo im treba dodati malo - ili po želji puno - maslaca i džema za potpuni užitak. Mogu se jesti dok su još vruće ili ih čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Ako nemate ogrozda, možete ih pripremiti s kupinama, borovnicama ili nekim drugim bobičastim voćem.

Sastojci:

  • 1/2 čaše ogrozda
  • 1/16 žličice šafrana u prahu
  • 2 čaše brašna
  • 1 žličica soli
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice šećera
  • 5 žlica maslaca narezanog na kockice
  • 3 jaja
  • 3/4 čaše mlijeka
  • 1 žličica vode


Priprema:

U malo tople vode namočiti ogrozd 30 minuta. U drugoj zdjeli otopiti šafran u jednoj žlici vode, dodati brašno, prašak za pecivo, šećer i maslac te miksati. U posebnoj posudi istući dva jaja, vodu sa šafranom i mlijeko te promiješati. U to umiješati smjesu s brašnom i dodati ogrozd. Lagano umijesiti tijesto i razvući tako da bude debelo oko tri cm. Narezati ga u obliku kružnice ili trokuta i poslagati na pleh za pečenje. Istući preostalo jaje s malo vode i premazati pogačice. Peći osam do deset minuta na 230 stupnjeva. Pustiti da odstoje pet minuta i poslužiti.

Čitajte i: I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević

Linker
17. travanj 2024 05:43