Vrijeme je za čaj

Tope se u ustima: Keksi po receptima domaćih gastro blogera

Kad vani zahladi, zavucite se pod dekicu sa šalicom svog omiljenog toplog napitka i - desertima koji uz njega pašu.

ORAŠČIĆI, recept Slavice Šagolj

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice kakaa

Krema:

  • 4 žumanjka
  • 3 vanilin šećera
  • 4 žlice šećera
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • žlica ruma
image
Slavica Šagolj


Priprema:

Od sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na minimalno sat vremena. Izvaditi iz hladnjaka. Kalupe za oraščiće namazati masnoćom, posipati brašnom i ukloniti višak. U svaki kalup staviti kuglicu tijesta i utisnuti lagano prstima po cijeloj površini kalupa. Kalupiće staviti u lim za pečenje i peći 13 minuta na 180 stupnjeva.

Pečene i još tople odmah izvaditi iz kalupa - dovoljno je malo lupnuti po limu i kolačić će sam ispasti. Kada su svi keksići ispečeni, vrijeme je za pripremu kreme.

U posudu za kuhanje uliti hladno mlijeko, zatim dodati žumanjke, obje vrste šećera i brašno te sve dobro izmiješati pjenjačom. Staviti posudu na laganu vatru i neprekidnim miješanjem skuhati kremu. Još toplu prekriti prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Pustiti da se krema dobro ohladi. U posudu za miksanje staviti maslac sobne temperature te ga izmiksati, zatim dodavati malo po malo ohlađene kreme. Miksati dok krema ne postane sjajna i svilenkasta. Pri kraju dodati rum. Ohlađene polovice oraščića premazati kremom i spojiti s drugom polovicom. Ponavljati postupak dok se ne spoje svi keksići. Čuvati ih u keramičkoj posudi.

RASPUCANCI OD LIMUNA, recept Sandre Rončević

Sastojci (za oko 30 komada):

  • 300 g glatkog pšeničnog brašna tip 550 ili tip 00
  • 6 g praška za pecivo (pola vrećice)
  • 1 veći limun, sok i korica
  • 1 jaje
  • 120 g šećera
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Dodatno:

  • kristal šećer koji ste mrvicu samljeli
  • šećer u prahu
image
Sandra Rončević

Priprema:

U posudu prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati mu prstohvat soli i dobro izmiješati.

U drugoj dubljoj posudi mikserom izmiksati omekšali maslac koji ste narezali na kockice i šećer. Kad ste dobili finu gustu kremu, dodati jedno jaje pa kratko izmiksati. Potom dodati pastu ili ekstrakt vanilije te sok i sitno ribanu koricu od jednog cijelog limuna i izmiksati. Malo po malo dodati brašno i miksati dok se ne dobije mekana gusta smjesa.

Zdjelu sa smjesom pokriti prozirnom folijom i staviti u hladnjak da se hladi najmanje 60 minuta. Smjesu možete hladiti i dulje, nekoliko sati ili preko noći.

Izvaditi je iz hladnjaka, vaditi žlicom (pola velike žlice) i rukama formirati kuglice veličine oraha teške između 18 i 20 g. Kuglice prvo uvaljati u lagano mljeveni kristal šećer (možete ga samljeti u mlincu za kavu) pa potom obilato u šećer u prahu.

Kuglice slagati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, razmaknuti ih jednu od druge barem 2 - 3 cm jer će se tijekom pečenja raširiti pa ih staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (ventilacija) ili 200 stupnjeva (tradicionalno pečenje). Peći 10 - 12 minuta i paziti da ne potamne (čim počnu tamnjeti, vadite ih van).

Kekse dobro ohladiti na rešetki pa ih slagati u limenu kutiju ili staklenu posudu s poklopcem. Ili ih odmah sve pojedite uz omiljeni napitak. Keksi su izrazito prhki, mekani i divno aromatični.

ALFAJORES KEKSI, recept Mile Butorca (Hungry Mile)

Sastojci:

  • 215 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g glatkog brašna
  • 250 g škrobnog brašna, gustina
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 300 g dulce de leche
  • kokosove mrvice
image
Mile Butorac

Priprema:

Maslac i šećer pjenasto izraditi, dodati jedan po jedan žumanjak miksajući između svakog dodavanja. Umiješati aromu vanilije.

U drugoj posudi prosijati brašno, gustin, prašak za pecivo i sol. Dobro promiješati.

Brašno dodati smjesi s maslacem. Sve povezati u kompaktno tijesto, zamotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na sat vremena.

Upaliti pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremiti dva-tri lima za pečenje, na svaki staviti papir za pečenje.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka, podijeliti na pola. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati na debljinu od oko 3 mm. Okruglim rezačem raditi krugove i odmah ih slagati na lim. Ostaviti mali razmak između svakog keksića. (Paziti da se napravi parni broj polovica.)

Kekse peći 10 minuta, paziti da vam ostanu svijetli. Keksiće ohladiti.

Na jednu polovicu keksa staviti žličicu dulce de leche karamela i poklopiti drugom polovicom. Rubove uvaljati u kokosove mrvice.

01 - Modified: 2022-09-24 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Andrea Cukrov otkriva kako najlakše napraviti pekmez, confit i kimchi! 02 - Modified: 2022-09-20 14:44:04 - Feat.: 0 - Title: Zaljubit ćete se: Kraći, brži i slasniji recept za tortu u životu niste vidjeli 03 - Modified: 2022-10-13 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaboravite ‘banana bread‘, hit je ovaj slatki kruh
01 - Modified: 2022-09-24 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Andrea Cukrov otkriva kako najlakše napraviti pekmez, confit i kimchi! 02 - Modified: 2022-09-20 14:44:04 - Feat.: 0 - Title: Zaljubit ćete se: Kraći, brži i slasniji recept za tortu u životu niste vidjeli 03 - Modified: 2022-10-13 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaboravite ‘banana bread‘, hit je ovaj slatki kruh
Linker
30. listopad 2022 10:03