majčin dan

U kuhinji sa zagrebačkom glumicom Dunjom Fajdić: Mama zna najbolje

Zagrebačka glumica Dunja Fajdić Majčin dan dočekuje uz dvije razigrane djevojčice te otkriva kako sedmomjesečnu Sašu i dvogodišnju Maru navikava na svoja omiljena jela - domaća variva

Zagrebačka glumica Dunja Fajdić ovih je dana zaposlenija nego ikad: u kazalištu Žar ptica igra u predstavama "Tajni dnevnik Adriana Molea'", "Durica - male ljubavi", "Mama, ja sam pozelenio!", "Princeza na zrnu graška" i "Mrvice iz dnevnog boravka", a kad se vrati kući, čekaju je razigrane kćeri. Saši je tek sedam mjeseci, a Mari su dvije godine pa Dunja i njen partner, ton majstor i glazbenik Ivan Biondić Mirza, svakodnevno "mozgaju" i o obiteljskom jelovniku. Važno im je da jedu domaće i raznovrsno, a djevojčice zasad nisu izbirljive: Saša je, doduše, tek počela s dohranom, ali Mara jedva čeka isprobati sve što mama i tata pripreme.

Tko je u vašoj obitelji glavni kuhar?

- Ja ne volim kuhati "na brzaka", jer kad se žurim, to nikad ne ispadne dobro. Kad imam vremena, onda se potrudim, a još se više trudim otkad su stigle djevojčice. Ivan i ja volimo isprobavati novu hranu. On se upušta u kulinarske eksperimente, a ja sam praktična. Ipak, češće ja kuham, a onda on počisti kuhinju. Tako smo se podijelili.

Što najčešće pripremate?

- Trudimo se jesti zdravo, ali bude tu, priznajem, i fast fooda. No, svi najviše volimo variva, čak i Mara, kojoj su mahune najdraže jelo. Osim toga, kod kuće uvijek mora biti mrkve i češnjaka, a izbjegavamo kruh. Ja pak obožavam variva, juhice, a slaba sam na crumble sa sladoledom i sushi.

Koji su vam najveći izazovi u prehrani s djecom?

- Najteže mi je ostati dosljedna: kad im kažem da nešto u tom trenutku ne mogu jesti, da stvarno ostanem pri tome. Sad nam je izazov da usvojimo zdrave navike, da se zna da se sve smije jesti, ali umjereno. No, ni s Marom ni sa Sašom nisam imala nekih problema u vezi s jelom, još od dojenja. U trudnoći sam završila "Malu školu dojenja" udruge Roda i tamo sam dobila neke osnove vezane za dohranu. ondje su me usmjerili i za kasnije, za dohranu. S obje djevojčice odlučila sam se na metodu "Beba vođa dohrane". Riječ je o konceptu prirodnog i logičnog procesa uvođenja krute hrane. Dijete se hrani samostalno i pritom instinktivno odabire hranu.

ČITAJTE I: Marko Braić otkrio tajnu svoje forme: Na podiju letim zahvaljujući ovoj prehrani

Kako to u praksi izgleda?

- Jako je jednostavno, ali i neuredno. Svodi se na to da dijete postepeno jede svu hranu koju jedu i odrasli, ali bez soli. Kuhana mrkvica, kuhana brokula, sezonsko voće i povrće. I meni i Ivanu bitna je kvaliteta namirnica. Sve kupujemo na tržnici kod tete Branke, koja ima svoj OPG, a izbjegavamo supermarkete. Želimo znati odakle je hrana došla i jesti što manje procesuirane hrane. To je i ideja ove dohrane. Osim toga, time što djeca jedu isto što i odrasli, vježbaju i finu motoriku, koordinaciju, stvara se osjećaj zajedništva prilikom obroka. Zapravo mi je lijepo vidjeti bebe kad se "zmažu" - hrane ima posvuda, a naš pas Campi profitira.

Je li uložen poseban trud da bi se postigla ovako dobra forma sedam mjeseci nakon poroda?

- Inače sam sportski tip, a kad imaš dijete od dvije i pol godine, ne treba ti drugi trening. Sašu još dojim i mnogo energije mi ode i na to. U trudnoći nisam dobila mnogo kilograma pa nisam imala ni problema s njihovim skidanjem. Mislim da je to zapravo više stvar dobre genetike i energije utrošene na djecu.

Imate li vremena za sebe?

- Kad ste roditelj, to je posao bez predaha. Zvuči smiješno, ali vrijeme za mene je moj posao. Za sada, iskreno, želim što više vremena provesti s njima, a "vrijeme za mene" kod kuće je dugo tuširanje. Kad je to moguće..

Kako izgleda vaš radni dan?

- Radni dan kreće sa spremanjem djece i to je procedura za koju je dobra organizacija pola posla. Odijevanje jedne pa druge, jedna ide u vrtić, druga ide na čuvanje kod bake i djeda i onda se tek ide na posao. U Žar ptici uglavnom imam po dvije jutarnje predstave, a ako spremamo novu - ostajem i na probi. Vikendom su pak matineje ili gostovanja. A kad dođem s posla, onda kreće zabava s Marom i Sašom.

image

Grašak s noklicama

MARKO TODOROV/CROPIX

VARIVO S GRAŠKOM I NOKLICAMA

SASTOJCI

ZA JUHU: 1 - 2 luka, 1 grincajg (3-4 mrkve, komad korijena celera, 2 korijena peršina), šalica graška, 300 g pilećeg filea ili neko drugo meso po želji, šaka crvene leće

ZA NOKLICE: 1 jaje, 3 žlice brašna, češnjak, sol, papar, malo crvene paprike, malo kurkume

PRIPRAVA

Nasjeckati luk na sitno, a ostalo povrće na malo krupnije komade. Staviti malo ulja u lonac, dodati luk i pirjati dok ne omekša. Zatim dodati mrkvu, peršin, celer, 2 režnja češnjaka i piletinu. Pirjati desetak minuta pa dodati grašak i crvenu leću (ona malo zgusne varivo, a daje blagi, slatkasti okus). Dodati vode da prekrije povrće. I onda - nek' se kuha! Dodavati vode po potrebi i pred kraj, nakon otprilike jednog sata, dodati noklice i začiniti po želji (sol, malo papra, kurkume i crvene paprike). Nakon ručka, što ostane - zamrznuti! Dobro dođe u danima kad nema vremena za kuhanje.

ČITAJTE I : U vazi u kuhinji Nika ne drži cvijeće, a otkrila nam je kako bez ove namirnice ne može kuhati

Linker
19. travanj 2024 07:37