Recept

Veganske krafne bez puno muke: Omiljena slastica u plant based verziji

Recept za krafne bez namirnica životinjskog porijekla s nama je podijelio Matei Negovetić.

Karneval, fašnik, maškare, kako god nazivali ovaj veseli dio godine, jedna je stvar neodvojiva od ovog razdoblja - a to su krafne! Slastica poznata svima koju možete kupiti, ali i izraditi kod kuće što vam otvara mogućnosti da je napunite ili posipate čime god poželite. No što ako ne jedete mlijeko ili jaja, odnosno ako živite po plant based principu. Veganske krafne nisu toliko dostupne po domaćim slastičarnicama ili dućanima, no mi smo nabavili savršen recept. Matei Negovetić koji stoji iza profila Plant Based Full of Taste otkrio nam je da se već godinu dana bavi isključivo konzultiranjem u vezi veganske prehrane, primarno ugostiteljskim objektima koji žele uvesti ili proširiti svoju ponudu takve hrane. On je već tri i pol godine vegan. "Odluka je došla vrlo spontano, i vrlo bezbolno. Naime, djevojka i ja odlučili smo probati ne jesti meso tjedan dana i tako je ostalo. Ono što je meni bilo bitno u početku da mogu kuhati nešto zanimljivije, nešto drugačije i nešto što će biti ukusno, drugačije i jednostavno", kazao je Matei Negovetić i dodao da mu se ovaj način prehrane pokazao kao pun pogodak.

image

Matei Negovetić

IVANA NOBILO/CROPIX

Instagram profil pokrenuo je kako bi pokazao jednostavnost u pripremi svakodnevnih jela i raznolikost namirnica. Kaže da kod njega proces izrade hrane kreće u glavi, a principi na kojima ih temelji su: vizualna zanimljivost, struktura namirnica, sezonalnost, nutritivna komponenta i kombinacija okusa. "Zaista smatram da se od lako dostupnih namirnica, koje su sezonske i koje su nama poznate za naše područje, može stvoriti jako zanimljivo jelo", objasnio je Matei i dodao da je ovo zadnje vrlo zanimljivo ljudima koji žele prijeći na takvu vrstu prehrane - sastojci su im poznati, a perspektivu mijenja nova kombinacija ili tehnika pripreme. "Jela koja izazivaju najviše oduševljenja su ona koja su ili najjednostavnija ili ona koja su poznata svima, samo što su u veganskoj verziji. To su, primjerice, veganska peka, razna variva, njoki u umaku, zatim musake i slično. Isto tako, tu su uvijek popularne pljeskavice od raznih sastojaka, kao i okruglice, pa i pite i juhe sa raznim dodacima. Sve ono što se već konzumira, samo u veganskoj verziji", otkrio nam je Matei kakva hrana ima najbolji "prolaz" kod njegovih pratitelja i time se, kaže, potvrđuje njegova teza da je veganska prehrana dostupna svima te da se nitko ne mora odreći nikakvog okusa ili jela. Tu dolazimo i do mnogima omiljene slastice krafni, koje prema Mateijevom receptu možete napraviti u veganskoj verziji.

image

Veganske krafne

MATEI NEGOVETIć

A kako tvrdi, za sada mu se pokazalo da je teže napraviti klasične krafne, jer one zahtijevaju iskustvo i nekoliko pokušaja da bi se došlo do savršenih. "Tu je bitna preciznost, vrijeme dizanja tijesta, temperatura na kojem stoji tijesto, temperatura ulja. Isto tako, tu je i jako bitna zamjena za jaja u ovom receptu - gdje se najčešće koristi aquafaba (voda od slanutka), te je bitno precizirati količinu toga, a isto do koje mjere će se izraditi ‘snijeg‘ od iste koji će reagirati tijekom pečenja kao što reagiraju i jaja u klasičnim receptima. Američka verzija je ipak puno jednostavnija, jer ne iziskuje toliko sastojaka, i ono što je najbitnije kod njih je taj preljev, koji im daje posebnu notu. Ta blaga ljepljivost preljeva na njima baš je potpuno druga dimenzija i njihova najveća razlika u odnosu na klasičnu verziju", zaključio je Matei. S nama je podijelio recept za veganske krafne, a upute za izradu američkih donuta potražite na njegovom Instagramu.

Veganske krafne

Sastojci

  • 510 g glatkog brašna
  • 60 g veganskog maslaca/margarina
  • 100 ml aquafabe (vode od slanutka)
  • 7g suhog kvasca + 50ml vode
  • 60 g šećera
  • 0,03 l rakije/likera
  • 2 žlice mljevenog lana + 3 žlice vode
  • žličica soli
  • ulje za prženje
  • pekmez
  • šećer u prahu

Priprema

1. U 50 mililitara vode ubacite kvasac i pola žličice šećera. Razmutite i ostavite 10 minuta da stoji, dok se kvasac ne aktivira.

2. Dvije žlice mljevenog lana prelijte s tri žlice vode, razmutite i ostavite 10 minuta.

3. Aquafabu (vodu od slanutka) miksajte mikserom dok ne dobijete izgled tučenog bjelanjka. Ovu vodu možete uzeti iz konzerviranog slanutka ili vodu u kojoj se suhi slanutak namakao.

4. U čistu posudu ubacite suhe sastojke - brašno, sol, šećer. U sredini te posude napravite rupu i ulijte kvasac, mljeveni lan, ‘bjelanjak‘ od aquafabe i rakiju/liker. Zamijesite tijesto - kućnim robotom ili mikserom i rukama. Postepeno ubacujte veganski maslac/margarin. Ako mijesite rukama, mijesite desetak minuta, dok ne dobijete kompaktno tijesto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da stoji minimalno sat vremena, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.

5. Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i s čašom/šalicom izrežite krafne. Ostatak tijesta premijesite i opet izrežite krafne, dok ne potrošite sve tijesto. Tako izrezane krafne odložite na papir za pečenje/pobrašnjenu krpu i ostavite pokrivenim neka stoji minimalno sat vremena.

6. Pecite ih u dubokom ulju, temperature 170 - 180 stupnjeva, inače će krafne brzo potamniti. Pecite ih na način da ih položite u vruće ulje, prvo na stranu koja je bila okrenuta prema gore, poklopite posudu u kojoj se peku i nakon minutu maknite poklopac, okrenite ih i pecite ih još pola minute s druge strane.

7. Nakon pečenja, odložite ih na papirnati ubrus, kako bi se ocijedio višak ulja. Napunite ih pekmezom, pospite šećerom u prahu i uživajte.

Linker
23. travanj 2024 17:46