Cheesecake je jedan od najomiljenijih deserata na svijetu i danas dolazi u raznim varijantama, no jesenska interpretacija s bundevom i začinima oduševila nas je na prvu.
Jesen je kalendarski i službeno počela, a to, između ostaloga, znači i sljedeće – sezona bundeva je pred vratima. S mirisom začina u zraku i toplinom iz pećnice, vraćamo se omiljenim jesenskim receptima, a jedna od naših omiljenih domaćih food blogerica, Kristina Štriga, na društvenim mrežama poznata i kao @cellulite_factory, ima savršen koji u fokus stavlja upravo ovu, mnogima najdražu, sezonsku namirnicu.
Poznata po jednostavnim, ali neodoljivim slasticama koje uvijek izgledaju kao iz najboljih kuharica, Kristina je ovoga puta spojila čak dva jesenska favorita – bundevu i cheesecake, i to u baskijskom stilu! Rezultat je kremasti desert koji izgleda i miriše fantastično, a najbolji dio? Nema podloge od keksa, nema kompliciranja – samo sočna, začinjena krema i hrskava zapečena korica koju možemo dobiti uz pomoć kuhinjskog brenera, malog plamenika koji se koristi i za poznati crème brûlée.
U nastavku donosimo Kristinin recept za ovaj jesenski hit koji, priznajemo, i sami jedva čekamo isprobati. Dobar tek!
Baskijski cheesecake s bundevom
SASTOJCI:
- 400 g pirea od bundeve (pecite polovice bundeve prerezane stranom prema dolje na 190 stupnjeva 30-ak minuta pa izblendajte u pire)
- 600 g krem sira
- 130 g šećera
- 4 jaja
- 250 ml vrhnja za šlag
- 30 g kukuruznog škroba
- 2 žličice pumpkin spice začina (cimet, klinčić, muškatni oraščić, đumbir)
- šećer za karamelu
PRIPREMA:
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature. Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva Celzijusa. Kalup (24 cm) obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli sjedinite pire od bundeve i krem sir pjenjačom, dodajte šećer i začine pa sve dobro izmiješajte. Dodajte jaja i kratko izmiksajte štapnim mikserom. Umiješajte vrhnje za šlag, a zatim i kukuruzni škrob – sve samo kratko, tek toliko da se sjedini.
Smjesu procijedite kroz sito izravno u kalup kako biste izbjegli grudice. Stavite peći na gornju rešetku pećnice i pecite 30 do 35 minuta – vrh treba potamniti, a sredina ostati lagano drhtava. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati (idealno preko noći). Prije posluživanja, komade cheesecakea jednom stranom uvaljajte u šećer i karamelizirajte brenerom za zapečenu, hrskavu koricu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....