Svi koji ih žele isprobati za to imaju još vrlo malo vremena, jer salenjacima s malinom i šljivom sezona uskoro završava.
Diljem kontinentalne Hrvatske, a najviše zimi, u vrijeme adventskog slavlja te božićnih i novogodišnjih blagdana, jedan od najtraženijih deserata svakako su salenjaci. Riječ je o tradicionalnim kolačima od mnogo slojeva tijesta, a kod njih je najvažnije da budu mekani i prhki. To se postiže zahvaljujući njihovom glavnom sastojku po kojem su dobili i ime - svinjskom salu zbog kojeg tijesto dugo ostaje mirisno, svježe i mekano.
Pekarnica i bistro Salo na Opatovini, omiljeno mjesto Zagrepčana, poznato je upravo po svojim savršenim salenjacima koji su postali pravi hit među ljubiteljima ukusnih deserata, a najčešće se poslužuju s domaćim pekmezom. U Salu su tako ovih dana najtraženiji oni s pekmezom od malina, šljiva i smokava, zbog čega smo morali doznali malo više detalja.
Cijena jednog komada iznosi četiri eura, a suvlasnik Matija Belković otkrio je da su, kao i uvijek, inspiracija njihovom chefu Tvrtku Šakoti prilikom izrade ovih salenjaka bile - sezonske namirnice.
"Voće našem salenjaku daje posebnu svježinu i laganu notu koja se savršeno nadopunjuje s bogatom teksturom tijesta. Cilj nam je i ovog puta bio interpretirati naš specijalitet na novi način. Naš salenjak je do sada prošao kroz mnoge promjene, a mi stalno radimo na njegovom usavršavanju. Ono što ga čini posebnim jest ručna laminacija u biodinamičkom i integralnom brašnu s domaćim sastojcima", rekao je Belković.
Dodaje i kako su reakcije Zagrepčana na voćne varijante salenjaka fantastične, a jednog najtraženijeg okusa nema - svi se rasprodaju u rekordnom roku. No, svi koji ih još nisu isprobali, a to žele, trebali bi požuriti jer sezona malina i šljiva uskoro završava pa ovih salenjaka neko vrijeme neće biti u ponudi.
Usput nam je Belković najavio i proširenje njihove ponude pa će u Salu uskoro biti dostupna i domaća makovnjača, dok će se većina novih deserata fokusirati na orašastim plodovima. "Sada kreće njihova sezona pa ćemo upravo orašastim plodovima dati glavnu ulogu u našim nadolazećim specijalitetima", dodaje Matija Belković.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....