best of the best

Weekend Food Festival: Ana Roš i Rasmus Munk oduševili rovinjsku publiku, a oni nisu jedine superzvijezde gastro scene

Dvoje slavnih chefova gostovali su u Rovinju u petak, a u nastavku programa Weekend Food Festival će također obilježiti neke od najvećih zvijezda globalne gastro scene.

Jedinstveno mjesto okupljanja ljubitelja gastronomije - Weekend Food Festival - privukao je u Rovinj neupitnu "best of the best“ postavu. Kroz predavanja, panele, diskusije, masterclassove i gala večere najvećih svjetskih stručnjaka i poznavatelja trendova te bogat edukativni i zabavni program, srce Istre pretvoreno je u središte zbivanja gastro industrije i svih čari koje ona nosi. Prvi dan Festivala obilježen je pokretanjem inicijative pod nazivom Manifest hrvatske kuhinje, s ciljem definiranja smjera razvoja hrvatske gastronomske ponude, nastupom Ane Roš, chefice restorana Hiša Franko, 21. restorana svijeta i nositelja dvije Michelinove zvjezdice, te Rasmusom Munkom, chefom danskog Alchemista s dvije Michelinove zvjezdice i njegovom „Dramom u pet činova“.

image

Weekend food festival ovog vikenda u Rovinju

EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Ana Roš, predvodnica trenda uporabe svježih i lokalnih namirnica kao dijela održive politike ponude, pred prepunom dvoranom Weekend Food Festivala govorila je o dugogodišnjem nastojanju uspostavljanja autohtone i održive ponude temeljene na lokalnim i sezonskim namirnicama specifičnim za kraj u kojem se nalazi Hiša Franko. "Ako želite imati ambiciozan meni, potrebne su vam i ambiciozne namirnice. Naš meni se temelji na povjerenju, a njega gradimo posljednjih 20 godina. Za uspjeh treba biti jako kreativan, a opet imati strukturu u kojoj možete predvidjeti promjene u konceptu jela na dnevnoj bazi“, smatra Ana Roš. Rješenje u izazovnom vremenu globalne geopolitičke nestabilnosti vidi u jačanju trenda lokalnosti i sezonalnosti i razvijanjem odnosa s lokalnim dobavljačima.

Potpuno drugačije iskustvo ponudio je mladi Rasmus Munk, chef Alchemista s kojim je publika Weekend Food Festivala ušla u misteriozni Alchemist putem video ekrana te su imali priliku upoznati svijet jednog nekonvencionalnog i ekscentričnog restorana koji svakom posjetitelju otvara put u nepoznato. Prezentacija i interpretacija jela u restoranu doslovno ostavljaju bez daha i ujedinjuju Munkovu kulinarsku filozofiju i viziju holističke kuhinje u kojoj se isprepliću i nadopunjuju četiri elementa: gastronomija, umjetnost, znanost i društvo.

image

Panel: Ženama (ni)je mjesto u kuhinji

EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Čitajte i: U Hrvatsku stiže chefica jednog od najboljih restorana na svijetu s dvije Michelinove zvjezdice

Panel "Ženama (ni)je mjesto u kuhinji“ pod moderatorskom palicom Antonije Blaće okupio je neke od najistaknutijih žena regije "iz kuhinje“ – cheficu Anu Roš, autoricu kuharice #sLANA KUHArica Lanu Klingor te cheficu i osnivačicu brenda Chiarin tanjurić Nastasju Chiaru Petrić. Iznijele su svoja iskustva i stavove o trenutnom položaju žena u gastro industriji, probleme s kojima se nose i predviđanjima za budućnost te zaključile da smo kao društvo napredovali, kao i da itekako još ima posla te da je ženama, u svakom slučaju, mjesto tamo gdje one same odluče.

O gastronomiji u hotelijerstvu i na kakvom je tragu Hrvatska po tom pitanju govorili su Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Aminess hotela i Tullio Fernetich, predsjednik Heritage Hotela San Rocco na panelu Gastronomija – ključni element vrhunske hotelske ponude koji je moderirala Nevena Rendeli. "Sve više svjedočimo tome da se najelitniji svjetski hoteli nastoje dodatno etablirati upravo putem gastronomije, zbog čega dovodimo vrhunske chefove. Tako i mi nastojimo našoj lokalnoj sredini pružiti što kvalitetniju gastronomsku ponudu u sklopu naših hotela, pri čemu prestižne Michelinove zvjezdice, naravno, doživljavamo kao vrlo važan faktor izvrsnosti koji iza sebe nosi jednu puno širu priču“, poručio je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

image

Brazilske tehnike s hrvatskim sastojcima chefice Janaine Ruede

EMICA ELVEDJI/PIXSELL

U nastavku neke od najvećih zvijezda

U nastavku programa Weekend Food Festival će u subotu obilježiti neke od najvećih zvijezda globalne gastro scene, kao što su Dabiz Muñoz, najbolji svjetski chef 2021. godine prema izboru The Best Chef Awards i Massimo Bottura, kultni talijanski chef i vlasnik restorana Osteria Francescana okrunjenog trostrukom Michellinovom zvjezdicom i titulom najboljeg svjetskog restorana prema izboru The World's 50 Best Restaurants. Uz ove svjetski proslavljene velikane posjetitelji će moći čuti i zašto je Istra najbolja maslinarska regija te iskusiti najbolje od Vinistre 2022.

image

Massimo Bottura s Chiarom Pavan i Marinom Gasi u Rovinju

MAK VEJZOVIC

Zaljubljenici u slatko imat će priliku poslušati panel "Šlag na tortu“ Maše Salopek, pastry chefice cijenjenog slovenskog restorana Hiša Franko i Ane Omazić, pastry chefice u jednom od najcjenjenijih restorana svijeta – danskom Alchemistu. Maksut Askar, turska kulinarska zvijezda nadaleko poznata kao televizijsko lice s kanala 24Kitchen i kao chef i vlasnik restorana Neolokal - revolucionarnog gastro establishmenta koji se nalazi u trezoru u srcu Salt Galata Muzeja u Istanbulu, jedan je od sudionika panela "Organska vina“, na kojem će uz moderatoricu Anu Roš te renomirane vinare Tomislava Tomca i Primoža Lavrenčiča, diskutirati o pitanjima svjetskih gastro trendova, prihvaćenosti prirodnih vina u restoranskoj industriji te brojnim drugim aktualnim temama.

Linker
23. veljača 2024 09:16