POTPISUJE BRIGADA

Prvi smo zavirili u novi, genijalan ured Davora Brukete i Nikole Žinića

Nova radna oaza agencije Bruketa&Žinić&Grey ima sve što njihovim zaposlenicima može zatrebati - ružičastu sobu za poticanje kreativnosti, zonu za odmor i umjetničku galeriju, a u planu su im biblioteka i vrt.

Kada su prije godinu dana Davor Bruketa i Nikola Žinić krenuli u potragu za novim poslovnim prostorom svoje agencije za tržišne komunikacije Bruketa&Žinić&Grey, na listi želja imali su nekoliko stavki. Važno im je, među ostalim, bilo da uredski prostor odražava njihov identitet, kulturu i vrijednosti jer uređenje prostora doživljavaju kao produžetak svog brenda. Kako su dugih dvadeset godina bili smješteni u Poslovnom centru na Zavrtnici, u zgradi u kojoj je nekad bila tvornica toaletnog papira, ovaj put im je bilo bitno da ured bude povezaniji s centrom grada. Zato se prostor u kojem je ured sada - a originalno je bio izgrađen za tvornicu cipela Astra, pa kasnije integriran u Centar Kaptol - učinio idealnim. Budući da se bave tržišnom komunikacijom, ispalo je prigodno što su pronašli ured u trgovačkom centru, a osim industrijskog stila osvojilo ih je i to što su "u paketu" s njim dobili i - dva izloga. Oni su se, kažu, savršeno uklopili u koncept i želju za intenzivnijim povezivanjem s ljudima. U jednom se smjestila recepcija tvrtke, a u drugom se održavaju izložbe.

image

Davor Bruketa i Nikola Žinić

VEDRAN PETEH CROPIX

"Jedan od izloga zamislili smo kao mini galeriju koju smo nazvali The One Piece Gallery jer ćemo u njoj izlagati po jedno djelo suvremene umjetnosti. Naš je cilj prolaznicima pokušati približiti suvremene umjetničke ideje, u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac", govori Davor Bruketa. Sve su to zajednički osmislili s dizajnerskom agencijom Brigada koja je projektirala ured od osam stotina četvornih metara.

image

Recepcija, bijela soba od keramičkih pločica s izlogom

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Ružičasta soba za sastanke s izlogom u kojem će biti galerija

VEDRAN PETEH CROPIX

"Svi sjedimo u jednoj prostoriji i dijelimo zajedničke velike stolove. Nastojimo potaknuti suradnju, razmjenu ideja, spontane interakcije i da nema prepreka za dijalog između različitih razina hijerarhije. Namjera je da nitko nema svoje fiksno mjesto za tim velikim zajedničkim stolovima, već sjedi gdje želi ili treba, ovisno o potrebama posla, što uključuje i ‘sjedenje‘ izvan gabarita ureda. Ljudi su se većinom grupirali prema timovima, odnosno projektima na kojima zajedno rade", objašnjava Bruketa.

image

Glavni ured u agenciji Bruketa&Žinić&Grey

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Skulptura Jelene Azinović postavljena je u centralnom dijelu ureda

VEDRAN PETEH CROPIX

U većini prostora prevladava siva boja i boja drva koja unosi element prirode. Sobe s izlogom su monokromne: jedna je ružičasta, što ima pozitivan emocionalni učinak i potiče budnost i aktivnost, a to je važno jer se radi o glavnoj sobi za sastanke s klijentima. Za tu je sobu stolice u identičnoj ružičastoj boji izradio NUNC, hrvatski brend namještaja koji okuplja niz domaćih i regionalnih dizajnera. Druga je soba s izlogom sva u bijelim starinskim keramičkim pločicama, što je neočekivano u odnosu na kontekst trgovačkog centra s high-end brendovima.

image

Ružičasta soba za sastanke

VEDRAN PETEH CROPIX

"Kreativna smo agencija pa nam je važno da ured potiče kvalitete vezane za kreativnost: otvorenost, komunikaciju, suradnju i fleksibilnost. Željeli smo se i fizički otvoriti prema okolini. Iako imamo veliki zajednički prostor i svi sjedimo za istim stolom, ako je nekome od naših pedesetak zaposlenika potreban mir, postoje i manje odvojene zone u kojima se mogu fokusirati. Te zone koristimo za sastanke, pozive i koncentrirani rad. Davor je spomenuo sobe s izlozima. U jednoj je umjetnička galerija, a u drugoj recepcija u kojoj planiramo izlagati i naše radove. Iznad financija i printaonice napravili smo još jednu mirnu zonu za rad, ali i odmor. Kuhinja je puno veća od uobičajenog, iskoristili smo visinu za spremišne ormare. Planiramo još napraviti biblioteku i vrt", govori Nikola Žinić.

image

Garderoba s pogledom na sobu za sastanke

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Prostor za mirniji rad, brainstorminge, odmor

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Prostor za blagovanje

VEDRAN PETEH CROPIX

Pri uređenju važno im je bilo da materijali budu reciklabilni, poput aluminija, stakla i drva. Istaknuti su ostaci tvornice za koju je prostor originalno izgrađen, poput sivih betonskih stupova koji su ostavljeni kako su ih zatekli. U suprotnosti s tim grubim industrijskim površinama su zaglađeni podovi i drveni namještaj koji unosi element prirode. Ventilacija umjesto kroz aluminijske cijevi prolazi kroz "cijevi" od tkanine koja omogućuje prirodniju disperziju zraka. Optimirali su korištenje energije tako da su sustav za ventilaciju te grijanje i hlađenje isti - što troši manje energije. Na stupovima je neonska rasvjeta jarkih boja koju su odabrali za situacije kada se ured transformira za evente ili party.

image

Vintage sudačke stolice služe kao stalak za cvijeće i bicikle s kojima zaposlenici dolaze na posao

VEDRAN PETEH CROPIX

"Na zidovima su natpisi ‘pre*ebeno‘ i ‘za k****‘. Na suprotnim stranama prostorije u kojoj svi sjede su tipografske intervencije dizajnera Borjana Pavleka i podsjećaju na ekstremne ishode ideja jer ideje mogu biti s jedne strane genijalno inovativne ili s druge dosadne i neučinkovite u rješavanju problema", priča Bruketa.

image

Soba za sastanke s lusterom od satelitskih antena

VEDRAN PETEH CROPIX

Iz prošlog su ureda donijeli neke komade za koje su sentimentalno vezani.

"Skulptura Jelene Azinović s anoreksično mršavom i pretjerano pretilom ženom koja nam je upozorenje što se događa ako zlorabimo svoju ulogu. Rad ‘Bunar‘ Magdalene Pederin, grafike ‘Igranje br. 27‘ Stefana Hausa. Nova skulptura je ‘Oblak‘ Mateja Vukovića. Ponijeli smo i kuhinjski stol te luster napravljen od satelitskih antena", kazao je Nikola Žinić.

image

"Bunar" - rad umjetnice Magdalene Pederin

VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
07. ožujak 2024 22:50