filmske nagrade

Film ‘‘Tragovi‘‘ redateljice Dubravke Turić hrvatski je kandidat za 96. nagradu Oscar

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika, za domaćeg kandidata u utrci za najsprestižniju filmsku nagradu, odbarala je dugometražni prvijenac zagrebačke redateljice koji je već u svijetu osvojio brojna priznanja.

Film ‘‘Tragovi‘‘, dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, odabran je za hrvatskog predstavnika na 96. dodjeli filmske nagrade Oscar.

Film u produkciji Kinorame i Ankice Jurić Tilić dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, Nagrade za Najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju te Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom Festivalu Unrestricted, a nagrađen je i na domaćem Pula film festivalu s tri Zlatne arene - za montažu, za oblikovanje zvuka i za masku.

image

Ksenija Marinković, Dubravka Turić i Chris Marcich

PRESS/ HDFD

Našeg kandidata za Oscara službeno je proglasila Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika, a Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra čestitao je filmskoj ekipi te se obvezao da će se HAVC maksimalno potruditi promovirati film svim raspoloživim resursima.

Film ‘‘Tragovi‘‘ prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja se kao posljednja članica nekada brojne obitelji suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume. Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

image

Redateljica sa glumicama iz filma Lanom Barić i Marijom Škaričić

VANESA PANDZIC CROPIX

Uz režiju, Dubravka Turić s Danijelom Žeželjem potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar. Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma: ‘‘Cvrčak i mravica‘‘ redatelja Luke Rukavine, ‘‘Garbura‘‘ redatelja Josipa Žuvana, ‘‘Pelikan‘‘ redatelja Filipa Herakovića te ‘‘Tragovi‘‘ redateljice Dubravke Turić.

Linker
12. rujan 2023 08:30