DODJELA U CANNESU

Filmaši otkrili čari Zagreba: Stigla nominacija za Global Production Award

O pobjedniku u izboru novooktrivene, najbrže rastuće filmske lokacije na svijetu odlučuje stručni žiri, a nagrada će se dodijeliti 22. svibnja na Filmskom festivalu u Cannesu.

Grad Zagreb nominiran je u najužem izboru za nagradu Global Production Awards 2023. koja se dodijeljuje u organizaciji časopisa Screen International i britanske konzultantske kuće Olsberg SPI. Screen International jedan je od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom u svijetu, a upravo je njihov žiri prepoznao grad Zagreb kao najpoželjniju novootkrivenu i brzorastuću lokaciju za snimanja visokobudžetnih filmova i serijala.

image

Dnevnik velikog Perice

INTERFILM

Osim Zagreba u konkurenciji su i saudijska Al Ula, dominkanska Samana, irski Limerick i američki New Mexico. "Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš Zagreb, u izboru svega pet lokacija iz cijelog svijeta. Već ovo je divan uspjeh za nas, a s nestrpljenjem očekujemo proglašenje pobjednika za vrijeme Cannes Film Festivala u svibnju i potajno se nadamo pobjedi. Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta", izjavila je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

image

Britanska kriminalistička serija ‘McMafia‘ je snimana na Mirogoju

MP PRODUKCIJA

Lanjska 2022. bila je po broju dana snimanja (s ukupno 573 dana) u Zagrebu na razini pretpandemijskih godina, a obilježilo ju je snimanje holivudskog akcijskog spektakla "Canary Black", u kojem Zagreb prvi put glumi - samog sebe. Uz "Canary Black" u Zagrebu se lani snimala i druga sezona serije "Hotel Portofino", te reklamne kampanje globalnih tvrtki kao što su Samsung, Zalando i PlayStation.

image

Snimanje serijala ‘Checkpoint Charlie‘

MP PRODUKCIJA

Bitno je naglasiti da su se Zagreb i Zagrebačka županija unazad nekoliko godina podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te prema podacima HAVC-a s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-dalmatinske županije. Sve navedeno rezultiralo je da se sada Zagreb nalazi na svjetskoj listi novootkrivenih lokacija za snimanja čiji će pobjednik biti proglašen 22. svibnja na Azurnoj obali u sklopu Filmskog festivala u Cannesu.

image

Prizor iz filma ‘The Guardian Angel‘

ART FILMS PRODUCTION
Linker
07. travanj 2024 23:11