"GOSTI IZ GALAKSIJE"

Glazba iz kultnog hrvatskog filma iz 1981. uskoro na vinilu

Kultni klasik domaćeg filma "Gosti iz galaksije", kojega je 1981. godine režirao Oscarom nagrađeni redatelj Dušan Vukotić, nakon 36 godina od svoje kino-premijere, ima i glazbenu premijeru. Soundtrack legendarnoga filma, kojega potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislav Simović, bit će uskoro objavljen na vinilnoj LP ploči u izdanju riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.

Glazba iz filma "Gosti iz galaksije" konačno je našla svoj put do javnosti. Do sada je smatrana izgubljenom, no nakon nalaženja izvornih vrpci, te restauracije u znanom studiju Cedar Audio u Cambridgeu, spremna je zauzeti svoje mjesto u povijesti ovdašnje glazbe. Autorski rad Tomislava Simovića sniman je u zimu 1980. godine i prvi je u potpunosti elektronski soundtrack nekoga dugometražnog hrvatskog i jugoslavenskog filma. Izdanje kojega u ožujku objavljuje Fox & His Friends, otisnuto je u Njemačkoj, na audiofilskom 180-gramskom vinilu. Uključuje i detaljnu opremu: dvostruki omot, rijetke fotografije iz filma, biografije Dušana Vukotića i Tomislava Simovića, uvodnike ugledne muzikologinje Irene Paulus i filmskoga kritičara Željka Luketića te poseban poster Ksenije Prohaske koja tumači ulogu svemirske heroine Andre. Svjetsku distribuciju preuzela je poznata nizozemska kuća Clone Records.

"Gosti iz galaksije" (ili "Visitors from the Galaxy" u engleskoj verziji) klasik je europskoga i ex-jugoslavenskog žanrovskog filma iz 1981. godine. Nalazi se u mnogim specijaliziranim enciklopedijama znanstvene fantastike i fantasyja, a osvojio je i nekoliko nagrada na onodobnim filmskim festivalima u Madridu, Trstu i Bruxsellesu. Domaću publiku i publicistiku prilično je zbunio svojom hrabrom mješavinom dječjeg filma, fantastike i horrora, tako da ga se i danas (neopravdano) zaobilazi u ozbiljnijim analizama. Ipak, u povijesti filma ovog prostora teško je naći bizarniji film od "Gostiju iz galaksije": neobični junaci, posjet heroine Andre iz svemira, nudisti koji dočekuju i traže susret s izvanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio svoje gladno dijete i na koncu, čudovište koje pobije svoje domaćine.

Film je sniman u Dubrovniku, danas omiljenoj lokaciji serije "Igre prijestolja" i sličnih visokobudžetnih naslova dok su interijeri snimljeni u slavnom češkom studiju Barrandov. Koncept i dizajn čudovišta potpisao je Jan Švankmajer, a pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac. "Gosti iz galaksije" mogli su se vidjeti u kinima mnogih zemalja, poput tadašnje Čehoslovačke, Zapadne Njemačke, Poljske, Španjolske, Italije i Kube.

Redatelj Dušan Vukotić (1927-1998) Oscarom je nagrađen 1962. godine za svoj "Surogat", čime je potaknuto i svjetsko priznanje umjetničkog fenomena Zagrebačke škole crtanog filma, poznate po svom osobitom, antidisneyjevskom stilu, apstrakciji, reduciranoj animaciji i bavljenju mračnijim, odraslijim temama netipičnima za komercijalni animirani film. Glavni glazbeni kompozitor te škole bio je Tomislav Simović (1931-2014), glazbenik rođen u Zagrebu, koji je do svoje smrti potpisao preko 300 glazbenih partitura za film, televiziju i radio. Simović je bio i veliki ljubitelj i majstor jazza te je sa svojim orkestrom često i nastupao. Vukotić ga je s pravom odabrao za suradnika na ovom filmu jer se nije ustručavao koristiti u to vrijeme novu i nepopularnu elektroniku, volio je eksperimentirati zvukovima i nije odobravao stroge podjele na ozbiljnu i popularnu glazbu.

Scena iz filma

Rezultat je iznimno važan, pionirski rad, koji s lakoćom tvori novu dimenziju dramaturgije filma, ali usput i pionirski probija prostor razvoju elektronske glazbe na domaćim prostorima. Tomislav Simović smatra se među muzikolozima jednim od najvažnijih autora primijenjene glazbe, njegovi radovi za serije Profesor Baltazar i Maxi Cat dosegli su status hita, dok je iznimnu produktivnost zadržao sve do kraja života. Nalazio je vremena pisati za američki Ear Magazine i tada utjecajnu Filmsku kulturu, držao je akademska predavanja i rado prenosio svoje znanje. Nažalost, njegova uloga u povijesti filmske glazbe nije adekvatno popraćena te je i ovo izdanje diskografske kuće Fox & His Friends jedan od pokušaja da se ta činjenica ispravi.

Linker
24. rujan 2023 21:09