JAZZIANA CROATICA

Glazbenik Borna Šercar: ‘Slikanje i skladanje u mojoj su glavi potpuno povezani - i kompatibilni‘

S glazbenim sastavom Jazziana Croatica organizira humanitaran koncert gdje će izvoditi skladbe inspirirane hrvatskim legendama, poput one o Veroniki Desinić.

Zagrebački glazbenik Borna Šercar (49) sa svojim sastavom Jazziana Croatica, uz vokalnu pratnju Ladarica i solista folklornog ansambla Lado, 10. rujna u atriju Galerije Klovićevi dvori predstavlja autorski projekt koji tematizira najvažnije hrvatske priče i legende. Svaki posjetitelj uz ulaznicu na dar dobiva originalnu grafiku Vatroslava Kuliša, a sav prihod namijenjen je za stipendiranje studenata iz udomiteljskih obitelji u sklopu akcije ‘Korak za život’.

Što je bilo presudno za vaš glazbeni korak u život?

- Utjecaj moje kolegice Ivane Kuljerić Bilić, tada studentice, koja mi je bila susjeda na otoku Silbi, gdje oduvijek ljetujem. Ona je svakodnevno vježbala, a meni se zvuk njezinih udaraljki jako svidio pa sam ubrzo ostavio gitaru, instrument koji sam dotad svirao.

Otkad surađujete s Ladom?

- Već tri-četiri godine: prva zajednička skladba bila je o divu Kleku i vješticama koje ga bude, a kasnije smo obradili i legendu o Veroniki Desinićkoj, ribaru Palunku... Riječ je o instrumentalno-vokalnom etno jazz projektu koji možda iznjedri novi glazbeni žanr.

image
Šercarov sastav Jazziana Croatica nastupa sa šest pjevačica iz vokalnog ansambla Ladarice.
SLAVKO SLOVINAC

Odmarate li se od glazbe slikajući?

- Odlazak u atelijer trebao mi je biti odmor od glazbe, ali zasad su slikanje i skladanje u mojoj glavi potpuno povezani i - kompatibilni.

Kako ste proveli ljeto?

- Radno, pogotovo kolovoz. Ovog ljeta uspio sam si priuštiti samo tjedan dana odmora na Silbi.

Čitajte i: Putovanje od Jadrana u El Shatt: Novi projekt domaćeg glazbenika i njemačkog vizualnog umjetnika

Čitajte i: Nacionalni park Risnjak dobio je svoju prvu skladbu: ‘Šest tisuća hektara pulsira u šest minuta‘

Linker
18. travanj 2024 09:55