ČITAJTE S NAMA

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca - napeta priča o izdaji, ljubavi i politici

‘Bračni portret‘ majstorski je napisan roman o vojvotkinji Lucreziji de‘ Medici, koja ni najmanje ne vjeruje svom naoko ljubaznom suprugu, a utočište pronalazi u tajnom hobiju - slikanju.

Nakon nagrađivanog romana ‘Hamnet‘ iz 2020., inspiriranog životom Shakespeareove supruge, britanska književnica Maggie O‘Farrell opet je za protagonistkinju odabrala ženu. O Lucreziji de‘ Medici, koja se s petnaest udala za vojvodu od Ferrare, osim njezine sumnjive smrti trovanjem nije se previše znalo. Engleskog pisca Roberta Browninga to je potaknulo da napiše pjesmu ‘Moja posljednja vojvotkinja‘, u kojoj se žrtva stalno smije, dok O‘Farrell u svom romanu ‘Bračni portret‘ pak Lucreziju zamišlja kao buntovnicu više zainteresiranu za slikarstvo, a manje za brak.

image

U novoj knjizi britanske spisateljice Maggie O‘ Farrell protagonistkinja je mlada Lucrezia de‘ Medici

FRANCOIS GUILLOT/AFP/PROFIMEDIA FRANCOIS GUILLOT/AFP/PROFIMEDIA

Autorica u svom romanu gradi napetost različitim vremenskim okvirom, koji započinje 1561. u divljem i usamljenom mjestu, a Lucrezia vjeruje da ju je Alfonso onamo doveo kako bi je ubio. Radnja se potom vraća u njezino djetinjstvo provedeno u Firenci te uključuje i susret s tigrom, koji joj je promijenio život. Odatle se dvije priče kreću u tandemu: vidimo Lucreziju koja je političkim manevrom žrtvovana da se uda za uglađenog Alfonsa od Ferrare te dolazimo do spoznaje da njezin naoko ljubazan suprug, odlučan da učvrsti svoju poziciju vojvode pod svaku cijenu, želi da mu ona rodi nasljednika.

image

Roman ‘Bračni portret‘ objavljen je u izdanju Profila i u prijevodu Damira Biličića

Jedino utočište koje pronalazi je u slikanju divljih prizora imaginarnih stvorenja vješto ih skrivajući. Kada upozna Jacopa, pomoćnika slikara koji treba naslikati njezin portret, napokon pronalazi srodnu dušu. Svjesna posljedica bijega od supruga, hoće li Lucrezia riskirati život zbog ljubavi. Autoričin živi opis turbulentnog vremena i hrabre heroine pokazuje neizvjesnost njezine borbe da prkosi vlastitoj sudbini, što ovaj roman čini uzbudljivim i zavodljivim.

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na Gloria Book Club Facebook stranici.

Linker
21. travanj 2024 17:43