kultura

Glumica Marija Sekelez ne miruje čak ni u mirovini: Ženska posveta slavnoj pjesnikinji njezin je novi projekt

U predstavi glume tri poznate glumice, a pojavljuje se i četvrta čije ime Marija za sada ne želi otkriti.

Premda je 2016. otišla u mirovinu s mjesta ravnateljice kazališta Žar ptica, glumica Marija Sekelez (71) otada radi više nego ikad. U Kazališnoj družini ‘Mare’, čija je umjetnička ravnateljica, završava probe za premijeru nove predstave ‘Pismo svijetu’, zakazanu za 11. listopada u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Riječ je o multimedijalnom projektu o Amerikanki Emily Dickinson, jednoj od najpoznatijih svjetskih pjesnikinja. Intrigantan i zagonetan život liričarke koja je preminula u 56. godini utjelovit će tri glumice - Mada Peršić (33), Natalija Đorđević (46) i Anja Đurinović (31) - a na sceni se pojavljuje i četvrta, čije ime redateljica ne želi otkriti.

image
Glumice Mada Peršić, Natalija Đorđević i Anja Đurinović s redateljicom ‘Pisma svijetu’ Marijom Sekelez
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Počinje 19. Festival prvih: U Zagrebu 13 umjetnika govori o svom viđenju usamljenosti i socijalne izolacije

- Željela sam prikazati mnogostrukost Emilyne ličnosti, čije pjesme nastale u 19. stoljeću zvuče kao da ih je pisala danas. Za života ih je objavila samo sedam, a nakon njezine smrti mlađa sestra Livia objavila je zbirku s 1800 neobjavljenih Emilynih pjesama. U samo prve dvije godine zbirka je doživjela 11 izdanja, prevedena je diljem svijeta, a njezin je život bio inspiracija za film i serijal. Moj dugogodišnji prijatelj, pjesnik Luko Paljetak, sjajno je preveo stihove, a koreografkinja, profesorica Blaženka Kovač Šarić, osmislila je scenski pokret na glazbu Damira Šimunovića. Glumice stoga plešu, glume, pjevaju te sviraju klavir i gitaru - kaže Marija Sekelez.

Linker
15. travanj 2024 04:12