Album 'Hrđava vremena' Plazmaticka
 Press
Ekskluzivno limitirano izdanje

Samo 100 primjeraka: Svjetlo dana uskoro će ugledati album domaćeg umjetnika tiskan isključivo na vinilu

Album 'Hrđava vremena' nastao je 2013. te nikada ranije nije bio objavljen. Službeni datum izlaska je 11. rujna. Album izlazi u limitiranoj vinilnoj nakladi od samo 100 fizičkih primjeraka.

Iza naziva Plazmatick krije se Marko Mihalinec - grafički dizajner, pisac i glazbeni producent i autor glazbe za film, kazalište i televiziju. Od 2005. je samozaposlen u vlastitom Dizajn studiju Mihalinec.

Album 'Hrđava vremena' nastao je 2013. u vrlo turbulentnom razdoblju Plazmatickovog privatnog života te nikada ranije nije bio objavljen. Sam materijal je skladu s imenom, mračniji. U toj je fazi Plazmatick počeo raditi odmak od "pravih" instrumenata kakve je nekada pretjerano koristio (saksofoni, trube, afričke perkusije, organski zvuk, semplovi stvarnih instrumenata). Iako je već bio na odmaku, oldschool dubstep bass mu je tada još bio interesantan, usporene "chopped&screwed" kodeinske eskapade producenata iz Houstona i Atlante otkrile su mu efekte sporog trance instrumentarija.

Zbog velike želje da album zaživi u fizičkom tj. vinilnom obliku dolazi do suradnje s američkim mastering inženjerom zvuka Thaddeus Mooreom koji je udahnuo novu dozu svježine čitavom uratku. Iako se komunikacija odvijala samo emailom Thaddeusu je ovakav angažman bio veliki izazov jer rijetko radi s glazbenicima iz elektroničke sfere.

''Plazmatickovo glazbeno putovanje tijekom 20 kalendarskih godina jurilo je kroz džunglu utjecaja, melodija, ritmova, šumova i emocija pa na neki način kulminiralo 'Hrđavim vremenima', desnom stranom jednadžbe, outputom i svojevrsnom kompilacijom cijele karijere, s manje saksofona, ali s puno više electro-noirea. Nešto kao audio katarza, hrabro gurnuta na asfalt urbane džungle, s primarnim pogonom ušnih i životnih iskustava gomilanih tijekom posljednjeg desetljeća siromašne diskografske, ali bogate slušateljske aktivnosti.'Hrđava vremena' su položeni ispit zrelosti za glazbenu karijeru koja je postala tinejdžer, razigrani, neposlušni, ali i dovoljno odrasli, za ljubav spreman i za rat sposoban komad mladosti. A za mladost uvijek ima vremena", kazao je o albumu novinar i pisac Velimir Grgić.

Suradnja s japanskim umjetnikom

Glavna fotografija koja je poslužila kao inspiracija za naslovnicu albuma djelo je nedavno preminulog doajena japanske fotografije Seijija Kurate.

Press
Plazmatick: album 'Hrđava vremena'

Japanski umjetnik Kurata svjetski je priznat i cijenjen majstor fotografije. Rođen je u Tokiju 1945. U svom opusu radio je s uljima, raznim printevima i eksperimentalnim filmovima. Svoj je rad najviše temeljio na detaljnim prikazima portreta iz svijeta bōsōzokua, gangstera, striptizeta, transvestita i drugih 'neprilagođenih' aktera iz sfere društva. Printevi Kuratinih fotografija nalaze se u stalnoj kolekciji International Centre of Photography (New York, USA), Brooklyn Museum i u Tokyo Metropolitan Museum of Photography.

Plazmatick je u kontakt sa Seijijem došao svojom upornošću i velikom željom za suradnjom. Ponajprije jer mu se svidjela (slučajnim naletom) njegova slika pripadnika yakuze uslikana na krovu jedne zgrade. Nakon mjesec dana prekomjernog e-mail bombardiranja galerija i japanskih foto-portala kontakt je bio uspostavljen preko Kuratinog kolege Yoichi Nagate. Dozvola za korištenje fotografije je dobivena, ali samo za 100 fizičkih kopija albuma. Ovo će ujedno 'Hrđava vremena' činiti vrlo limitiranim te vrijednim kolekcionarskim izdanjem. Pošto je Seiji tražio Plazmatickovu dozvolu da sam materijal služi kao soundtrack njegove putujuće foto-izložbe potraga za izdavačem nije dugo trajala.

Prema vlastitoj želji Plazmatick je htio da ovo bude prvi službeni album pod izdavačkom etiketom. Službeni izlazak albuma "Hrđava vremena" sada je najavljen za 11. rujna. Prednarudžbe moguće je izvršiti putem linka.

Album 'Hrđava vremena' korišten je kao službeni soundtrack Memorijalne izložbe fotografu Seijiju Kurati u Tokiju

Pročitajte i:

Swamp Up Rijeka! Koncertna poslastica u Europskoj prijestolnici kulture

The Slow Readers Club: Nakon rasprodanog prvog koncerta i pandemije, bend ponovo nastupa u Zagrebu

Ljeto u Tehničkom se nastavlja: Bogat program u kolovozu garantira zabavu onima koji ostaju u metropoli

Muzikom protiv gladi u svijetu: Exit se ujedinio s UN-om u jedinstvenom projektu Life Stream

Linker
25. travanj 2024 02:42