U KOLEKCIONARTU

Što radimo ove subote? Idemo na otvorenje izložbe Diane Trohar

Sada već poznata druženja u zagrebačkoj galeriji Kolekcionart nastavljaju se ove subote 23. ožujka, otvaranjem samostalne izložbe umjetnice Diane Trohar: “Slojevi”.

Diana Trohar jedna je od 15 vizualnih umjetnica i umjetnika predstavljenih na Kolekcionartovoj digitalnoj platformi, čija je misija umjetnost učiniti pristupačnijom, i putem weba, društvenih mreža i umjetničkih događanja hrvatske umjetnike mlađe i srednje generacije predstaviti što široj publici. Otvaranje izložbe održat će se u 11 sati u “Kolekcionartovoj kocki” u Ul. kralja Zvonimira 7 u Zagrebu, a izložbu će se moći pogledati do subote, 06. travnja, radnim danom od 10-18 h, te subotama od 10-13 h.

image

Plakat izložbe "Slojevi"

Sven Vranješ

Kako pojašnjava kustos izložbe Bartol Fabijanić: “Slojevitost u umjetničkom radu Diane Trohar možemo pronaći na nekoliko razina. Prva se tiče izbora samog medija u kojem stvara, odnosno izleta umjetnice u različita područja likovnog izražavanja. Pa tako, uz njoj matični grafički medij, Diana primarno istražuje područje slikarstva, da bi u posljednje vrijeme svoj kreativni fokus usmjerila i na rad u keramici. Ipak, do izražaja ona ponajviše dolazi kod njezinih slikarskih ostvarenja, budući da je upravo za slikarstvo - prema tradicionalnim likovnim shvaćanjima - rezervirana plošna dvodimenzionalnost oblika, odnosno prostorni odnos koji sliku vezuje uz binarne kategorije dužine i širine. Međutim, kao prava grafičarka, Diana na svoja platna ne nanosi samo boju - ona po njima grebe, lijepi, utiskuje, nalijeva - i to ne samo boju, već i širok spektar nekonvencionalnih, “neslikarskih” materijala: gips, kudelju, keramiku, beton, jutu i drugo što joj se nađe pri ruci (pri atelijeru).

image

Iz ateljea slikarice

Diana Trohar

Uz tehničko poznavanje svojstava korištenih alata, te intuitivno umijeće savladavanja pred njom podastrijetih likovnih zadataka, Diana stvara slojevite slike, koje unatoč svojim gustim i pastoznim nanosima ostaju prozračne i nježne, gotovo pa minimalističke u svojoj koncepciji. Kao jedna od rijetkih sljedbenica enformelističke struje slikarstva u njegovoj introvernoj varijanti, Diana interpretira istu koristeći zagasite i zemljane boje, nastojeći zadržati izvornu boju materijala koji koristi. U ovom asketskom, gotovo pa duhovnom činu, umjetnica veliku važnost pridaje samoj gesti i procesu nastanka djela, a što najbolje reflektira egzistencijalističku prirodu filozofije koja je povijesno iznjedrila ovakav tip slikarstva.

image

Diana Trohar

Kolekcionart

Konkretne i fizičke slojeve na Dianinim monokromnim ili akromatskim slikama možemo iščitavati i kao slojeve misli umjetnice, odnosno njezine unutarnje osjećaje koji ju vode da strukturalno gradi svoju kompoziciju, rješavajući određeni likovni problem pred sobom. Postavljanjem ovih slika u prostor, zajedno s keramičkim vezama umjetnice - odnosno estetski dopadljivim predmetima primijenjene umjetnosti s kojima čine organsku cjelinu - njihova sceničnost dolazi do punog izražaja, dok prostornost i slojevitost umjetničkog rada Diane Trohar doživljava svoj pun potencijal.”

image

Diana Trohar, Zauzimanje prostora 6, kombinirane tehnike, 50x40cm, 2023

Kolekcionart

Diana Trohar rođena je 1992. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti dizajna, upisala je preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2020. diplomirala je na Grafičkom odsjeku, u klasi profesora Josipa Baće, sa samostalnom izložbom u Galeriji SC. Svoja djela dosad je predstavljala na dvadesetak domaćih i inozemnih skupnih, te na nekoliko samostalnih izložbi. Dobitnica je natječaja tvrtke CROZ za likovno rješenje predstavljeno na pročelju zgrade 2021. godine, kao i otkupne nagrade Muzeja Rappaz (Basel) na izložbi "Minimum Maximum 4". Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Osim slikarstvom bavi se grafikom, ilustracijom, keramikom, dizajnom i fotografijom.

image

Zauzimanje prostora 1, kombinirane tehnike, 50x40cm, 2023./foto: Kolekcionart

Kolekcionart
Linker
19. ožujak 2024 18:02