PRIRODA KROZ OBJEKTIV

Čudesni pejzaži Fedora Džamonje! Sin slavnog kipara vodi nas u polja lopoča

Izložbu izabranih fotografija Fedora Džamonje od 27. travnja do 26. lipnja možete razgledati u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu.

Polja lopoča, Trenutak u životu drveća, Refleksije (Na jezeru), Oluje nad Valkanelom, te Prirodo, priđi nazivi su fotografskih ciklusa Fedora Džamonje (66) i najbolje ocrtavaju što očekuje posjetitelje njegove samostalne izložbe fotografija u zagrebačkom Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Sin Dušana Džamonje, jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara druge polovine 20. stoljeća, na izložbi čije autorstvo potpisuje uz povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, ravnatelja NMMU, predstavlja odabrana ostvarenja iz svog fotografskog opusa.

image

Prizor s jezera u briselskom parku Tervuren

FEDOR DŽAMONJA

Riječ je o prizorima prirode koja Džamonju kao tema ne prestaje zaokupljati od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.

Čitajte i: HRABRA, KREATIVNA I SAMOPOUZDANA! NAŠA GLAZBENICA TRAVU NOGOMETNOG STADIONA OBOJILA U RUŽIČASTO

Džamonja danas živi i radi između Zagreba, Vrsara i Bruxellesa, a Branko Franceschi za prezentaciju njegovu fotografskog opusa ključnima smatra netipične autorske osobine koje su konstanta njegovog odnosa prema samom mediju i čine ga specifičnim pojavom unutar uobičajenog fotografskog diskursa.

image

Oluja nad Vrsarom u Istri

FEDOR DŽAMONJA

"Koliko god je bilo jako lijepo odrastati uz oca umjetnika, to je i velika odgovornost, te teret, posebno u kontekstu brige o očevoj ostavštini", izjavio je Džamonja u razgovoru za Jutarnji list, te opisao zašto je od svih umjetničkih medija odabrao upravo fotografiju.

image

Fedor Džamonja

DARKO TOMAŠ/CROPIX

“Mene je umjetnost uvijek zanimala, odrastao sam u tom svijetu i nikad mi nije palo na pamet da se bavim ičim drugim. Fotografiju ja sam odabrao jer sam kroz objektiv na svoj način mogao dokumentirati prirodne pojave, biljke i životinje", zaključio je umjetnik.

image
FEDOR DŽAMONJA
Linker
12. travanj 2024 04:25