promo
GALERIJA BRAVO

Izložba najpoznatijeg hrvatskog strip-crtača i ilustratora u Zagrebu

Beskrajni serijal brzopoteznih izložbi ‘Tri dana dosta’ vraća se u Galeriju Bravo, u Preradovićevu 34 s Igorom Hofbauerom. Na izložbi "3 DANA DOSTA HOFBAUERA" koja se otvara 2. studenog i traje do 4. studenog, Igor će predstaviti originalne crteže rađene za strip "Mister Morgen" te selekciju plakata realiziranih kroz nekoliko proteklih godina koji su direktno povezani sa nastajanjem stripa Mister Morgen kao i sam strip.

Igor Hofbauer i njegov rad poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira sa ovdašnjom glazbenom scenom. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Posebno je zanimljivo da je omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent - “Afraid of Heights”, koga je na tržište izbacio Warner Music, ilustrirao upravo Hofbauer.

Roland Rostohar

Uz mnogobrojne izložbe širom svijeta, Igorovi su radovi svoje mjesto našli u “bibliji” rock plakata - knjizi "Art of Modern Rock: The Poster Explosion" Paul Grushkina i Dennisa Kinga, a stripovi su mu objavljivani u mnogobrojnim europskim i svjetskim časopisima i publikacijama. Autor je i brojnih grafičkih rješenja za naslovnice knjiga te ilustracija za časopise i novinska izdanja, među kojima treba istaknuti recentnu suradnju s francuskim dnevnikom Le Monde. Ukratko, Igor Hofbauer je jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora ove dekade.

Hofbauerov novi strip "Mister Morgen" kompilacija je trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Taj niz priča u početku nije bio povezan te se tek s vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih predgrađa. Kao inspiracija za strip poslužile su crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. U pričama se isprepliću sudbine raznih likova uronjenih u gradske okoliše, a naslov stripa, Mister Morgen, inspiriran je poznatim evergreenom Ive Robića s kraja 1950-ih. Naslov je odabran radi snažnog kontrasta osjećaja optimizma i bezbrižnosti koje je ta pjesma pobuđivala nekad i današnjeg prevladavajućeg osjećaja beznađa.

Strip je u Hrvatskoj objavljen u izdanju Udruženja za razvoj kulture "URK" i kluba Močvara te izdavačke kuće UPI2M BOOKS sredinom 2016. godine dok je originalno izdanje objavljeno početkom travnja 2016. u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L'Association. Početkom 2017. očekuje i objavljivanje stripa za američko tržište, u izdanju izdavačke kuće Conundrum Press. Veliki priču o Igoru Hofbaueru i inspiraciji za strip "Mister Morgen" pročitajte ovdje.

Linker
16. travanj 2024 06:13