MAURIZIO D‘AVANZO/IPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
JEDVA ČEKAMO

Kako je nastala Genijalna prijateljica? Osam novih epizoda popularnog televizijskog serijala otkrivaju - sve!

Treća sezona jednog od najpopularnijeg serijala na svijetu, snimljenog prema hit knjizi Elene Ferrante, od 6. veljače se premijerno prikazuje na kanalu HBO.

Treća sezona jednog od najpopularnijeg serijala na svijetu, snimljenog prema hit knjizi Elene Ferrante, od 6. veljače se premijerno prikazuje na kanalu HBO.

Genijalna prijateljica se čita, gleda u kazalištu i na malim ekranima, a u posljednjih deset godina otkako je 2012. objavljena kao prvi roman u nizu iz napolitanskog ciklusa talijanske hit književnice koja se potpisuje pseudonimom Elena Ferrante - postala je svjetski fenomen.

Prema izboru časopisa Time, Elena Ferrante je prije pet godina uvrštena na listu stotinu najmoćnijih ljudi na svijetu, ali njezin je identitet još uvijek - tajan.

I taj misterij pridonio je globalnoj popularnosti "Genijalne prijateljice" i svih ostalih djela Elene Ferrante. Utvrđivanjem njezinog stvarnog identita su se proteklih godina bavili brojni istraživački novinari, teoretičari književnosti, psiholozi, filolozi, računalni i financijski stručnjaci koji su na osnovu šturih podataka i iscrpnih analiza ponudili različite odgovore.

Na kladionicama bi, da je takva oklada moguća, kao Elena Ferrante najbolje kotirali rimska prevoditeljica Anita Raja (69) i njezin suprug Domenico Starnone (78), ugledni publicist, scenarist i novinar. Oboje su rođeni u Napulju glavnom gradu pokrajine Kampanije, najvećem gradu na jugu Apeninskog poluotoka, koji se smatra dušom Italije i "najtalijanskijim gradom na svijetu". Proteže se od obale Tirenskog mora penje sve do padina Vezuva i brežuljaka u unutrašnjosti, a upravo je to poprište zbivanja u Ferrantinu romanu, pa tako i TV serijalu.

Čitajte i: Novi nastavci Krune otkrivaju koga je princeza Diana najviše voljela i tko se ispriječio njihovoj ljubavi

Pogledajte video

Glavne glumice i u trećoj sezoni ostaju iste, a igraju ih Margherita Mazzucco (Elena) Gaia Girace (Lila). Osam novih nastavaka snimani su u Milanu, Firenci i Napulju, a radnja se događa sedamdestih godina prošlog stoljeća. Elena je diplomirala na Sveučilištu u Pisi i objavila prvi roman u kojem opisuje svoje djetinjstvo i turbulentan odnos s prijateljicom Lilom, koja sad radi u tvornici ribe, nakon razvoda osjeća se slobodnom, a i dalje je, premda samohrana majka, beskompromisna i siromašna...

U priči punoj tajni i misterija sasvim je jasno kako je "Genijalna prijateljica" nastala: ostarjela Elena otkrila je da je najvažnija žena u njezinu životu, njezina prijateljica Raffaella Lila Cerullo - nestala. Autorica u kući punoj knjiga i uspomena počinje pisati priču o svom i Lilinu burnom prijateljstvu... I tako je rođen svjetski fenomen koji već čitavo desetljeće nadahnjuje čitateljice i gledateljice diljem svijeta.

Linker
26. travanj 2024 17:37