u uvali prižba

Kino pod zvjezdanim nebom i na plaži: Mladi entuzijasti pokrenuli filmske večeri ‘u moru‘

Mladi okupljeni u skupini Atento vratili su kulturni sadržaj u Prižbi na otoku Korčuli. Posebnost ovih događaja je konstrukcija, odnosno filmsko platno u moru na kojem se svake večeri na plaži gledaju razni filmovi.

Na popularnoj, po svojoj ljepoti već uvelike poznatoj plaži, u uvali Prižba, na jugozapadnoj obali otoka Korčule, smjestilo se ljetno kino Rhatak. Za ovaj originalan projekt i nesvakidašnji auditorij, zaslužna je udruga Atento, skupina mladih entuzijasta iz Blata na otoku Korčuli, koji su odlučili malu izoliranu otočnu sredinu obogatiti kulturnim, sportskim, zabavnim i edukativnim aktivnostima.

image
Ljetno kino održavali se u Prižbi na otoku Korčuli.
ATENTO

Iako većina članova spomenute Udruge zbog rada i školovanja ne boravi cijele godine u Blatu, neraskidiva povezanost i ljubav prema otočkom životu motivirala ih je da u Prižbi, u kojoj su se posljednje kino predstave održale krajem 80-tih godina, ponovno ožive filmske večeri te da time lokalnoj zajednici osiguraju kvalitetan kulturni sadržaj.

No, posebnost ljetnog kina u Prižbi nije povratak filmskih naslova nakon gotovo tri desetljeća pauze, već čelična konstrukcija smještena u moru na kojoj je postavljeno filmsko platno, čime se ljetno kino u Prižbi izdvaja od brojnih drugih kina pod zvijezdama diljem obale.

"Život na otoku ima svoje čari no nažalost, za mlade ljude željne zabave, uvelike zaostaje za urbanim sredinama, a i sama pandemija je tome pridonijela pa se i ono malo sadržaja koje je otok nudio, sveo na minimum. Na prvom radnom sastanku Udruge razmatrali smo sadržaje koji nedostaju, a voljeli bismo ih imati u svojem mjestu i tako se rodila ideja o pokretanju ljetnog kina koja je jednoglasno prihvaćena, budući da su mještani kino projekcije zadnji put imali krajem osamdesetih godina. Uz volontere udruge ovaj projekt su podržali i brojni obrtnici, ustanove, poduzeća te ostali mještani koji su nam iskazali podršku. Zaista smo ponosni na responzivnost svih uključenih koji su prepoznali vrijednost projekta. Ponekad je potrebno samo malo truda i zajedničkog promišljanja da se napravi značajna razlika i da se učini nešto dobro za sredinu za koju smo toliko vezani", izjavio je Ivan Padovan, predsjednik Udruge Atento.

image
Iza projekta stoji udruga Atento.
ATENTO

Čitajte i: Nacionalni park Risnjak dobio je svoju prvu skladbu: ‘Šest tisuća hektara pulsira u šest minuta‘

Članovi Udruge sami su izradili čeličnu konstrukciju, kao i filmsko platno, a prva filmska večer na kojoj se prikazivao film „Žal“ (The Beach) oduševila je mještane, turiste, ali i same volontere kojima je uspjeh ovoga događaja dao optimizam i vjetar u leđa za daljnji razvitak društvenih aktivnosti na otoku. U narednim tjednima na rasporedu su i filmske poslastice poput „The Grand Budapest Hotela“, Wesa Andersona te mjuzikla Mamma Mia! (2008), a kino projekcije održavat će se dok za njih postoje povoljni vremenski uvjeti.

Čitajte i: Genijalna kampanja knjižnice u Poreču osvojila prestižnu nagradu: ‘Ljudi su željni putovanja, događanja, aktivnosti i lijepe riječi‘

image
Ljetno kino
ATENTO
Linker
18. travanj 2024 14:13