StockFood
SVI IH VOLE

Kolač s kojim ne možete pogriješiti: 4 recepta za najslasnije čupavce

S čupavcima se ne može pogriješiti: jednostavni su za pripravu, brzo su gotovi, svi ih vole, a uz malo mašte svaki put mogu drugačije izgledati.

Veselje za djecu

StockFood

Mališanima će se svakako najviše svidjeti šareni čupavci. U slastičarsku kremu treba samo dodati malo jestive boje te kocke biskvita u nju kratko potopiti i uvaljati u kokosovo brašno. Može se i kokos pokapati bojom po želji ili se doda željena nijansa u biskvit, a idealno rješenje za dječje rođendane je da kocke uvaljate u šarene mrvice.

SLATKE KAPE

cupavci od cajnih kolutica_foto Matej Dokic

50 dag čajnih kolutića, 20 dag maslaca, 20 dag čokolade za kuhanje, 1 puding od vanilije, 8 dl mlijeka, 2 vanilin šećera, 1 žlica šećera, 20 dag kokosovog brašna, 1 dl ruma

U prašak za puding dodati vanilin šećer i šećer, pomiješati ga s 0,5 dl mlijeka i ukuhati u 4 dl mlijeka. Kuhani puding prekriti aluminijskom folijom i s posudom u kojoj se kuhao uroniti u drugu posudu s hladnom vodom da se brže ohladi. Čokoladu otopiti na pari. Maslac izraditi mikserom te žlicu po žlicu dodavati mlaki puding, a na kraju i mlaku čokoladu. Smjesu ostaviti 2 sata u hladnjaku. Zakipjeti ostatak mlijeka, dodati rum i jedan po jedan čajni kolutić s obje strane samo umočiti u vruće mlijeko i stavljati na aluminijsku foliju. Kad su svi kolutići namočeni, pažljivo ih puniti kremom od čokolade, preklapati drugim kolutićem pa zatim cijeli premazati s malo kreme i uvaljati u kokosovo brašno.

BISKVITNI

StockFood

4 jaja, 4 žlice šećera, 4 žlice ulja, 4 žlice mlijeka, 4 žlice brašna, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo Glazura 3 dl mlijeka, 3 žlice šećera, 6 dag maslaca, 25 dag čokolade za kuhanje

Jaja izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom pa polako miksajući dodavati najprije mlijeko, zatim ulje, a na kraju prosijano brašno s praškom za pecivo. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok se površina ne zazlati i biskvit digne (oko 20 minuta). Na vatru staviti mlijeko, maslac i šećer. Kad se maslac otopi, maknuti posudu s vatre i miješajući otopiti čokoladu. Biskvit rezati na kocke i umakati ga prvo u otopljenu čokoladu, a potom u kokosovo brašno.

VEGANSKI

Dubrovnik, 201019. 
Slasticarka Antonija Medo pokazuje kako napraviti zdravu tortu od rogaca bez glutena i sirove veganske cupavce bez secera                                                                       Foto : Sasa Buric  / Cropix
gloria

1 šalica indijskih oraščića, ½ banane, ½ šalice kokos ljuskica, 1 štapić vanilije, 1 naranča, 1/3 šalice datulja Glazura 2 žlice kokosovog ulja, 2 žlice sirovog kakao praha, malo meda

Indijske oraščiće samljeti, dodati sastruganu srčiku vanilije, sitno nasjeckane datulje, nastruganu koricu naranče te s ostalim sastojcima umiješati u kompaktnu smjesu. Nakratko je ostaviti u hladnjaku ili zamrzivaču. Zatim je narezati na kocke te ih uvaljati u čokoladnu glazuru (prethodno sve sastojke za glazuru otopiti na pari) pa u kokos.

Najbolje ih je preko noći ostaviti u hladnjaku da sasvim omekšaju i potpuno se natope kremom

Linker
16. travanj 2024 13:13