Idemo u prirodu

Ne znate kamo pobjeći na izlet, što kažete na aktivan odmor u srcu Gorskog kotara?!

Najviši grad u Hrvatskoj -Delnice, okružen je planinama i šumama s kilometrima markiranih pješačkih staza idealnih za nordijsko hodanje.

Gorski kotar idealna je destinacija za nordijsko hodanje, aktivnosti u kojoj mogu uživati svi, bez obzira na kondiciju, godine i kilažu. Staze kroz prekrasne pejzaže dostupne su u svako doba godine, no osobito su lijepe kad se poslije zime, s dolaskom proljeća, priroda počinje buditi. Atraktivna polazišna točka za nordijsko hodanje kroz Gorski kotar je u njegovom srcu, Delnicama, gradu na 720 metara nadmorske visine, najvišim u Hrvatskoj.

image

U neposrednoj blizini Lovačkog doma i Motela Delnice ograđen je veliki zvjerinjak (gater) u kojem živi pitomo krdo jelena lopatara

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Čitajte i: Idealna lokacija za vikend izlet, ovog proljeća morate posjetiti jedini château u Hrvatskoj

Jedna od ljepših staza povezuje dvije park-šume - Japlenški vrh nad Delnicama i Golubinjak nedaleko od mjesta Lokve.

image

Nordijsko hodanje je aktivnost u kojoj možete uživati bez obzira na dob i kondiciju

SHUTTERSTOCK

Duga je devet kilometara, počinje kod skijaške skakaonice i jednim dijelom vodi uz Lujzinsku cestu. Iz Delnica se možete automobilom odvesti i do obližnjeg izletišta i planinarskog doma Petehovac, na 1035 metara nad morem, a kad se vratite u dom, ovdje ćete se moći okrijepiti tradicionalnim jelima goranskog kraja, poput juhe od gljiva, gulaša od vepra ili srne i štrudlama od borovnica i šumskog voća.

image

Nakon aktivnosti treba se i okrijepiti, pa ako ste u prilici, probajte gulaš od divljači na Petehovcu

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Super ideja za vikend izlet: Posjetite ‘dvorac među hrastovima‘

Želite li pak hodati s grupom ili smatrate da biste se prvo trebali upoznati s osnovama nordijskog hodanja, dobra je ideja pričekati 20. i 23. ožujka, kada agencija Lynx and Fox (Ris i lisica) iz Delnica organizira vikend nordijskog hodanja.

image

Istraživati Gorski kotar možete sami, a možete i uz stručno vodstvo

DARKO TOMAS/CROPIX

Na oko pet kilometara dugoj ruti, pogodnoj i za osobe koje nisu u osobitoj kondiciji, lokalni vodič provest će vas kroz parkšumu Japlenški vrh u kojoj žive jeleni lopatari, a cijena od 100 kuna po osobi uključuje i malu školu nordijskog hodanja, najam štapova, topli čaj i biljni liker dobrodošlice uz domaći kolač.

Linker
19. travanj 2024 01:33