Healing Sounds

Otišao dok je pokušavao zaštititi svoj instrument: Dirljiva posveta za poginulog orguljaša u sklopu dobrotvorne akcije

Drugi singl s dobrotvorne kompilacije domaćih DJ-a i producenata, namijenjene stradalima u potresu nosi posebnu simboliku, glazbenik iz Siska skladao je kompoziciju, a ilustracija koja ju prati posvećena je poginulom orguljašu iz obližnje crkve.

Objavljen je novi, drugi po redu, singl s nadolazeće dobrotvorne kompilacije "Healing Sounds - Croatia Earthquakes Relief Project". Pjesma se zove "Short Existence" i djelo je sisačkog producenta Zarkoffa. Činjenica da je i njegov rodni grad bio pogođen potresima posebno ga se dojmio prizor razrušene crkve. Iako se ne deklarira kao vjernik sama slika je ostavila dubok dojam na njega. “Ona crkva za mene ima osobno značenje. Nisam religiozan, ali kuća mojih roditelja, gdje sam odrastao, nalazi se samo 300 metara odande, tako da mi je vizura te crkve uvijek bila nešto 'domaće'. I to jutro prije potresa sam bio tamo, pored te crkve sam obično šetao psa, ali nikada u životu nisam ušao unutra”, kazao je producent i autor pjesme Zarkoff.

U toj je crkvi stradao orguljaš, a kreativni tim iza dobrotvorne kompilacije htio mu je odati počast.

image
Healing Sounds, posveta poginulom orguljašu
GORAN JAKUS /LUKA VUCIC

Čitajte i: Hvalevrijedna inicijativa: Počela kampanja domaćih DJ-a, prikupljaju sredstva za pomoć stradalima u potresima

"Obzirom da je u potresu u toj crkvi preminuo orguljaš po imenu Stanko Zec, mislio sam da bi bilo u redu da stavimo njega kako i dalje svira. Nesreća se dogodila iz njegove ljubavi prema orguljama i crkvi. Imao je potrebu da ide svojim orguljama, da svira, da pjeva i da se brine za njih, što je i činio dugi niz godina s velikom ljubavlju", rekao je ilustrator i dizajner Luka Vucić o ideji za izgled naslovnice ovog singla. Gospodin Zec je navodno nastradao čisteći orgulje koje su bile zatrpane žbukom i prašinom od slabijeg potresa dan prije.

Čitajte i: Udruženi domaći DJ-i: ‘Healing Sounds‘, kompilacija hrvatske elektroničke scene za žrtve potresa

Više od 20 glazbenika

Kompilacija će biti objavljena u digitalnom formatu, kao i na vinilu u dva dijela. Kompilacijski album sadrži uglavnom ekskluzivne kompozicije, nastale isključivo za ovu priliku, a na njemu se zasad nalaze (abecednim redoslijedom): Andrea Ljekaj, Antonio Zuza, Disrupted Project, Egoless, Fabris Audio, Insolate, Ivan Komlinovic, Jan Kinčl & Regis Kattie, Kodin, Koolade, Le Chocolat Noir, Laseech, Microslav, Qwerty, PEZNT, Petar Dundov & Ilija Rudman, RFMN, Sergej Snooze, VRH, Zarkoff.

image
TEUTA STAZIC

Prednarudžbe su otvorene, kao i funding kampanja za prikupljanje sredstava.

Treći, i posljednji najavni singl će izaći u ožujku, dok je objavljivanje kompilacije planirano za ponedjeljak, 22. ožujka, ili točnije na godišnjicu zagrebačkog potresa. Kompilacija će tog dana biti objavljena isključivo na Bandcamp profilu PDV-a, dok će se na svim ostalim servisima, kao i na vinilu, pojaviti tokom travnja.

Čitajte i: Urbana kultura i priče koje nam nedostaju: U eter kreće nova radio emisija i video podcast Pozitivan ritam

Drugi dio vinilnog izdanja biti će objavljen nakon ljeta, sa novim ekskluzivnim pjesmama, koje će naknadno biti pridodane i digitalnom izdanju kompilacije. Vinilna izdanja imati će i dodatnu notu posvete i svečane oproštaljke sa klubom Sirup (2009.-2016.). Ukupni ostvareni prihod nakon objavljivanja kompilacije uplaćivati će se na račun Zaklade Solidarna i Fonda 5.5.

Linker
20. travanj 2024 09:43