Kazališne preporuke

Ovaj vikend Zagrepčane očekuju čak četiri premijere od kojih se za neke već traži karta više

S popuštanjem pandemije živnuo je i kazališni život u metropoli pa će biti teško odlučiti što prije pogledati, a na repertoaru je dvostruka saga o ‘Braći Karamazov‘, ljubavna komedija ‘Kronika seoske ljubavi‘, duhoviti ‘Cabaret o Zagrepčankama i statičaru‘ te odgođena premijera predstave ‘Zagrljaji‘.

Za zagrebačke ljubitelje kazališta idući vikend bit će puni pogodak. Očekuju nas čak tri premijere, točnije četiri jer se u ZKM-u sprema teatarski spektakl pod redateljskom palicom Olivera Frljića koji je slavni roman Braća Karamazovi, posljednje i najslavnije djelo Dostojevskog pretočio u dvije zasebne predstave. Prva, pod nazivom Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, premijerno će biti odigrana u subotu 26. veljače i bavi se braćom Karamazov, a druga, Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način bavi se obitelji kapetana Snegiereva i premijeru će imati dan kasnije.

image

U ZKM-ovoj predstavi gostuje Linda Begonja, Frljićeva životna partnerica

MARKO ERCEGOVIć

Oca i braću Karamazov igraju Jerko Marčić, Ugo Korani, Dado Čosić i Adrian Pezdirc, a članove obitelji Snegierev glume Jasmin Telalović, Mateo Videk, Hrvojka begović i Petra Svrtan. No svi se glumci pojavljuju u višestrukim ulogama, pa tako trostruku ulogu ima i Linda Begonja, gostujuća glumica kazališta Kerempuh.

image

'Braća Karamazovi' podijeljeni su u dvije predstave

MARKO ERCEGOVIć

Veliki je to povratak na hrvatsku kazališnu scenu nagrađivanog, ali i nerijetko osporavanog Olivera Frljića koji posljednje četiri godine živi i radi u Njemačkoj, a zadnji put u ZKM-u radio je prije devet godina kada je na pozornicu postavio svoje viđenje Hamleta. Redatelj je izjavio kako mu je drago da se na pozornici vraća hrvatskom jeziku jer mu je konstantno prevođenje u glavi u procesu stvaranja predstave, prilično naporan proces.

Nema sumnje da gledatelje očekuje kazališni spektakl za kojeg su već neke izvedbe rasprodane.

image

Sreten Morković i Gordana Gadžić u 'Kronici seoske ljubavi'

BOJAN MRĐENOVIć

A za one željne zabave stižu nam dvije premijere. Ljubavna komedija Kronika seoske ljubavi po tekstu književnika Ivana Vidića i u režiji Darija Harjačeka igrat će 25. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Radi se o priči o umirovljenom branitelju koji se nakon dugotrajne parnice izborio za ratnu mirovinu, a nakon brojnih razočaranja mir traži na selu. Tamo kreće u posao s jajima sa susjedom Ljubicom, putenom ženom koja je duboko razočarana u muški rod. Uloge igraju Gordana Gadžić i Sreten Mokrović, a predstava je nastala u produkciji Teatra Rugantino.

image

Glumci s redateljemi Darijom Harjačekom

BOJAN MRĐENOVIć

A u nedjelju 27. veljače i u ponedjeljak 28. veljače u Klubu kazališta Komedija najavljene su premijerne izvedbe predstave Cabaret Zagrepčanke i statičar, autora i redatelja Ivana Lea Leme koji je radnju ove lude i neobične priče smjestio u 2025. Na snazi je tko zna koja varijanta virusa covid-19, a pet likova sa sjetom se prisjeća zagrebačkog potresa koji im je promijenio sudbinu.

image

Rasplesani cabaret autorsko je dijelo redatelja Ivana Lea Leme

SAšA NOVKOVIć

Čitajte i: Počelo snimanje filma po dječjem hit romanu ‘Dnevnik Pauline P‘

Pet različitih sudbina koje uzdrmane tektonskom trešnjom u toj prirodnoj katastrofi pronalaze svoju katarzu, svoj novi put i nerijetko svoju sreću. U cabaretu svoju životnu priču ispričat će jedno slavonsko siroče, prava dama purgerica, netipična došljakinja s istoka i naravno, jedna Dalmatinka u Zagrebu. Za njih će plesati super junak - statičar - koji prije potresa nije trebao nikome, a poslije je postao "tražena roba" i najpoznatiji svjetski striper.

image

Glumačka ekipa zabavnog 'Cabareta Zagrepčanke i statičar'

SAšA NOVKOVIć

U ovom cabaretu nastupaju Mila Elegović, Nera Stipičević, Ivona Kundert, Nina Madić i Fabijan Pavao Medvešek.

Konačno, zagrebački HNK u nedjelju najavljuje odgođenu premijeru predstave Zagrljaji, autorski projekt koreografkinje i redateljice Ksenije Zec koja će se odigrati u tonskoj dvorani kazališta. Predstavu izvode glumci Krešimir Mikić i Livio Badurina te plesačice Petra Hrašćanec i Ema Crnić.

Linker
15. travanj 2024 11:33