Getty Images
LEGENDA ROCKA

Ovih 5 pjesama Boba Dylana će vam razjasniti zašto je dobio Nobelovu nagradu

Nobelovu nagradu za književnost ove je godine osvojio američki kantautor, pjesnik i prozni pisac Robert Allen Zimmerman kojega čitav svijet poznaje pod imenom Bob Dylan. U obrazloženju nagrade stoji da je Dylan zaslužan za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Rasprave o opravdanosti i zasluženosti nagrade počele su čim je vijest objavljena, a po tom pitanju Bob Dylan nije izoliran slučaj. Nobelova nagrada za književnost vrlo je često predmet brojnih rasprava, uvijek postoje nezadovoljnici koji misle da je nagradu trebao dobiti netko drugi kao i oni koji osporavaju književnu kvalitetu nagrađenoga.

Bob Dylan je bez sumnje velik i važan autor, glazbenik i pjesnik. Iz njegovog prebogatog opusa od 37 studijskih albuma, 11 albuma live snimki i brojnih kompilacija teško je odabrati reprezentativni presjek i ovaj pregled to ne teži biti, ovih pet pjesama mogu vam poslužiti tek kao uvod u glazbeno stvaralaštvo ove žive ikone rock glazbe.

Mr Tambourine Man

Jedna od najpoznatijih Dylanovih pjesama uopće, s čistom i jasnom melodijom i tekstom obojanim nadrealističkim motivima. Kao inspriracija za ovu pjesmu Dylanu je poslužila poezija Arthura Rimbauda, ali i filmovi talijanskog redatelja Federica Fellinija. Često je se svrstava na popis najznačajnijih rock pjesama svih vremena, obrađivali su je i prepjevavali mnogi, a nabrojati sve filmove i serijale u kojima se pojavila bilo bi gotovo nemoguće.

A Hard Rain's a-Gonna Fall

Pjesma koju je Dylan napisao 1962. postala je, uz "Blowing in the Wind“ himna američke borbe za građanska prava i antiratnog pokreta. Tekst je napisan po uzoru na tradicionalne folk pjesme gdje se u prvom stihu postavlja pitanje, a ostatak strofe donosi odgovor. Riječ je o snažnoj, potresnoj pjesmi koja ostavlja dubok dojam i priziva slušanje na repeat.

It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)

Remek-djelo u kojemu Dylan više recitira, a manje pjeva i u kojemu se može vidjeti sva vještina njegovog pisanja teksta. Neki od njegovih nabolje upamćenih i najviše citiranih stihova baš su iz ove pjesme koja govori o ljutnji koju osjeća čovjek razočaran licemjerjem, konzumerizmom i komercijalizacijom. Kroz kritiku društva ovdje dobivamo pogled u sebe, propitivanje vječnih egzistencijalnih pitanja. Nezaobilazna glazbena lektira.

Like a Rolling Stone

Pjesma koja je Boba Dylana pretvorila iz folk pjevača u rock zvijezdu, jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih rock pjesama uopće. Pjesma se smatra revolucionarnom jer su se u njoj po prvi puta kombinirali dotad nespojivi glazbeni elementi, a iako je radio stanice nisu rado puštale jer traje preko šest minuta, svejedno je došla na drugo mjesto Billboardove ljestvice singlova i postala svjetski hit. Na aukciji 2014. je tekst pjesme ispisan Dylanovom rukom prodan za 2 milijuna dolara i tako oborio rekord najskupljeg rock rukopisa.

Changing of the Guards

Glazbeno je ova pjesma donijela mnogo novosti u Dylanovo stvaralaštvo, od trija ženskih back vokala do saksofona koji je između stihova izvučen u prvi plan. Tekst je sjajan, slojevit i bogat, postoje brojne različite interpretacije, a Dylan niti jednu nije htio potvrditi već je jednom prilikom izjavio „Svaki put kad je izvodim, znači mi nešto drugo. 'Changing of the Guards' je stara tisuću godina.“ Kao i brojne druge Dylanove pjesme i ovu su obradili mnogi, a posebno su impresivne obrade legendarne Patti Smith i američkih rock-heroja The Gaslight Anthem.

U aktualnom broju Glorije možete pročitati veliki feljton o životu Boba Dylana!

Linker
13. travanj 2024 12:40