Berislava Picek / CROPIX
Zaustavite vrijeme!

Ovo su nova mjesta u Zagrebu i Rijeci koja morate posjetiti

Druženje s ekipom može biti još zanimljivije iskustvo - ako se u kavici polako gušta u nekom od novootvorenih kafića u kojima atmosferu ‘podiže’ namještaj iz nekih davnih vremena.

Po uzoru na stare gradske salone, u koje su se gospoda dolazila opuštati uz šalicu čaja i knjigu, dizajner Nikola Pavlinić uredio je novootvoreni zagrebački Street Caffe. Interijer odiše duhom prošlosti, a fotelje, kauči, stolići i škrinje nabavljeni su na sajmovima antikviteta i od restauratora. Ukrasi koji se nalaze u izlozima izrađeni su u suradnji s mladom umjetnicom Miriam Younis, a kafić funkcionira i kao prodajno-izložbena galerija slika. Kava, organski čajevi, domaće rakije, likeri i vino mogu se popiti svaki dan od 8 do 23 sata.

Zagreb, 150217.
Street cafe u ulici Kneza Mislava, novi kafic ugodnog ambijenta  s dvije zone prostora, zamisljen kao dnevni boravak. Unutar kafica puno je knjiga za citanje uz jutarnju kavu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
Street Caffe

Današnji kafić nekad je bio elitni riječki bordel, o čemu svjedoči stari cjenik, pronađen prije nekoliko godina tijekom preuređenja, koji visi na zidu kao dekoracija. Kamene zidove La Grotte krase i maska crvenog vraga (nekadašnje maskote bordela) te druge zanimljive maske i stare fotografije maškara. Starinski drveni stolovi i stolice uljepšavaju spiljski interijer, a najupečatljiviji detalj ipak je prirodni - stalaktiti koji vise sa stropa. Vlasnici Nereo Cernogoraz i Hrvoje Bistrović, uz obnavljanje interijera, osvježili su i meni pa se sada osim istarskih vina i rakija mogu kušati i zalogaji bazirani na primorskoj kuhinji. U večernjim se satima La Grotta pretvara u klub u kojem petkom svira živa jazz, blues i rock-glazba, a subotom nastupaju domaći DJ-i.

La Grotta

La Grotta

Prostor u kojem su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća organizirali plesnjaci bio je zapušten dok ga u retro stilu nisu preuredili vlasnik Luka Lovrić te dizajn studio Diz/Viz i dizajnerica Nevena Tomulić. Zanimljive dekoracije za Kavanu Corso nabavljali su većinom iz zagrebačkih podruma, stanova i tavana, i to uz pomoć kolekcionara Igora Rečeka Gangstera. Zagrebačka kavana radi svaki dan od 6 sati pa na prvu jutarnju kavu navraćaju poslovnjaci i nešto starija generacija, dok se popodne i navečer (sve do ponoći) onamo dolazi opustiti mlađa populacija. U ponudi su i svježe cijeđeni sokovi, pasirani sokovi od lavande, kadulje, mente, limuna i bazge te 30-ak vrsta craft piva, a uskoro će se početi miješati kokteli. U večernjim se satima ponekad održavaju svirke na klaviru i gitari.

Dario Belić
Kavana Corso

Dario Belić
Kavana Corso

Linker
22. travanj 2024 19:43