Rijeka 2020

Queer tango na Korzu otvara 4. Festival queer i feminističke kulture Smoqua

U tri dana festivala posjetitelji i posjetiteljice će imati priliku iskusiti i doživjeti queer i feminističku kulturu kroz šarolik program - izložbe, performanse, radionice, koncert, panel rasprave i druge aktivnosti.

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" s velikom radošdu poziva sve zainteresirane na otvorenje 4. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua u četvrtak, 15. listopada u 14 sati ispred Gradske vijednice na Korzu. Veselo otvorenje pod zastavama duginih boja koje će se vijoriti duž Korza upotpunit će Queer tango koji će riječka plesna grupa Flame otplesati, a pozvana je i publika pridružiti se ako želi. Nakon toga bit de otvorena izložba "20 godina LORI" u izlozima Gradske vijednice, kojom de se Riječani i Riječanke modi upoznati s radom i najbitnijim postignudima udruge LORI od 2000. godine kad je registrirana kao prva lezbijska organizacija u Hrvatskoj.

Festival Smoqua se održava od 15. do 17. listopada 2020. godine na nekoliko lokacija u Rijeci pod temom Semo qua (Fiumano: Tu smo), a detaljan program festivala nalazi se na linku.

image
Smoqua festival
FOTOGRAFIJE: PROMO

Smoqua unatoč okolnostima i ove godine okuplja umjetnike/ice i aktiviste/kinje te goste i gošde iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji i posjetiteljice mogu očekivati izložbe, panel rasprave, radionice, performanse i druge sadržaje kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju.

Raznolik program

Osim izložbe "20 godina LORI“, posjetitelje i posjetiteljice možda najviše može zanimati i prva Feministička šetnja Rijekom (16. listopada od 16:00), koja je zajednička inicijativa Centra za ženske studije u Rijeci i udruge LORI o značajnim ženama koje su doprinijele razvoju Grada koji teče te Queer-UP! Party s nastupom multimedijalne švedske glazbenice GNUČČI, belgijske drag umjetnice Eve Is Sick of Adam i sve poznatije riječke DJice Mirilo (17. listopada od 19 sati u Klubu Crkva).

Festival od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. Udruga LORI kao glavna organizatorica događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešdu COVID-19, a kako bi Smoqua protekla u sigurnom i veselom ozračju.

image
Festival od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka 'LORI'
FOTOGRAFIJE: PROMO

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Festival podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.

Linker
15. travanj 2024 13:33