JUHA OD LIMUNA
SASTOJCI
1,6 l pileće juhe, 100 g riže, 4 jaja, 80 ml svježeg soka limuna, sol, papar
PRIPRAVA
Juhu zajedno s rižom zakipjeti, smanjiti vatru, poklopiti i kuhati 15- 20 minuta dok riža nije skuhana. Začiniti. U drugoj zdjeli pomiješati jaja i sok od limuna s malo vode. Potom dodati šalicu tople juhe i dobro umiješati. Smjesu s jajima umiješati u juhu kuhajući je na laganoj vatri najdulje 3 minute.
PILETINA S MEDOM I LIMUNOM
SASTOJCI
4 pileća batka ili neki drugi komad po želji, 2 limuna, sušeni origano, 1 žlica meda, 2 režnja češnjaka, sol, papar
PRIPRAVA
U zagrijanoj pećnici na 230 do 250 stupnjeva ispeći meso s obje strane po 15 minuta na opciji grill. U međuvremenu napraviti umak od soka limuna, maslinovog ulja, usitnjenog češnjaka, soli i origana. Meso nakon pola sata pečenja izvaditi i svaki komad umočiti u umak. Vratiti ga u posudu za pečenje, preliti ostatkom umaka. Meso peći još 5 - 10 minuta u zagrijanoj pećnici s kožom prema gore. Izvaditi ga iz pećnice, odvojiti umak od pečenja u drugu posudu. Zagrijati ga na laganoj vatri, dodati maslac i med. Kuhati nekoliko minuta uz miješanje dok se ne pojave mjehurići. Servirati s pečenim mesom.
RIŽOTO S LIMUNOM
SASTOJCI
350 g riže, 1 l pileće juhe, 1 luk, 1 stapka mladog celera, 1 veliki limun, 100 ml bijelog vina, 60 g maslaca, 75 g mascarponea, 60 g parmezana, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar
PRIPRAVA
U većoj posudi zagrijati pola maslaca i maslinovo ulje te na masnoći pirjati sitno narezani luk i poriluk dok ne omekšaju. Dodati rižu, promiješati i prepržiti dok ne postane staklasta. Uliti vino i miješati dok napola ne ispari te potom uz stalno miješanje polako dodavati toplu juhu. Nakon deset minuta umiješati naribanu koricu limuna. Kuhati rižoto uz dolijevanje juhe, od 17 do 22 minute, ovisno o vrsti riže. Kada je rižoto gotov, maknuti ga s vatre te umiješati ostatak maslaca, mascarpone, naribani parmezan i dvije žlice soka limuna. Popapriti i posoliti po ukusu.
TOPLI PUDING
SASTOJCI
75 g maslaca, 160 g šećera, 60 g brašna, 3 jaja, 3 limuna, 250 ml mlijeka, 50 g šećera u prahu
PRIPRAVA
Izmiksati maslac, šećer i naribanu koricu triju limuna. Dodati žumance jedno po jedno dok ne postane kremasta masa pa polako dodavati mlijeko i brašno pazeći da se ne naprave grudice. Na kraju umiješati limunov sok. U drugoj zdjeli umutiti bjelanca dok ne postanu čvrsta te ih pomoću špatule izmiješati u kremu od žumanaca. Smjesu potom izliti u prethodno namašćenu vatrostalnu zdjelu, posipati šećer u prahu i peći oko 50 minuta na 180 stupnjeva