StockFood
baš za zimski menu

Recepti s omiljenim citrusom: Tko jednom proba topli puding s limunom, poželjet će ga jesti svaki dan

Iako u prvi mah sam spomen juhe od limuna može zvučati krajnje odbojno, ne odustajte na prvu - ne samo da ćete uz naš recept naučiti pripremati nešto novo i time razbiti monotoniju na stolu, i okus će vas zasigurno ugodno iznenaditi pa ćete ovom juhom već idući put poželjeti iznenaditi goste. Osim za juhu od limuna, donosimo još dva prokušana recepta - za piletinu s medom i limunom i za savršen topli puding od limuna!

JUHA OD LIMUNA

StockFood

SASTOJCI

1,6 l pileće juhe, 100 g riže, 4 jaja, 80 ml svježeg soka limuna, sol, papar

PRIPRAVA

Juhu zajedno s rižom zakipjeti, smanjiti vatru, poklopiti i kuhati 15- 20 minuta dok riža nije skuhana. Začiniti. U drugoj zdjeli pomiješati jaja i sok od limuna s malo vode. Potom dodati šalicu tople juhe i dobro umiješati. Smjesu s jajima umiješati u juhu kuhajući je na laganoj vatri najdulje 3 minute.

PILETINA S MEDOM I LIMUNOM

StockFood

SASTOJCI

4 pileća batka ili neki drugi komad po želji, 2 limuna, sušeni origano, 1 žlica meda, 2 režnja češnjaka, sol, papar

PRIPRAVA

U zagrijanoj pećnici na 230 do 250 stupnjeva ispeći meso s obje strane po 15 minuta na opciji grill. U međuvremenu napraviti umak od soka limuna, maslinovog ulja, usitnjenog češnjaka, soli i origana. Meso nakon pola sata pečenja izvaditi i svaki komad umočiti u umak. Vratiti ga u posudu za pečenje, preliti ostatkom umaka. Meso peći još 5 - 10 minuta u zagrijanoj pećnici s kožom prema gore. Izvaditi ga iz pećnice, odvojiti umak od pečenja u drugu posudu. Zagrijati ga na laganoj vatri, dodati maslac i med. Kuhati nekoliko minuta uz miješanje dok se ne pojave mjehurići. Servirati s pečenim mesom.

RIŽOTO S LIMUNOM

StockFood

SASTOJCI

350 g riže, 1 l pileće juhe, 1 luk, 1 stapka mladog celera, 1 veliki limun, 100 ml bijelog vina, 60 g maslaca, 75 g mascarponea, 60 g parmezana, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar

PRIPRAVA

U većoj posudi zagrijati pola maslaca i maslinovo ulje te na masnoći pirjati sitno narezani luk i poriluk dok ne omekšaju. Dodati rižu, promiješati i prepržiti dok ne postane staklasta. Uliti vino i miješati dok napola ne ispari te potom uz stalno miješanje polako dodavati toplu juhu. Nakon deset minuta umiješati naribanu koricu limuna. Kuhati rižoto uz dolijevanje juhe, od 17 do 22 minute, ovisno o vrsti riže. Kada je rižoto gotov, maknuti ga s vatre te umiješati ostatak maslaca, mascarpone, naribani parmezan i dvije žlice soka limuna. Popapriti i posoliti po ukusu.

TOPLI PUDING

StockFood

SASTOJCI

75 g maslaca, 160 g šećera, 60 g brašna, 3 jaja, 3 limuna, 250 ml mlijeka, 50 g šećera u prahu

PRIPRAVA

Izmiksati maslac, šećer i naribanu koricu triju limuna. Dodati žumance jedno po jedno dok ne postane kremasta masa pa polako dodavati mlijeko i brašno pazeći da se ne naprave grudice. Na kraju umiješati limunov sok. U drugoj zdjeli umutiti bjelanca dok ne postanu čvrsta te ih pomoću špatule izmiješati u kremu od žumanaca. Smjesu potom izliti u prethodno namašćenu vatrostalnu zdjelu, posipati šećer u prahu i peći oko 50 minuta na 180 stupnjeva

Linker
18. travanj 2024 15:15