Maja Danica Pečanić
Arhitektura kuhanja

Što imaju zajedničko gastronomija i arhitektura?

Nedavno je održana prva radionica kuhanja koja na zanimljiv način spaja gastronomiju i arhitekturu, a iza cijele priče stoje zaljubljenici u svoj posao; jedna food blogerica, jedna priznata food fotografkinja i jedan arhitektonski ured otvoren prema sasvim novim konceptima djelovanja.

Kako bi potakli i promicali kulturu življenja i stanovanja, gastronomiju, zdravu prehranu te ljubav prema gastronomiji i arhitekturi arhitektonski ured DAR 612 u suradnji s food blogericom i voditeljicom gastro radionica Majom Brekalo (Delicious and healthy by Maya) i svjetski priznatom food fotografkinjom Majom Danicom Pečanić pokrenuo je site specific projekt Arhitektura kuhanja ili kuhanje arhitekture. Ovim projektom, odnosno radionicama kuhanja, ovaj interdisciplinarni tim želi na nestandardan način prikazati kako se arhitektura živi, radi, kuha, odnosno, odmaknuti se od uobičajene arhitektonske fotografije savršeno stiliziranih i praznih interijera. Nedavno su održali božićni domjenak zamišljen kao radionicu kuhanja, a ubuduće će ih biti još.

Maja Danica Pečanić

Radionica je zamišljena kao uvod u kontinuirani projekt u kojem se želi predstavljati prostore koje projektira ured DAR612 i izvodi na drugačiji način, povezujući ih s načinom na koji se u njima živi i radi, kroz kuhanje, gastronomiju i zdravu prehranu. Radionice će funkcionirati kao jednokratni site specific projekti čiji vizualni materijali (fotografije, video isječci i sl.) će se razlikovali od klasične arhitektonske fotografije praznih i savršeno stiliziranih prostora, nudeći pogled na ljude, kretanje i hranu u interijerima.

Maja Danica Pečanić

Svaka radionica će imati svoju temu, koja će poslužiti kao inicijator koncepta uređenja prostora u kojem se događa. Tema će biti određeni datumi koji nose neku simboliku (kao što je Božić) ili lokacija prostora (urbane teme ili morski lokaliteti) ili vrsta i način pripreme hrane vezan za sezonu ili lokalitet.

Maja Danica Pečanić

Maja Danica Pečanić

Radionicima će prisustvovati i vlasnici i korisnici prostora, koji će ugostiti ovaj inovativan projekt, otvarajući vrata svog doma. Cijela priča je zamišljena kao zajednički projekt arhitektonskog tima, food blogerice i food fotografkinje koji u projekt unose svoj kreativni potencijal.

Maja Danica Pečanić

Za prvu radionicu održanu kao božićni domjenak arhitekti iz ureda DAR 612 otvorili su vrata vlastite kuće, u kojoj žive i rade te su pokazali kako izgleda Božić u njihovoj vlastitoj interpretaciji.

Maja Danica Pečanić

Maja Danica Pečanić

Maja Danica Pečanić

Maja Danica Pečanić

Linker
16. travanj 2024 22:29