THOMAS AURIN
RAVNO DO DNA

Ti divni gubitnici! A najdivniji od svih Vernon Suboteks stiže u Zagreb

Berlinski teatar u zagrebačkom HNK gostuje s hit predstavom Thomasa Ostermeiera nastalom prema kultnom romanu francuske književnice Virginie Despentes.

Berlinski teatar u zagrebačkom HNK gostuje s hit predstavom Thomasa Ostermeiera nastalom prema kultnom romanu francuske književnice Virginie Despentes.

Nakon 19 godina iznimno plodne umjetničke suradnje između aktualnog vodstva zagrebačkog HNK i njemačkog redatelja Thomasa Ostermeiera, ravnatelja berlinskog teatra Schaubuhne došlo je vrijeme za oproštaj. Intendantica Dubravka Vrgoč i ravnatelj Drame Ivica Buljan koji najesen odlaze sa svojih funkcija za tu priliku nisu mogli odabrati prigodniji komad od Vernona Suboteksa 1, nastalog u koprodukciji berlinskog kazališta sa zagrebačkim HNK-om.

image

U četverosatnoj predstavi se glumi, svira, pjeva i pleše

THOMAS AURIN

Gostovanje je na rasporedu u subotu 30. travnja, predstava s dvije stanke traje gotovo četiri sata, a na pozornicu donosi epsku generacijsku priču o gubitnicima društvene tranzicije iz analognog u digitalno doba.

Čitajte i: Čudesni pejzaži Fedora Džamonje! Sin slavnog kipara vodi nas u polja lopoča

Oni na svom putu ravno do dna nisu izgubili samo poslove i stanove, nego i identitet koji su izgradili, te smisao vlastitog postojanja. Drugim riječima izgubili su sve, osim dostojanstva, osjećaja zajedništva, te vlastite snage i znanja, što im je i u nemilosrdnim okolnostima nesigurnosti i društvene isključenosti dobar temelj za novi početak.

image

Glavni lik je bivši vlasnik prodavaonice ploča koji u digitalnoj tranziciji završi kao - beskućnik

THOMAS AURIN

„Lik Vernona Suboteksa, bivšeg vlasnika prodavaonice ploča koji je u digitalnoj tranziciji završio kao beskućnik, igra Joachim Meyerhoff. Za mene je to bio jedini izbor, jer me upravo Meyerhoff upozorio na roman Virginie Despentes čiji smo prvi dio adaptirali za pozornicu. To je nevjerojatna balzakovska freska suvremenog života u Parizu, čiji su protagonisti supermodeli, brokeri, filmski producenti, sveučilišni profesori, transrodne osobe, novinari, blogeri, bivše porno zvijezde, ekstremni ljevičari i desni radikali, beskućnici i rentijeri..., koja se lako može zamisliti u bilo kojoj svjetskoj metropoli”, kaže redatelj Thomas Ostermeier.

image

Predstava je nastala prema istoimenom romanu francuske književnice Virginie Despentes

THOMAS AURIN

S obzirom na sve navedeno predstava o gubitnicima tranzicije za gledatelje u zagrebačkom HNK prava je poslastica i jedan od događaja koji će obilježiti povratak u normalnost kakvu smo poznavali prije početka globalne pandemije koronavirusa.

Linker
26. travanj 2024 04:55