Italija u malom!

Top vikend destinacija: U najmanjem gradu na svijetu otvoren je muzej koji bi svatko trebao posjetiti!

U sklopu istarske srednjovjekovne utvrde niknulo je novo mjesto koje, osim onog kulturnog, nudi pregršt popratnih sadržaja.

U sjevernoj je Istri započela kulturna priča koja će oduševiti brojne zaljubljenike u ovaj kraj, povijest, kulturu, kozmetiku i gastronomiju. Naime, sve one željne novih destinacija zasigurno će oduševiti ponuda novootvorenog muzeja.

Prošlost Istre: običaji, zanati, tradicija, život satkan u 11 tematskih cjelina sada se konačno mogu i doživjeti u muzeju najmanjeg grada na svijetu i Distillery baru Aura obitelji Mišela Sirotića. Mjesto radnje je Hum, najmanji grad na svijetu, kolijevka stvaranja i središte glagoljaštva, utvrda starohrvatske kulture kakva muzeju i priliči.

image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS
image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS

Stalni postav muzeja čini gotovo 1500 eksponata pomno raspoređenih u 11 tematskih prostorija. Svaka cjelina predstavlja neizostavan segment života predaka i dominantnih zanatskih radnji u posljednjih 150 godina: staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, freskoslikarsku radionicu i tematsku prostoriju posvećenu glagoljici.

Pet je prostorija interaktivno pa se tako u staroj školi može ispisati razglednicu na glagoljici, a u pošti poslati na kućnu adresu. Biti autor vlastite kreme, i to je moguće! Apoteka nudi sve potrebne sastojke za izradu. Od davnine vrijedi uzrečica da ljubav ide kroz želudac, ima li boljeg kruha od netom samljevenog kukuruznog brašna?! I za kraj, istančana se nepca u Museum of Hum Aura & Distillery bar Aura časte kultnom biskom iz stare destilerije i drvene bačve.

image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS
image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS

Muzej najmanjeg grada na svijetu i Distillery bar Aura smješteni su u jednu od prvih građevina humskog predgrađa, srednjovjekovnu nastambu, kasnije kroz stoljeća Gradsku ložu u kojoj se biraju župani, donose najvažnije odluke, te u Fontiku (žitnici). Desetljećima praznu humsku kuću Mišel kupuje u želji da strast za starinom trajno ostavi u naslijeđe budućim generacijama.

image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS

Inače, Mišel Sirotić i njegova obitelj začetnici su brenda Aura, poznatog po proizvodnji 25 vrsta ekskluzivnih tradicionalnih rakija, likera i džemova od samoniklog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu, ali i dva gina filtrirana kroz aktivni ugljen.

image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS

Obitelj se diči s 24 zlatna odličja na europskim i svjetskim natjecanjima. Pothvat u Humu njihov je novi iskorak u brendiranju sjevera Istre i valorizaciji naslijeđenog.

Otvaranjem muzeja obitelj Sirotić nastavlja trasirani put započet sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je pokrenuta revitalizacija Huma. Tada je u Aleji glagoljaša postavljeno 11 spomenika, obnovljen je prastari pučki običaj u kojem 11 žudiga (sudaca) bira novog župana na leto dan. Danas je zahvaljujući obitelji Sirotić najmanji grad na svijetu dobio prvi muzej s 11 tematskih cjelina o životu i običajima.

image

Muzej najmanjeg grada na svijetu

PRESS

Obitelj Sirotić je otvaranjem muzeja učinila znatan iskorak u očuvanju i valorizaciji povijesne jezgre Huma i identiteta zajednice sjeverne Istre. Gradska loža osim što dokumentira bogatu kulturnu baštinu postaje i njezin novi održivi kreator. Prošlost sjevera Istre postaje sadašnjost.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

Linker
19. travanj 2024 02:46