Željko Puhovski / Hanza Media
ŠALABAHTER

Vikend preporuke: 6 događanja u Zagrebu koja se isplati posjetiti

Događanja u glavnom gradu ne nedostaje: ako ne znate što i gdje, donosimo vam nekoliko prijedloga za vikend!

Muzeji izvan muzeja

Na glavnom zagrebačkom trgu otvorena je manifestacija Muzeji izvan Muzeja (MIM) koja traje do 17. svibnja, a u sklopu koje će u MIM paviljonu biti izloženi eksponati iz sedam zagrebačkih muzeja te gostujućeg Muzeja Radboa, ali i plakati Borisa Ljubičića iz Muzejskog dokumentacijskog centra. Eksponati su na Trgu bana Jelačića izloženi u MIM paviljonu, odnosno instalaciji od prozračne drvene strukture u obliku gnijezda.

Zagreb, 100519.
Trg bana Josipoa Jelacica.
Manifestacija Muzeji izvan muzeja.
Na fotografiji: eksponati.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza Media

Zagreb, 100519.
Trg bana Josipoa Jelacica.
Manifestacija Muzeji izvan muzeja.
Na fotografiji: eksponati.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza Media

Strugotine

Fotografkinja i redateljica Vladimira Spindler na katu zagrebačkog Kulturno-informativnog centra (KIC) predstavila je svoju multimedijsku prosotrnu instalaciju "Strugotine" koja je otvorena do 20. svibnja. Tom je instalacijom autorica iskoračila u prostor i volumen u kojem gradi ambijent intimnog i snažnog putovanja u srce tame i natrag.

"Prostorna instalacija 'Strugotine' svojevrsni je obračun sa složenošću prelaska umjetničine percepcije stvaranja iz dosad dvodimenzionalnih medija (fotografija i film) često rađenih unutar manje intimnih, a više uslužnih projekta, u samu arhitekturu prostora te duboko intiman i sebi okrenut izraz i estetiku" - stoji u predgovoru izložbe koji je napisao Emil Matešić.

izlozba Vladimira Spindler - Strugotine / KIC / Zagreb 06.05.2019. / foto: Maja Jurovic / Vladimira Spindler
Maja Jurović
Vladimira Spindler

izlozba Vladimira Spindler - Strugotine / KIC / Zagreb 06.05.2019. / foto: Maja Jurovic /
Maja Jurović
Vladimira Spindler

Crtani romani šou

Od 10. do 12. svibnja 2019. u Zagrebu se po dvadeset i drugi put okupljaju ponajbolji svjetski strip autori i ljubitelji stripa, na 22. izdanju Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, u Domu HDLU-a, to jest Meštrovićevom paviljonu. Posjetitelje očekuje bogat trodnevni program ispunjen izložbama, druženjima sa strip autorima, predavanjima, promocijama i filmskim projekcijama.

Zagreb Design Week

Tema ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka je Nova budućnost/Changing the Game i traje sve do 12. svibnja. Uz brojne izlagače i eksponate koji su osvojili brojne svjetske nagrade, predstavlja se i Poljska kao država partner, a posjetitelji mogu vidjeti i izložbu posvećenu 100 godina Bauhausa - najutjecajnije škole za dizajn u svijetu. Život i život nakon smrti naziv je izložbe Paule Šantić koja će se prikazati proces rasta, konzumacije, umiranja i novog života hrane u drugim, neočekivanim oblicima, dok je u prizemlju smješten pop-up concept store gdje se može kupiti od namještaja do mode i nakita.

Sneakeroom

Studentski Centar u Zagrebu danas će postati mjesto na kojem će se prvi put održati festival tenisica i ulične kulture - Sneakeroom.

Ono što svjetske metropole njeguju već godinama sada dolazi i u naše krajeve, točnije u Zagreb gdje će se po prvi puta održati festival tenisica i ulične kulture. Kolekcije rijetkih primjeraka tenisica istinskih kolekcionara (sneakerheadova) iz regije i svijeta, plesne radionice, radionice slikanja grafita, zabavni program kojeg od 10 sati ujutro garantiraju DJ-evi iz raznih europskih zemalja koje dovodi Fresh Island Festival, a od 19 sati u SC-u nastupaju hrvatska i svjetska imena hip-hop scene poput Bolesne braće, Bad Copyja, Stoke, Dregermajstera, Buntaija i mnogih drugi, dok su posebni gosti Vojko V i Krankšvester.

Promo
Scavenger

Buvljak babinjak kod Debelog

Sve popularniji buvljaci odvijaju se gotovo svakog vikenda, a iznimka nije niti ovaj. U nedjelju, 12.5. od 14 pa sve do 20 navečer održat će se Buvljak babinjak kod Debelog u baru Ro&Do na adresi Ilica 73. Skupina žena s puno stila i previše stvari, ponudit će svoj izbor pomno odabrane i cool odjeće, kako bi vi obnovili svoju ljetnu garderobu.

Linker
19. travanj 2024 01:34