PUN VITAMINA I MINERALA

Zavodljivi okus divlje ruže: Šipak u 6 slasnih recepata

Crveni plodovi samoniklih grmova riznica su vitamina i minerala, ali i velika inspiracija za zimske slastice i blagdanska jela.

ŽELE

StockFood

20 dag šipka, 2 naranče, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 6 žlica vode, 0,4 dag želatine, po želji malo ruma ili viljamovke

Odvojiti sjemenke i samljeti ih u blenderu. Meso šipka izmiksati u blenderu sa sokom od naranče. Želatinu otopiti u hladnoj vodi. Sok zakuhati sa šećerom dok se ne reducira i dodati mu otopljenu želatinu. Izliti u lim, ohladiti i rezati u željene oblike. Čuvati u hladnjaku.

ČAJNI KEKSI

Rose hip jam biscuits
Brauner, Michael

Za tijesto: 40 dag brašna, 20 dag maslaca, 10 dag šećera, 4 vanilin šećera, 1 jaje, malo soli, 10 dag pekmeza od šipka, 1/2 žličice praška za pecivo, 5 dag šećera u prahu

Maslac izraditi sa šećerom i jednim vanilin šećerom. Dodati jaje i izmiksati, a zatim polako dodavati brašno pomiješano sa solju i praškom za pecivo te umijesiti glatko tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i ostaviti dva sata u hladnjaku. Zatim ga razvaljati na 1,5 cm debljine i oblikovati modlićima po želji. Peći desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za to vrijeme u posudi ugrijati pekmez od šipka da postane tekuć. Po želji dodati i nekoliko kapi limunova soka i malo šećera u prahu. Pečene kekse premazati pekmezom i preklopiti drugim keksom uvaljanim u šećer u prahu pomiješan s dva vanilin šećera.

LUNGIĆ U UMAKU

StockFood

1 manji svinjski lungić, 1 dl crnog vina, 1 list lovora, šaka šipka, malo brašna, sol, papar, kockica maslaca, 3 žlice maslinova ulja, 2 suhe šljive

Lungić posoliti i prepeći sa svih strana na maslinovom ulju. Zatim ga podliti vinom, dodati lovor (i druge začine po želji), suhe šljive te peći na laganoj vatri ili u pećnici 15 minuta. Šipak oprati, prokuhati u vodi, ukloniti dlačice i kad omekša, dodati ga u umak. Po potrebi dosoliti, popapriti i zgusnuti kockicom maslaca.

SLATKE OKRUGLICE

StockFood

50 dag krumpira, 30 dag glatkog brašna, 1 žlica ulja, 2 jaja, žličica šećera, 10 dag krušnih mrvica, malo ulja, malo soli, 3 dl pekmeza od šipka

Krumpir skuhati u ljusci, ohladiti ga, oguliti i zgnječiti u pire. Dodati ulje, jaja, šećer i sol, povezati u kompaktnu masu, dodati brašno te umijesiti glatko tijesto. Razvući ga na centimetar i pol debljine, rezati na kvadrate, puniti žličicom pekmeza od šipka, spojiti vrhove te dlanovima izraditi okruglice. Kuhati u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Ocijediti ih i staviti u tavicu s preprženim mrvicama te promiješati. Poslužiti uz mesnu roladu punjenu vrganjima, šunkom i sirom.

ČAJ OD ŠIPKA

StockFood

1 kg divljeg šipka, 1 l vode, malo meda, malo soka od limuna

Šipak samljeti u mašini za meso i ostaviti u pećnici nekoliko sati na 40 stupnjeva da se osuši. Dvije šake sušenog šipka preliti vodom i ostaviti preko noći. Zatim ga zakuhati i ocijediti te dodati med i limun.

DŽEM S CIMETOM

StockFood

5 dl soka od šipka, 25 dag šećera, na vrh noža cimeta, 1/2 mahune vanilije, 1/2 naranče

Svježi divlji šipak staviti u posudu, doliti vode da bude dva prsta iznad šipka i kuhati na srednjoj vatri dok šipak ne omekša. Zatim ga propasirati i ocijediti preko gaze. Dobiveni sok kuhati sa šećerom uz stalno miješanje dok ne postane gust poput meda ili otopljene želatine. Pred kraj kuhanja dodati sjemenke vanilije, naribanu koricu naranče i cimet te još kratko prokuhati.

Linker
22. travanj 2024 07:16