GLEDAM, SLUŠAM, ČITAM

Željka Veverec nam je sastavila preporuke uz koje ćete savršeno uživati, maštati i meditirati kraj mora

Glazbenica koja se ovog ljeta priprema za brojne svirke po našoj obali između svake od njih zna kako se opustiti i uživati u svim umjetnostima - za čitatelje Gloria.hr Je Veux je složila listu naslova koji su idealni za uživanje u hladovini i toplim ljetnim noćima.

Jedna od najtalentiranijih pjevačica i autorica na domaćoj sceni Željka Veverec sa svojim solo projektom pod imenom Je Veux izdala je prvi album 'I Glow' i doslovno pomela svu konkurenciju. Od Rock & off nagrada do Porina, unatoč pandemijskoj stanci osvojila je uši i srca publike. Željka je sada dočekala ljeto i popuštanje mjera da bi sa svojim pratećim bendom, u kojem je neizostavan dio njezin suprug Toni Starešinić održala što više koncerata. "Ovo ljeto će biti najbolja kombinacija odmora i svirki tako da baš se veselim. Je Veux svoju Rock & off turneju koja je krenula sa sjevera (Đakovo, Kutina, Samobor) završava na Motovun film festivalu 28. srpnja i tome se baš veselim jer jako volim Motovun često ga posjećujem, a festival je stvarno odličan i vraća me u studentske dane kad smo kampirali i gledali sve filmove u Motovunu", kazala je Željka Veverec u razgovoru za Gloria.hr.

Kao prava filmofilka s veseljem je prihvatila sastaviti listu preporuka za čitatelje - od filmova preko glazbe do čitanja. Nagrađivana glazbenica nakon nastupa i posjete jednom od svojih dražih filmskih festivala spušta se južno - do Hvara i Vodica, a sezonu nastupa sa svojim projektom Je Veux zaokružit će na ovogodišnjem Tramonto festivalu u Krku 11. kolovoza, nakon čega je čeka nastup s bendom Mangroove u kojem također surađuje sa suprugom Tonijem Starešinićem, koji je naš poznati klavijaturist. "Najjužnije ove godine idemo do prekrasnog Lastova što me jako veseli jer nikad nisam bila, a tamo ćemo provesti par krasnih dana i zasvirati 13. kolovoza na Lastovu 'Otoku glazbe' i to Mangroove, pa ako ste u blizini svakako svratite bit će sjajno", rekla je Željka.

image
Željka i suprug Toni surađuju u više glazbenih projekata.
VANJA VUCINIC

Obiteljski glazbeni 'biznis' odličan je pogotovo ljeti, kada ovi supružnici zajedno putuju, sviraju, ali i odmaraju. "Jedan dio godišnjeg već uobičajeno provodim na Istu - malom otoku zadarskog arhipelaga od kuda dolazi moj suprug Toni. Ove godine po treći puta tamo ćemo održati mali festival JazzIst 6. do 7. kolovoza na koji smo jako ponosni što smo ga pokrenuli i održali osobito u ovim vremenima. Ove godine dolaze nam Kozmodrum i Truth # Tribe što će biti prava poslastica za sve", rekla nam je Željka.

Pogledajte video
Je Veux

Između nastupa na obali, nađe se vremena za uživanje uz more s knjigom, glazbom ili dobrim filmovima i serijama u čemu sve ova glazbenica iznimno uživa za čitatelje Gloria.hr napisala je svoju listu ljetnih preporuka.

Čitajte i: Ivana Kindl sastavila nam je preporuke za savršen ljetni bijeg: Red klasika i novih imena te posebna veza s Eurosongom

Što čitam?

Ljeti naravno najviše vremena provodim na moru, ali volim, male zabačene plaže na kojima nema nikoga i na kojima mogu u hladu čitati, pisati, maštati, meditirati... Ovo ljeto svima bih preporučila knjigu moje drage prijateljice Maše Kolanović 'Poštovani kukci i druge jezive priče' - nije što je moja prijateljica i knjiga je stvarno sjajna - zbirka priča koja će vas nasmijati, rasplakati i natjerati na nešto drugačije razmišljanje. Malo gotike i jeze usred sunčane plaže može biti jako osvježavajuće.

image
'Poštovani kukci i druge jezive priče', Maša Kolanović
PROMO

Uz Poštovane kukce preporučila bih da na plažu ponesete i malo poezije Ivana Slamniga recimo 'Drontu' iz 1981. koja će vam izmamiti osmijeh na lice pa će se svi na plaži pitati čemu se tako slatko smijete, a ako ste sami slobodno čitajte i smijte se na glas.

image
'Doronta' Ivana Slamniga
PROMO

Što gledam?

Obožavam filmove i serije i zapravo jako često idem u kino (izuzevši vrijeme korone). Volim gledati fimove na velikom platnu, a ljeti mi je osobit gušt ako u nekom gradiću ili mjestu postoji ljetno kino to bih svima preporučila. U Zagrebu je to Fantastic film festival koji je baš završio i ove godine bio je gušt na prekrasnoj pozornici uz nekoliko stupnjeva nižu temperaturu gledati npr. 'Zabranjeni planet' SF iz 1956.

Pogledajte video

Zadnju seriju koju sam pratila na HBO bila je 'Mare iz Easttowna' i svakako preporučam.

Za ljetne večeri preporučila bih jedan opasni klasik koji ja osobno obožavam 'Sve o Evi' iz 1950. (All about Eve) i nešto sasvim drugačije iz 2019.godine 'Uncut Gems' - film koji će vas iznenaditi i držati napetim svo vrijeme svojom pričom i načinom na koji je režiran i snimljen ali i glavnim glumcem. Adam Sandler kakvog niste vidjeli, kakvog ne očekujete u potpuno novom izdanju i ja bih rekla ulozi života.

Pogledajte video

Čitajte i: Netflixovi krimići i vedra playlista: Idealna formula Nike Turković za ljetnu zabavu

Što slušam?

Doma slušam stvarno puno toga ljeti se prebacujem na slušanje u autu dok putujemo i onda naravno mp3 na plaži – da mp3 player, a ne mobitel. Preporučila bih novi album Tamare Obrovac s jazz orkestrom Hrta-a 'Villa Idola' savršeno dok putujete Istrom, novi album Kozmodruma istoimenog naziva rasplesat će vas pa svakako preporučujem.

Pogledajte video

Za romantičare novu Norah Jones 'Pick me Up off the Floor' savršen uz zalazak sunca i čašu vina, a za vruće ljetne noći i opasno rasplesavanje preporučila bih novi album Róisín Murphy - Róisín Machine' - znam da nove generacije nisu sklone albumima nego više traže stvar po stvar pa onda definitivno s tog albuma Murphy's Law- pojačajte!!

Pogledajte video
Linker
18. travanj 2024 03:27