tirol
 Getty Images
I LOKACIJE NA KOJIMA SE SNIMAO 007

Ako ne volite vrućine i more, ovo je odmor za vas: Zagrebačkog dizajnera očarali su slikoviti alpski gradići

Modni dizajner IVAN ALDUK ne voli vrućine i gužve pa je odmor proveo u austrijskim planinama: očarali su ga slikoviti alpski gradići, raskošni dvorci te lokacije na kojima se snimao film o agentu 007.

Nakon što prijašnjih godina zbog posla nisam išao na ljetni odmor, lani sam odlučio pošteno se opustiti. I to ne na moru, nego sam ljetne gužve u rodnoj Dalmaciji zamijenio zelenim i svježim alpskim pejzažima. Posjetio sam tada Schladming, Salzburg i Hallstatt, a ove sam godine odabrao Kitzbühel u austrijskom Tirolu. Desetak dana uživao sam u ljepotama Alpa, a stigao sam razgledati i raskošne dvorce u Bavarskoj. Uživao sam u prekrasnoj prirodi, nezaboravnoj arhitekturi i svježem zraku - bio je to moj idealni godišnji odmor.

NAJTEŽI PUT

Najbolje je na ovakvo putovanje ići automobilom jer ne ovisite ni o čemu. Od Zagreba preko Ljubljane, pa malo kroz Austriju, Italiju te opet u Austriju... i na putu do Kitzbühela sam na nekoliko dana stao u Söldenu, poznatom skijalištu koje i ljeti ima posebnu čar. Postoji kraći put, no ja sam krenuo dužom i težom rutom - najvišom alpskom cestom koja prolazi uz 2474 metara visok vrh Timmelsjoch. Zbog sivih granitnih stijena i snijega koji se na njima zadržava i usred ljeta imate osjećaj da ste na drugom planetu.

MUZEJ NA VRHU

Sölden, mjesto u dolini Ötztal, ima tri i pol tisuće stanovnika, no u skijaškoj te u ljetnoj sezoni pun je turista. Kao i u većini austrijskih gradića, do okolnih vrhova voze uspinjače. Iz Söldena se možete odvesti do vrha Gaislachkogl, gdje se 2014. snimao film “Spectre”, s Danielom Craigom u ulozi Jamesa Bonda. Ne čudi stoga što je ondje izgrađen tematski muzej sa zbirkom fotografija i filmskih rekvizita... Nakon što ih razgledate možete na visini od 3048 metara uživati u kavi, almdudleru - popularnom austrijskom bezalkoholnom piću - i štrudlu od jabuka s umakom od vanilije u restoranu Ice Q, koji je u filmu “glumio” kliniku Hoffler.

A picture taken on July 11, 2018 shows an outside view of the James Bond cinematic installation named
Profimedia, AFP
Muzej ‘007 Elements’, posvećen Jamesu Bondu, izgrađen je na na planini Gaislachkogl ponad Söldena

Privatna fotografija
U restoranu ‘Ice Q’, koji je u filmu ‘Spectre’ ‘glumio’ kliniku Hoffler

Homemade Apfelstrudel with Powdered Sugar
Getty Images
Štrudl s jabukama lokalni je specijalitet

NJEMAČKA GRANICA

Na putu za Kitzbühel svratio sam i u Innsbruck, “prijestolnicu” austrijskog Tirola, u kojoj, uz tradicionalnu arhitekturu, možete vidjeti i moderne građevine od kojih je neke projektirala prerano preminula arhitektonska zvijezda Zaha Hadid. U blizini je seoce Ehrwald, smješteno u podnožju 2962 metra visoke planine Zugspitze što razdvaja Austriju i Njemačku. Erhwald je tipično tirolsko naselje, opojno mirno, pa imate osjećaj da u njemu vrijeme prolazi sporije. Odatle sam nakon kratke vožnje napokon došao u bogato mondeno zimovalište Kitzbühel, koje me osvojilo na prvi pogled.

Privatna fotografija
Pogled na planine iznad doline Ötztal

LJUBITELJ SLATKOGA

U Kitzbühelu se održava najprestižnija skijaška utrka Svjetskog kupa - legendarni spust Streif na planini Hahnenkamm. U gradu je sve podređeno turizmu pa mjesto sa samo osam tisuća stanovnika ima dućane poznatih svjetskih brendova, robnu kuću, izvrsne restorane, barove i nebrojene druge sadržaje. Zimi svi ondje žele biti viđeni, no ljeti je atmosfera znatno opuštenija i nema prevelike gužve. Hotelski smještaj i usluga su vrhunski, a takve su i cijene jer u Kitzbühel dolaze gosti veće platežne moći. Svakako preporučujem šetnju centrom i objed u nekom od brojnih restorana. Svuda se, naravno, nudi bečki odrezak i pomfrit, no tu su i restorani s azijskom te talijanskom kuhinjom. Ja sam ljubitelj slatkoga pa sam uvijek naručivao i štrudl od jabuka i uspoređivao ih da otkrijem gdje je najbolji. Navečer bih pak otišao u šetnju i na piće na glavnom trgu.

Kitzbuhel, Austria, Decorated hotel, guesthouse at the Hinterstadt street. (Photo by: Prisma Bildagentur/Universal Images Group via Getty Images)
Universal Images Group via Getty
Pješačka zona u centru Kitzbühela

VLAK SMRTI

Iz grada nekoliko uspinjača vozi na Kitzbüheler Horn, s kojeg se pruža očaravajući pogled. Najmlađima, ili onima koji se tako osjećaju te žele malo avanture i zabave, preporučujem vlak smrti Timoks Alm, kojim se spuštate niz strmu, zavojitu i brzu stazu. Vožnja traje samo nekoliko minuta i košta oko 50 kuna. Sjajan je osjećaj juriti niz padinu, okružen zelenilom, modrim planinskim jezerima i stadima krava.

KITZBUEHEL, AUSTRIA - OCTOBER 05: Tourists, hiker, mountaineers and cyclists at the mountain hut restaurant at the summit of the Kitzbuehler Horn in the mountains and landscape of Wilder Kaiser  in the tyrolean alps  on October 05, 2012 in Kitzbuehel, Austria.  (Photo by EyesWideOpen/Getty Images)
Getty Images
Terasa na vrhu planine Kitzbüheler Horn

Privatna fotografija
Izlet na vrh prije zore

MALI VERSAILLES

Samo sat-dva vožnje od Kitzbühela nalaze se raskošni dvorci bavarskog kralja Ludwiga II. pa je to idealna destinacija za jednodnevni izlet. Linderhof je najmanji, ali me se najviše dojmio. Kićena, majstorski izrađena unutrašnjost te raskošni parkovi i vidikovac oko njega pružaju jedinstven doživljaj. Ne smije se propustiti ni Herrenchiemsee, na otočiću u jezeru Chiemsee. Zovu ga “mali Versailles” jer je građen po uzoru na mnogo poznatiji francuski dvorac. Dočekuje vas prekrasnim vrtovima, pozdravlja fontanama i vodoskocima, a do kraja se u njega zaljubite dok obilazite unutrašnjost. Nakon ovog putovanja Tirolom i izleta u Bavarsku, mogu reći da sam obišao dobar dio austrijskih Alpa. Ostale su mi švicarske, francuske i talijanske kao lokacije za sljedeća putovanja. Naravno, ona ljetna, jer kao Dalmatinac nisam baš veliki ljubitelj snijega i skijanja. Kad svi idu na more, ja idem u planine.

Privatna fotografija
U vrtu dvorca Linderhof

dobro je znati

SVITANJE NA VRHU PLANINE

Prva gondola za Kitzbüheler Horn kreće sat prije izlaska sunca kako biste doživjeli spektakularno svitanje na vrhu ponad grada. Nakon toga možete naručiti obilan doručak i razgledati Alpski cvjetni vrt na visini od 1880 metara.

PARK LEGENDI

Na sportsku prošlost Kitzbühela podsjeća i Park legendi u centru mjesta, s fotografijama i medaljama slavnih skijaša te imenima svih pobjednika na poznatoj stazi Hahnenkamm. Tu je i pet metara visok spomenik legendarnom Toniju Saileru, skijašu rođenom u Kitzbühelu (poznatom po nadimku Blitz aus Kitz) koji je na Olimpijadi 1956. osvojio tri zlatne medalje.

WALDE I KARAJAN

Seoce Oberndorf rodno je mjesto slikara i arhitekta Alfonsa Waldea čija se djela mogu vidjeti u muzeju u Kitzbühelu. Walde je u Oberndorfu projektirao kuću koju je poslije kupio Herbert von Karajan. Slavni dirigent vjenčao se u tamošnjoj kapelici s francuskom manekenkom Eliette Moure.

Slika ‘Uspon’ umjetnika Alfonsa Waldea u Gradskom muzeju u Kitzbühelu

UNSPECIFIED - CIRCA 2000:  Interieur of the former house of Herbert von Karajan (a famous Austrian conductor) in Oberdorf with furniture designed by Alfons Walde, Kitzbuehel, Tyrol, Photograph, Around 2000  (Photo by Imagno/Getty Images)  [Interieur des ehemaligen Hauses von Herbert von Karajan in Oberdorf - mit von Alfons Walde entworfenen M?beln, Kitzb?hel, Tirol, ?sterreich, Photographie, Um 2000]
Getty Images
Kuća u Oberndorfu u kojoj je živio maestro Herbert von Karajan

Linker
18. travanj 2024 15:16