Kamo na izlet?

Aktivni odmor na obroncima Alpa, s pogledom na tromeđu Italije, Slovenije i Austrije

Popularno skijaško odredište ljeti privlači posjetitelje željne uživanja u prirodi, planinarenju, bicikliranju, letenju zmajevima - ili naprosto opuštanju u čarobnom ambijentu

Talijanski gradić Tarvisio, blizu granice s Austrijom i Slovenijom, oko tri sata vožnje automobilom od Zagreba, a tridesetak minuta od Kranjske Gore, zimi je popularno skijalište, dok ljeti privlači posjetitelje željne uživanja u prirodi, planinarenju, bicikliranju, letenju zmajevima - ili naprosto opuštanju u čarobnom alpskom ambijentu. I prije nego što se upute u neko od izletišta u okolici, posjetitelji Tarvisija imaju osjećaj kao da su u nekom drugom svijetu.

Okružen visokim planinama čiji su obronci prekriveni zelenim šumama, a iznad njih se uzdižu vrhovi na kojima se snijeg zna zadržati i tijekom ljeta, Tarvisio je tipični alpski gradić, s jednom dugom glavnom ulicom. U njoj je smještena većina dućana, kafića i restorana, lokalni supermarket s odličnom ponudom sireva proizvedenih u okolnim seoskim gazdinstvima te natkrivenom tržnicom na kojoj se uglavnom prodaje odjeća, zbog koje su, najviše zbog kožnih jakni, puno jeftinijih nego kod nas, ovamo nekad dolazili kupci iz cijele Hrvatske.

image

Glavna ulica u gradiću Travisu

SHUTTERSTOCK

U blizini se nalazi Monte Santo di Lussari, na slovenskom planina svete Višarje, na čijem je 1790 metara visokom vrhu u 14. stoljeću podignuta crkva, a oko nje poslije izgrađeno selo. Do vrha se najlakše i najbrže stiže gondolom koja polazi iz mjestašca Camporosso, udaljenog manje od pet kilometara od središta Tarvisija. Od početne postaje do vrha stiže se za petnaestak minuta, a cijena povratne karte je 14 eura. Kao i na gondoli za Sljeme, za kućne ljubimce je prijevoz besplatan, no za razliku od naše, u talijanskoj gondoli ih ne morate držati u posebnom transporteru ili im stavljati brnjicu.

image

Crkva i seoce na vrhu Monte Santo di Lussari

SHUTTERSTOCK

Kad stignete na vrh, pred vama se preko manje od stotinu metara dugog planinskog grebena pruža pogled kao iz bajke na selo i na crkvu. Kroz seoce prolazi ulica s restoranima, prodavaonicom suvenira i planinskim kućama u kojima se odlično jede, a može se i prespavati. Na jelovniku je tipična hrana toga kraja, u kojem se miješaju talijanska, austrijska i slovenska kultura i gastronomija - gulaši od divljači s palentom, gljive, rižota, špacle s dimljenom šunkom, kolači sa šumskim voćem...

image

Gulaš od divljači

Sve je jako dobro, a cijene u pravilu nisu visoke. Do Monte Santo di Lussarija se može i pješice, iz podnožja, markiranim stazama koje vode i do obližnjeg, 2071 metra visokog vrha Cima Del Cacciatore. A dok se u Zagrebu i na našoj obali temperature približavaju 40 stupnjeva, ondje se preko dana rijetko dižu iznad 20. Noći su, naravno, i usred ljeta još hladnije. Nisu daleko ni dva ledenjačka jezera Fusine - Gornje i Donje (na slovenskom Belopeška jezera) - udaljena 14 km od Tarvisija, a koji kilometar manje od Kranjske Gore, pa se do njih iz ta dva mjesta može bez muke doći i biciklom, uređenom i održavanom stazom.

image

Objed s pogledom na terasi planinarskog doma

SHUTTERSTOCK

Oba su prekrasne smaragdne boje, obale su uglavnom obrasle gustom šumom, a na proplanku ćete ugledati kafić s drvenom terasom nad samim jezerom, s koje se pruža pogled i na impresivan, 2679 metara visok vrh Mangart što s jedne strane gleda na talijansku, a s druge na slovensku stranu. U kafiću se može i pojesti neko jednostavno, ali ukusno jelo - tjestenina, odrezak s gljivama, povrće na grillu i slično. Tu se iznajmljuju i čamci, pa se poslije odmora možete provozati do druge obale. I da, nije to jedino što se ovdje nudi.

image

Pokraj jezera Fusine ljeti se održava glazbeni festival

SIMONE DI LUCA

Pokraj samog jezera, kao i na okolnim vrhovima, već se godinama održava festival Glazba bez granica. Ove godine, primjerice, na prijevoju Sella Nevea 6. kolovoza nastupa Benjamin Clementine, a dan poslije izraelski kantautor Asaf Avidan. Ako vas pak zanima planinarenje, ali nemate previše vremena, upravo je Mangart najbolje moguće odredište. Asfaltirana cesta vodi gotovo do njegovog vrha pa se možete odvesti, ostaviti automobil na parkiralištu i za otprilike pola sata hoda nekim od nekoliko pravaca doći na vrh s kojeg se pruža spektakularan pogled na obližnje vrhove i jezera u dolini, a kad je vidljivost dobra, i do nešto udaljenijih Dolomita.

image

Vodopad Fontanone di Goriuda prelijeva se s 80 metara na ulazu u pećinu

SHUTTERSTOCK

Iz Tarvisija se za manje od pola sata dolazi i do prekrasnog vodopada Fontanone di Goriuda - na kojem se istoimena rječica slijeva s visine od 80 metara i tvori prozirno jezerce ispred ulaza u veliku pećinu. Vodopad se zato može razgledati i s njegove stražnje strane, a doživljaj je spektakularan. I nije to sve što se može razgledati u Tarvisiju i okolici - tu su još jezero Predil, Sella Nevea, Kanin... Za ljubitelje prirode to je pravi raj.

image

Alpske ceste ponegdje su ukopane u obronak brda

SHUTTERSTOCK
Linker
17. travanj 2024 07:15