PUTOVANJE

Anita Dujić vodi nas u Jordan, bila je na setu "Dine", a posebno ju je oduševila pustinja Wadi Rum

Dizajnerica nakita imala je priliku već dva puta posjetiti Jordan, zemlju koja ju je naprosto oduševila i u koju bi se voljela vratiti.

Jordan

Jordan sam posjetila dva puta i oba puta je razlog bio posjet suprugu koji je tamo bio dio filmske ekipe. Prvi put su snimali "Star Wars", a drugi put "Dina: Drugi dio". Prvi put kada sam bila u Jordanu sam bila trudna s Lily, a drugi put s Ellom - točno u razmaku od četiri godine pa će mi Jordan zauvijek ostati u predivnom sjećanju i voljela bih ponovno ga posjetiti.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

U Jordanu sam bila dva tjedna, a putovala sam s Lily. Boravili smo u Aqabi, na samom jugu zemlje, koja je blizu Petri te filmskim lokacijama koje su najčešće smještene u pustinji Wadi Rum zbog čega je to logičan izbor za filmaše, ali i turiste.

Pripreme

Važno je svakako proučiti zemlju, njihove običaje i hranu te istražiti lokacije koje vas zanimaju pa po njima isplanirati putovanje, ali i pripaziti na vremenske uvjete. Ljeti su u Jordanu izuzetno visoke temperature pa ga u to vrijeme ne bih preporučila. S obzirom na to da su jako orijentirani prema turizmu, zanimljivog sadržaja ne nedostaje, a i po pitanju sigurnosti je super jer Jordan zovu Švicarskom Bliskog Istoka s obzirom na to da je politički neutralna. Primjerice, to nisam znala prije svog prvog putovanja u Jordan - zaista se radi o sigurnoj i gostoljubivoj zemlji. Moj najvažniji savjet bio bi da se prepustite i maksimalno uživate u njegovim ljepotama.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

Dojmovi

U glavnom gradu Ammanu, koji je kaotičan ali šarmantan, boravila sam kratko jer smo se brzo zaputili u Aqabu koja nam je bila baza. To je bio moj drugi boravak u tom gradu koji ostavlja dojam opuštenog južnjačkog grada u kojem vrijeme sporo teče. Bili smo i na kratkom izletu na Mrtvom moru što je bilo zanimljivo, no na mene je najviše dojma ostavila veličanstvena Petra. Riječima je teško opisati što je i kako uživo izgleda taj napušteni grad, jedno od modernih svjetskih čuda.

image
PRIVATNI ALBUM

Uspomene

Najdraža uspomena će biti boravak i spavanje u pustinji Wadi Rum u modernoj verziji beduinskog kampa. Noćili smo u tzv. Bubble kampu u kupolama iz kojih se vidi čitava pustinja i zvjezdano nebo i teško da to može bilo što nadmašiti. Idući dan nas je Duncan odveo na cca 2 sata vožnje u obilazak Wadi rum pustinje, što može biti malo nezgodno ako ste trudnica jer je vožnja po pijesku dosta truckava i zahtijeva zavidnu vještinu no iskustvo je nezaboravno. Wadi Rum je poznata po svom neobičnom geološkom izgledu jer je jedina pustinja u kojoj ima puno velikih stijena koje i privlače filmsku ekipu. Duncan je više puta snimao tamo i poznaje tu pustinju kao svoj džep. Jako je fascinantna, a mi smo imale priliku i posjetiti neke od lokacija na kojima se snimao hit film "Dune 2".

image
PRIVATNI ALBUM

Smještaj

U Aqabi smo odabrali hotel Hyatt u kojem je bila smještena i filmska ekipa "Dine" i tamo smo zaista uživali, bio nam je poput drugog doma. U Petri sam pronašla smještaj u hotelu Hayat Zaman, u mjestu Wadi Musa u kojem smo odsjeli i prije četiri godine kada smo bili u Jordanu. Vrlo je autentična i svakako ga preporučujem.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

Hrana

Njihova hrana je zanimljiva i ukusna, a najzanimljiviji su mi njihovi začini od kojih sam neke ponijela i doma. Najviše koriste Za‘atar koji sadrži origano, timijan, kumin, korijander i sjemenke sezama, a često se koristi u hummusu ili s labnehom (vrsta jogurta) te maslinovim uljem na kruhu što Jordanci često konzumiraju za doručak.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

"Instagram mjesta"

Petra je definitivno najpopularnija i nije razočarala, ali ima jako puno ljudi i teško je naći dobro mjesto za fotkanje, pa Instagram ekipa zna otići tamo u cik zore i napraviti spektakularne fotke dok još nema turista. Mi, naravno, radimo sav naš raspored po djeci tako da ništa od toga. (smijeh)

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

Shopping

U Jordanu nema shoppinga kakav mi poznajemo, barem ne u Aqabi, što ima i terapeutski učinak. Naravno, dostupni su suveniri i njihove rukotvorine. Ja s putovanja uvijek volim donijeti neki zanimljiv suvenir kojeg ću izložiti na polici i pri tome pazim da je to nešto neuobičajeno, ali da se uklapa u moju estetiku. U blizini Petre smo pronašli devu izrađenu od metala u dosta neobičnoj formi, pomalo apstraktnoj i to mi je jedan od dražih suvenira s putovanja.

Najveće iznenađenje

Kako to često biva, tako je i ovaj put bio nesrazmjer. To me uvijek ostavi bez teksta. S jedne strane su luksuzni hoteli i sva moguća usluga, a s druge strane loša infrastruktura i jako loš standard stanovnika. To mi uvijek teško pada, ali i natjera me da se zapitam jesmo li mi možda razmaženi, je li nama uopće bolje? Oni su svakako više povezani s okolinom, prirodom, ali i samima sobom, dok se nama život pretočio u ekrane. Sve na kraju ovisi iz koje perspektive gledaš na svijet i zato je važno putovati i širiti vidike.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

Tips&tricks

Dobro se pripremiti, sve isplanirati. Provjeriti ulaznice (pass) za sve lokacije koje želite posjetiti i bookirati prije - Jordan je dosta dobro organiziran po tom pitanju. Također, unaprijed si organizirati smještaj i prijevoz i to je to. I svakako, ne zaboravite na osmijeh i otvoreno srce - i spremni ste.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
Linker
16. ožujak 2024 08:04