Engleski perivoj zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture.
Slikoviti kraj

Avantura u carstvu jastreba: Vrhunska gastronomija i netaknuta priroda mame na izlet u Jasku

Vrh s kojeg se pruža pogled na Alpe, kupanje u termalnim izvorima te bicikliranje uz mobilnu aplikaciju omogućuju vam da ljepote jaskanskog kraja sa zemlje, vode i iz zraka.

Prioriteti putnika su se promijenili pa sada biraju nerazvikana, neistražena odredišta i k tome nedaleko od njihova mjesta stanovanja - među takvima je i slikoviti jaskanski kraj. Nije preplavljen turistima, na idealnoj je poziciji između Zagreba i Karlovca, a nudi sve što turistu treba: kulturnopovijesne znamenitosti, netaknutu prirodu, aktivnosti na otvorenom, vrhunsku enogastronomiju...

Jastrebarsko je ime dobilo po srednjovjekovnim uzgajivačima jastrebova - grabežljivih ptica za lov.

Jastrebarsko, koje je ime dobilo po srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica grabežljivica, ima povijest dulju od 750 godina, ali gleda u budućnost.

Engleski perivoj zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture.

Zahvaljujući novcu iz EU fondova, obnovit će se dvorac Erdödy iz 18. stoljeća.

Nedavno je grad dobio bespovratna sredstva iz EU fondova za obnovu i revitalizaciju dvorca Erdödy, koji bi do ljeta 2022. trebao imati galerijski i muzejski prostor, restoran, konferencijsku dvoranu, uređeni atrij za održavanje kulturnih priredaba... Okružen je engleskim perivojem, zaštićenim spomenikom vrtne arhitekture u sklopu kojeg je i žitnica iz 16. stoljeća.

Biciklizam

Jastrebarsko je i jedna od četrnaest postaja biciklističke rute s lokalnim atrakcijama - uz Gradski muzej i galeriju (gdje je izložena povelja kralja Bele IV. kojom je 12. siječnja 1257. mjesto dobilo status slobodnog kraljevskog grada), Franjevački samostan, bačvarsku zbirku obitelji Golub... Projekt se zove kulTura i osmišljen je sa slovenskom općinom Črnomelj, koja pak nudi svoje znamenitosti i atrakcije.

Mural ‘Skokni do Jaske’, nadahnut fotografijom Karla Draškovića iz 1895., izradio je umjetnik Leonard Lesić.

U planu je i izrada kartice s kojom će biciklisti skupljati bodove i ostvarivati određene pogodnosti u lokalnim ugostiteljskim ili drugim objektima.

Jaskanski kraj ima 250 kilometara biciklističkih staza,...

Cikloturiste po 250 kilometara uređenih staza vodi mobilna aplikacija Jaska Bike. Bicikli se mogu i unajmiti, čak i električni - u gradu je garaža s jedanaest gradskih i brdskih e-bicikala. Rade u sustavu Nextbike naplate, a pola sata korištenja stoji samo deset kuna.

Pogled s visine

Ljubitelje aktivnog odmora - pogotovo u ljetnim mjesecima - privući će kupanje u bazenu s prirodnom termalnom vodom u Svetoj Jani, ribolov i lov na površini većoj od 50 tisuća hektara, jahanje u Konjičkom klubu Kairos u Novakima Petrovinskim.

za duplericu
sv jana - bazen
snimio db
...a ljubitelje adrenalinskih aktivnosti privlači i paragliding na Japetiću.

Idealna rekreacija je i penjanje te paragliding na Japetiću, najvišoj točki Samoborske gore. Na njegovom je vrhu željezna piramida visoka dvanaest metara s koje se pruža veličanstven pogled. Kao i s terase planinarske kuće na Žitnici, gdje se za lijepa vremena vide Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i Alpe.

Oni koji vole trčati 22. kolovoza mogu sudjelovati u tradicionalnoj utrci Žumberak trail. Staze su dugačke 8, 15, 38 i 81 kilometar - pa svatko bira rutu u skladu s fizičkom spremom.

Gastronomija

Neki bi se radije opuštali uz finu hranu i vino, po kojem je plešivičko gorje nadaleko poznato. Među proizvođačima vrhunskih vina i pjenušaca su Tomac, Kolarić, Ivančić, Šember, Jagunić i Korak, koji odnedavno ima i restoran visoke gastronomije. Popularan je i restoran Karlo, gdje tradicionalna jela imaju štih suvremenosti.

Osim vrhunske kapljice, u restoranima plešivičkog vinogorja može se kušati i copanjek, kolač od svježeg kravljeg sira.

Na Plešivici se može i prespavati, a jedno od novijih mjesta za odmor je Primus, drvena kuća s pogledom na vinograde. Ima mjesta za šest osoba, a boravak po danu stoji od 600 do 850 kuna.

Nedavno je obnovljen hotel Jaska s tri zvjezdice, gdje noćenje za dvoje stoji oko 490 kuna, a u hotelu Princess s četiri zvjezdice oko 650 kuna. Princess ima 82 deluxe sobe i 11 apartmana te wellness i spa centar. Razne masaže i relax pakete nudi i rustikalno zdanje Country club - uz usluge life coachinga.

Veganski kutak

Svaka seoska kuća nekad je imala tkalački stan, a jedna od rijetkih tkalja, kod koje se uz najavu može upoznati ta tradicionalna vještina, je Katica Marinčić iz Jastrebarskog. Obnovljeni Godrijanov mlin na potoku Draga u Dragi Svetojanskoj, gdje je i takozvana ‘mlinarova iža’, također otkriva prošlost toga kraja.

Repro Eko Press
Cijelo imanje uređeno je u rustikalnom stilu.

Kao i mlin na obiteljskom gospodarstvu Repro Eko u mjestu Volavje, gdje se danas proizvodi i prerađuje organski uzgojena hrana. Primjerice, integralno brašno - kukuruzno, raženo, zobeno, ječmeno, sojino, rižino i slanutkovo - mljeveno ‘na kamen’.

Repro Eko Press
Na imanju Repro Eko u Volavju pripravlja se domaća veganska hrana.

Vegani i vegetarijanci ondje će uživati i u svježem, dimljenom ili pohanom tofuu i seitanu, koje domaćini sami proizvode. Nude i smještaj (dobro došli su kućni ljubimci) te se organiziraju razna druženja. Čak i veganske svadbe.

Čitajte i:

Vodič najljepših mjesta za odmor uz slatku vodu: Bajno ljeto na kontinentalnim plažama

Zeleni kamperski duh: Upoznajte luksuzni eko kamping resorta u samom srcu Dalmacije

Biciklom po Hrvatskoj - Upoznajmo zemlju na dva kotača i vlastiti pogon!

Hod po oblacima na Biokovu: Nova šetnica jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i Europi

Split nikad nije bio bliže: Genijalna inicijativa studenata, žele omogućiti ljetovanje svojim kolegama

Netaknuta Slavonija: Sve čari Papuka koje se isplati vidjeti

Linker
19. travanj 2024 13:00