Jelena Beketić / @Hrvatskom Facebook / NP Mljet
Imamo odlične prijedloge!

Bijeg u prirodu najbolji je odmor: Posjetite neka od blaga Hrvatske i uživajte u očaravajućim prizorima

Od Brijuna na sjeveru do Mljeta na jugu, otvoreno je svih osam nacionalnih parkova, a sada je najbolje vrijeme da ih posjetite i uživate u najljepšim krajolicima Hrvatske.

, Image: 308427702, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jiri Hofman / Alamy / Alamy / Profimedia
Jiri Hofman / Alamy / Alamy / Pr
Slapovi u Nacionalnom parku Krka oduzimaju dah.

KRKA - Zelena oaza usred krša

Udaljen manje od pola sata vožnje automobilom od Šibenika, nacionalni park obuhvaća golemo područje uz kanjon rijeke Krke koja gradi slapove preko niza sedrenih barijera. Od sedam slapova, najljepši su Skradinski buk i Roški slap, no uz njih se mogu razgledati i stari mlinovi, od kojih su neki još u funkciji. Između ta dva slapa nalazi se Visovačko jezero, s otočićem s franjevačkom crkvom i samostanom. I on se može posjetiti, a do njega će vas svojom brodicom dovesti fratri. To je samo mali dio onoga što u parku možete razgledati: tu su još ruševine srednjovjekovnih utvrda, vidikovci s kojih se pruža pogled na Krku, pravoslavni manastir, pećine kroz koje teče rijeka i u kojima se nekad prala odjeća... Kroz park prolaze kilometri pješačkih staza, a na nekima od njih može se voziti i bicikl.

, Image: 136064070, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Nino Marcutti / Alamy / Alamy / Profimedia
Nino Marcutti / Alamy / Alamy /
Most preko potoka Velika Paklenica.

PAKLENICA - Raj za pustolove

Nacionalni park na južnim obroncima Velebita, sa strmim, gotovo okomitim stijenama kanjona Velika i Mala Paklenica, prostire se na oko 95 četvornih kilometara, a u njegovu su sastavu i dva najviša velebitska vrha - Vaganski na 1757 metara nad morem i četiri metra niže Sveto brdo. U parku je uređeno gotovo 200 kilometara pješačkih staza, no posjetiteljima je najzanimljivija ona koja iz kanjona Velike Paklenice vodi do spilje Manita peć, duge gotovo 200 metara, te dalje do šumarske kuće Lugarnica i planinarskog doma. Osim turista, u ovaj park zbog njegovih okomitih stijena u 14 i pol kilometara dugom kanjonu Velike Paklenice, dubokom i do 400 metara, često dolaze penjači i planinari.

, Image: 306119897, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Fesus Robert / Alamy / Alamy / Profimedia
Fesus Robert / Alamy / Alamy / Profimedia
Plitvička jezera su povezana slapovima i kaskadama.

PLITVIČKA JEZERA - Šesnaest tirkiznih bisera

Najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj prostire se na gotovo 300 četvornih kilometara između planina Mala Kapela i Lička Plješivica, a najpoznatiji je po šesnaest kaskadno povezanih jezera prekrasne tirkizne boje i desecima slapova, okruženima bogatom šumom. Posjetitelji mogu birati između nekoliko programa obilaska, voziti se turističkim brodićem po jezeru Kozjak (uz Prošće najdubljem i najvećem u parku), unajmiti čamac za veslanje, hodati po drvenim stazama i mostićima... Uz Kozjak i Prošće, ne treba propustiti ni 78 metara visoki Veliki slap, najveći u Hrvatskoj. Zbog velike navale posjetitelja dobro je ulaznicu kupiti unaprijed putem interneta.

Getty Images/iStockphoto
Kornati nisu samo raj za nautičare, nego i za ronioce zbog izrazite vidljivosti ispod razine mora.

KORNATI - Kruna Jadrana

Arhipelag od 89 otoka i otočića dobio je ime po najvećem od njih - Kornatu, što dolazi od latinske riječi za krunu. Najlakše ga je posjetiti izletničkim brodom s otoka Murtera, čiji su stanovnici najvećim dijelom i vlasnici kornatskog otočja. Najimpresivniji su dijelovi Parka pučinski otoci, sa strmim stijenama koje se uzdižu visoko nad morem, bizantska utvrda Tureta iz 6. stoljeća i crkva Gospe od Tarca iz 16. stoljeća, obje na otoku Kornatu. More je izrazito prozirno i vidljivost je velika pa Kornati nisu samo raj za nautičare nego i za ronioce.

Ostaci rimske vile u uvali Verige na Brijunima.

BRIJUNI - Safari po pitomim otocima

Otočje na sjeveru Jadrana, do kojeg se najlakše dolazi brodicom iz Fažane, nekad je bilo Titova ljetna rezidencija, u koju su mu u goste dolazili svjetski državnici i filmske zvijezde poput Elizabeth Taylor i Sophije Loren. Njih je najčešće po otoku vozio svojim Cadillacom iz 1953., darom hrvatskih iseljenika iz Kanade. Cadillac je sačuvan i može se unajmiti, a sačuvani su i prekrasno uređeni parkovi, ruševine starih rimskih vila te maslina za koju se smatra da je stara više od 1600 godina i da je jedna od najstarijih na Mediteranu. Na otoku Veliki Brijun nalazi se safari park, u kojem iz turističkog vlakića možete gledati zebre i ljame.

Sjeverni Velebit ima jednu od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj.

SJEVERNI VELEBIT - Prekrasna surova prostranstva

Glavni ulaz u najmlađi hrvatski nacionalni park, osnovan 1999., nalazi se u mjestu Krasno, do kojeg se dolazi preko Otočca ili, s jadranske strane, preko Svetog Jurja, desetak kilometara južno od Senja. Surovo kamenito područje, s divljim krškim stijenama s čijih se vrhova pruža pogled na more, visoki pašnjaci i duboke jame, planinske kuće i Premužićeva staza, jedna od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj, glavne su atrakcije Parka. Premužićeva staza duga je 57 kilometara i proteže se hrptom planine, od Zavižana do Baških Oštarija, a prolazi uz Hajdučke i Rožanske kukove.

Mountain lodge at the Veliki Risnjak peak, Risnjak National Park, Gorski Kotar region, Croatia, Europe, Image: 88387671, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Martin Siepmann / imageBROKER / Profimedia
Martin Siepmann / imageBROKER /
Nakon uspona na Risnjak, odmorite se u šarmantnom planinarskom domu.

RISNJAK - Planina risa i runolista

Smješten u Gorskom kotaru, dvadesetak kilometara od Rijeke, Nacionalni park Risnjak proteže se na 63 četvorna kilometra. U njemu se nalazi izvor rijeke Kupe te 1528 metara visoki vrh Risnjak, pokraj kojeg je i planinarski dom gdje se možete odmoriti nakon uspona. U sastavu Parka je i planinski masiv Snježnik, sa strmim stijenana, dubokim ponikvama, livadama na kojima raste runolist i šumama u kojima žive medvjedi i risovi. Dođete li u Park kad je lijepo vrijeme, s vrha Snježnika i Risnjaka vidjet ćete Kvarnerski zaljev, a ponekad se u daljini naziru i Alpe.

Island on an island
Getty Images/iStockphoto
Benediktinski samostan na otoku Sveta Marija u Velikom jezeru.

MLJET - Otok Kalipse i Odiseja

Park na našem najzelenijem otoku, obraslom gustom šumom, jedinstven je po dva slana jezera koja su kanalom povezana s morem. Na Velikom jezeru nalazi se otočić Sveta Marija s benediktinskim samostanom, a do njega se može doći turističkom brodicom. Prema legendi, ovdje je nimfa Kalipso zadržala Odiseja punih sedam godina i na nju podsjeća Odisejeva špilja pokraj Babina Polja. U Parku se nalazi i nekoliko starih sela kao što su Goveđari, Polače i Pomena - u kojima se ne smiju graditi nove kuće, a postojeće se mogu samo obnavljati, ali ne i prodavati. Ulaznice za Park mogu se kupiti u selima Polače i Pomena. Do Mljeta se može doći turističkim brodovima iz Dubrovnika i Korčule, uz trajektnu liniju iz Prapratna na Pelješcu.

Ovu i ostale zanimljive i inspirativne priče čitajte u novom broju magazina Gloria!

Čitajte i:

Proslavljeni hrvatski bloger otkazao svadbu i medeni mjesec sa zaručnicom Andreom

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Stopama Jamesa Bonda: Virtualno putovanje po svjetskim lokacijama koje oduzimaju dah

Medeni mjesec na motoru: Sve avanture Hrvoja Rupčića i supruge na putu do krova svijeta

Tajlandska meka noćnog života: Znamo zašto posjetiti Bangkok

Linker
20. travanj 2024 06:36