LIJEPA NAŠA

Domaće je najbolje: Strelovit uspon hrvatskog ruralnog turizma

Svaki dio Lijepe naše pruža autentičan doživljaj sela - što podrazumijeva spavanje u tradicijskim kućama, aktivnosti u čistoj prirodi te kušanje domaćih specijaliteta.

Urbani putnici, čiji su kriteriji za odmor itekako visoki, obožavaju ruralne destinacije! Zašto je tako? Pa zahtjevnom gostu to pruža mogućnost za raznolike i autentične doživljaje - da bude direktno povezan s čistom prirodom i lokalnim stanovništvom, da se upozna s tradicijom i običajima, da kuša zdrave i pomalo zaboravljene domaće specijalitete i, što je posebno važno, da se “resetira”. Interes za takav antistresni tip odmora strelovito raste, a s obzirom na to da ruralni prostor zauzima više od 90 posto hrvatskog teritorija, ne iznenađuje što smo postali hit-odredište. Ruralna turistička ponuda razvija se u svim dijelovima Hrvatske - od Zagorja, Prigorja i Međimurja, preko Like, Slavonije i Baranje, do Kvarnera, Istre i Dalmacije. Neovisno o tome jeste li na otoku, obali, zaleđu, ravnici ili planini, doživjet ćete nešto jedinstveno. I to cijele godine. Dodatni mamac je osam nacionalnih parkova i dvanaest parkova prirode, deseci adrenalinskih i zabavnih parkova i vidikovaca te brojna poljoprivredna gospodarstva koja pružaju poseban doživljaj sela. Uživat ćete u svakom smislu - neovisno o tome putujete li sami, s voljenom osobom, prijateljima ili obitelji. Možete noćiti u autohtonim seoskim kućama za odmor, robinzonskim objektima, luksuznim vilama s bazenima, pa čak i na sijenu. Hrvatska turistička zajednica posljednje dvije godine provodi projekt “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!” pa vam donosimo mali vodič po našim regijama.

HTZ provodi posebne aktivnosti usmjerene na promociju ruralnog turizma - kroz projekt ‘doživi domaće. istraži ruralnu hrvatsku!’

SREDIŠNJA HRVATSKA

Tradicionalni specijaliteti: prga i kvargl, krvavice, češnjovke i bele kobase, samoborska i moslavačka kotlovina, purica, guska ili patka s mlincima, meso ‘z tiblice, štrukli, zlevanka, rudarska greblica, loparka, vrbovečka pera.

Fina kapljica: vina moslavački škrlet, međimurski pušipel i prigorska kraljevina.

Neke od atrakcija: parkovi prirode Medvednica, Lonjsko polje i Žumberak-Samoborsko gorje, Muzej neandertalaca u Krapini i etno-selo Kumrovec.

image

Među tradicionalnim specijalitetima je i purica s mlincima

MAJA DANICA PEČANIĆ

SLAVONIJA I BARANJA

Tradicionalni specijaliteti: čobanac, fišpaprikaš, perkelt od smuđa ili štuke, šaran na rašljama, kulen, salenjaci, čvarkuše, poderane gaće.

Fina kapljica: vina kutjevački rizling, graševina i iločki traminac, koji se pije i na britanskom dvoru, pjenušci s 24-karatnim zlatom.

Neke od atrakcija: vožnja kanuima na Dravi i Dunavu, parkovi prirode Kopački rit i Papuk, bicikliranje rutama EuroVelo 6 i EuroVelo 13, arheološki lokalitet Vučedol, planinarenje Požeškom gorom, Psunjom, Krndijom i Diljem.

image

Slasni slavonski čobanac

MAJA DANICA PEČANIĆ

LIKA I PRIMORJE

Tradicionalni specijaliteti: janjetina, pastrva, divljač, sirevi poput škripavca ili base, paški sir cicvara, hobotnica ispod peke.

Fina kapljica: rakije šljivovica, šmrika i loza, velebitsko pivo, paško vino žutica koja se pije još od vremena starih Rimljana.

Neke od atrakcija: nacionalni parkovi Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit, Rastoke, Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu, Baraćeve špilje, Pećinski park Grabovača, utočište za medvjede Kuterevo, Vrtovi lunjskih maslina na Pagu.

KVARNER I ISTRA

image

Prepoznatljiv specijalitet Istre i Kvarnera su škampi

MAJA DANICA PEČANIĆ

Tradicionalni specijaliteti: škampi, maruni, otočna janjetina, šurlice, pljukanci, fuži, tartufi, šparoge, boškarin, istarska supa od crnog vina, istarski pršut, maneštra, ombolo, žgvacet, maslinovo ulje, rapska torta.

Fina kapljica: vina žlahtina, belica, trojšćina, malvazija, teran, rakije biska i medica.

Neke od atrakcija: nacionalni parkovi Risnjak i Brijuni, Park prirode Učka, Staza predatora, Vražji prolaz, Zeleni vir u Skradu.

image

Domaći pršut idealno je predjelo

MAJA DANICA PEČANIĆ

DALMACIJA

Tradicionalni specijaliteti: brudet, iški lopiž, hobotnica ili teletina ispod peke, drniški pršut, skradinska torta i rižot, soparnik, viška pogača.

Fina kapljica: vina maraština, crljenak, debit, plavina, zinfandel, babić, plavac mali, grk i pošip, liker maraskino.

Neke od atrakcija: nacionalni parkovi Paklenica, Krka, Kornati i Mljet, parkovi prirode Velebit, Vransko jezero, Dinara, Telašćica, Biokovo i Lastovsko otočje, Modro i Crveno jezero, kanjon rijeke Zrmanje, Muzej uja na otoku Braču, Radmanove mlinice, Konavle, Arboretum Trsteno.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Glorije i Hrvatske turističke zajednice

image
Press
Linker
22. travanj 2024 15:53