Vikend izlet

Drvene ljepotice Turopolja i Pokuplja jedinstvene su u svijetu: Njihova unutrašnjost dočarava atmosferu nekog drugog vremena

Pitoreskne crkve i kapele razasute Turopoljem živući su primjeri narodnog graditeljstva na području sjeverne Hrvatske, čije stare hrastove planjke ponosno prkose vremenu.

Kapela Sv. Barbare u Velikoj Mlaki barokni je dragulj koji već više od tri i pol stoljeća odolijeva zubu vremena, ali i privlači posjetitelje iz čitave Hrvatske, fascinirane drvenim graditeljstvom u Turopolju. Prvi zapisi o tom, možda najatraktivnijem primjeru drvene sakralne arhitekture u Hrvatskoj sežu u 1642. godinu, a najstariji dio kapele je svetište s apsidom posebno ističe krilni oltar s prikazima života i mučeništva sv. Barbare.

image
Kapela Svetog Duha Lučelnica.
OSIP ŠKOF

Šumsko bogatstvo ovog dijela Hrvatske i hrast lužnjak kao osnova tamošnjeg tradicijskog graditeljstva itekako su utjecali na izgled građevina u Turopolju, ali i okolici.

Čitajte i: Zelena oaza: Ovo su tri neodoljiva razloga zašto već ovog vikenda trebate posjetiti Park prirode Papuk

Od hrastovine su podizane seljačke hiže i kurije, ladanjske kuće imućnih Turopoljaca, čardaci - drveni domovi na kat s bogato ukrašenim stubištima te drvene kapele koje su danas postale prava turistička atrakcija.

image
Kapela Sv. Petra i Pavla Cerje Pokupsko.
FOTOGRAFIJE: JOSIP ŠKOF

Drvene kapelice Turopolja i Pokuplja jedinstvene su u svijetu, njihova povijest seže još u rani srednji vijek, no većina sačuvanih datira iz 17. stoljeća. Gradili su ih majstori palirskih i tesarskih družbi Turopolja, u pravilu od hrastovine, a na popisu onih koje svakako vrijedi obići, uz kapelu Sv. Barbare, jesu kapela Ranjenog Isusa u Pleškom polju, kapela Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu, kapela Presvetog Trojstva u Pokupskom Gladovcu, kapela Sv. Jurja u Lijevim Štefankima, kapela Sv. Roka u Cvetković Brdu, kapela Sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici, kapela Sv. Petra i Pavla u Cerju Pokupskom te kapela Sv. Duha u Lučelnici.

Planirate li ih razgledati i iznutra, morate najaviti svoj dolazak, a na stranicama Turističke zajednice Zagrebačke županije pronaći ćete kontakt osoba, tj. župnih ureda koji čuvaju njihove ključeve.

Naučite nešto novo

Želite li osjetiti atmosferu iskonskog turopoljskog sela, posjetite Buševec, zavirite u njihov lokalni vinski podrum, obiđite obrt izrade tamburica Katulić, a vrijedi se predbilježiti i za lokalnu etno radionicu s tradicionalnim tkalačkim stanom.

image
Kapela Sv. Barbare Velika Mlaka.
FOTOGRAFIJE: JOSIP ŠKOF

Čitajte i: Taj divni splitski đir: Vrhunska gastro ponuda i puno toga za vidjeti čine ga savršenim za vikend izlet

Gosti koji dolaze u sklopu grupnih, organiziranih posjeta imaju priliku uživati i u prizorima “Turopoljskih mladečki” - običajima klasične starinske turopoljske svadbe koje prikazuju članovi lokalnog KUD-a.

Linker
18. travanj 2024 03:59