Atraktivno ljetovalište koje turisti pohode cijelu godinu
 UIG via Getty Images
FESTIVAL STRIPA

Grad pod Biokovom: Ako još niste, posjetite Makarsku

Kultni 'Alan Ford', koji ove godine slavi 50. rođendan, te brojni drugi stripovi, crtači i ljubitelji njihovih junaka grada grad pod Biokovom nakratko će pretvoriti u svjetsko središte devete umjetnosti.

Međunarodni festival stripa, koji se održava od 23. do 25. svibnja, privući će u Makarsku brojne crtače i ljubitelje “devete umjetnosti” iz cijelog svijeta. Očekuje se pedesetak autora iz jedanaest zemalja te 15 specijalnih gostiju, među kojima je i Španjolac Fernando Dagnino, koji dovodi i svoju “Smart Girl”. Uz gomile stripova moći će se razgledati i izložba originalnih radova Andrije Maurovića iz 1937., za koje se desetljećima nije čulo pa se mislilo da su izgubljeni, kao i izložba novih tabli Igora Kordeja, jednog od najvećih hrvatskih crtača stripa. Ulaz na festival je besplatan, a od Zagreba ili Rijeke do Makarske može se stići za četiri i pol sata automobilom, ili osam autobusom. A cijena stripova? Prava sitnica, kako bi rekao oronuli aristokrat Sir Oliver iz kultnog Alana Forda, stripa koji ove godine slavi 50. rođendan.

Makarska, 270517. 
10. Makarski festival stripa MaFest koji traje 25.-28.svibnja a na njemu kao specijalnii gosti sudjeluje 15 strip autora uz jos 30-ak
Ivo Ravlić / Hanza Media

Makarska, 230515.
Burza stripa u sklopu makarskog festivala stripa MaFest koji se odrzava od 21. do 24.svibnja. Burza je smjestena u kongresnoj sali hotela Meteor.
Na fotografiji: Burza stripa u hotelu Meteor.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Mafest - ulaz na festival stripa je besplatan, a cijena primjeraka - prava sitnica

POD ZVIJEZDAMA

U Makarskoj je i najmlađa Zvjezdarnica u Hrvatskoj. Sagrađena je na monumentalnom spomeniku, radu Matije Salaja, u središtu grada, i samo pedesetak metara udaljena od rive i gradske plaže. U njoj članovi udruge Orion volonterski organiziraju razne programe, projekte i radionice vezane uz astronomiju. Jedna od znanstvenih manifestacija su i Dani svemira, vezani uz nebeski spektakl - ljetnu kišu meteora, poznatiju kao Suze svetog Lovre. U sklopu makarske Zvjezdarnice je i dječji Astro park - znanstveno igralište bazirano na Sunčevu sustavu. To je prvi takav park u Europi.

Makarska, 120517. 
Svecano otvaranje Astro parka uz zvjezdarnicu na Spomeniku revolucije u Makarskoj. Astro park je igraliste s konstrukcijom Suncevog sustava namijenjeno djeci predskolskog i skolskog uzrasta koje cini jedinstvenu cijelinu s makarskom zvjezdarnicom.
Na fotografiji: Makarski Astro park.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Astro park - znanstveno igralište bazirano na sunčevu sistemu jedinstveno je u Europi

BLAGO MORSKIH DUBINA

Jedna od gradskih zanimljivosti svakako je i Muzej školjaka. Utemeljio ga je teolog i prirodoznanstvenik fra Jure Radić koji je sustavno skupljao školjke iz hrvatskog priobalja. Muzej je 1963. otvoren u franjevačkom samostanu iz 16. stoljeća, a njegova zbirka od 3000 ljuštura morskih mekušaca smatra se najvrednijom zbirkom školjaka i puževa u Europi.

PRIČE IZ KOTIŠINE

Zaljubljenike u prirodu oduševit će botanički vrt iznad sela Kotišina, koji je sastavni dio Parka prirode Biokovo. Osim upoznavanja endemskog bilja, brojnih životinjskih vrsta, poput 13 rijetkih i zaštićenih vrsta šišmiša te kaštela koji je jedini sačuvani primjer fortifikacijske arhitekture u Makarskom primorju, od vodiča se mogu čuti i razne zanimljivosti: kako se nekada ogradom od crnog jasena štitilo od zmija te da se to drvo koristilo za bojenje vune.

Makarska, 011018.
Obiljezavanje pocetka radova na rekonstrukciji srednjovjekovne utvrde Veliki Kastel u podbiokovskom selu Kotisina.
Na fotografiji: uvrda Veliki Kastel.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Botanički park iznad sela Kotišina prostire se na 3,5 hektara

ZOV BIOKOVA

Makarska se može pohvaliti brojnim biciklističkim stazama. Jedna od njih vodi od Brela do Gradca i njome se dobrim dijelom vozi uz more, a iskusne bicikliste najviše privlači uspon na Svetog Juru. Popeti se na taj vrh Velebita izazov je za sve bicikliste, sli pogled koji se otamo pruža najveća je nagrada za uloženi napor.

VILE S BAZENIMA

Najbolji hoteli su Meteor, Park, Miramare i Osejava, no mnogi turisti ne žale novca da pronađu svoj miran i ekskluzivan kutak u privatnom smještaju, što im omogućavaju brojne luksuzne vile uz more, poput Ville Gojak za osam do deset osoba, koja nudi vrhunski komoditet - fitness, terase, otvoreni privatni bazen i spektakularan pogled na more, Brač i Hvar. U svibnju se može unajmiti za 370 eura po danu, a u špici sezone za 850 eura.

Croatia, Makarska, The Waterfront. (Photo by Education Images/UIG via Getty Images)
UIG via Getty Images
Atraktivno ljetovalište koje turisti pohode cijelu godinu

HEDONIZAM OKUSA

Ribe, školjke, rakovi, na sve moguće načine, perjanica su makarske gastronomije. U restoranu Kap uja može se kušati juha od brokule, gulaš od hobotnice ili pak tjestenina s grdobinom za 20 do 60 kuna. Odličnu kartu imaju i restorani Bura i Jež, dok Ivo nudi i odlične deserte s čokoladom i sezonskim voćem. Biser mora tradicionalna je kulinarska manifestacija, a nedavno se u hotelu Miramare održalo internacionalno natjecanje kuhara regije (IKKER) u organizaciji šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, na kojem je sudio slavni kuhar Stevo Karapandža.

Makarska, 241118.
Izbor za najbolju tortu Makaranu, tradicijski makarski kolac koji je zasticen kao nematerijalna bastina. 
Najbojla torta birala se izmedju njih trinaest.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Makarana: uz rapsku i imotsku, najpoznatija torta s bademima, zaštićena kao nematerijalna baština

Linker
20. travanj 2024 09:52