Putovanje

Helena Šopar Zadro stalno se vraća u Miami: U doba pandemije nešto je drukčiji, ali i dalje čaroban!

Model i modna dizajnerica puno je puta bila u gradu na Floridi, poznatom po uzbudljivom noćnom životu, ali ga nikada nije vidjela tako pustoga: čak se i na plažama nose maske, a jedina utjeha može se pronaći u vječnom proljeću i romantičnim šetnjama.

U Miami odlazim barem jednom godišnje, poslovno ili privatno, a prije, dok sam živjela u New Yorku, više od deset godina, išla sam i češće. Grad na jugu Floride, naime, popularna je lokacija za modna snimanja pa sam tamo znala snimati gotovo svaki mjesec.

Ovaj put sam spojila posao s odmorom - jedan dan sam snimala kampanju za svoj modni brend SOPAR s dugogodišnjom prijateljicom Amrom Beganovich koja sa svojom sestrom Elmom vodi svjetski uspješnu digitalnu kompaniju A&E, a ostatak vremena provela sam sa suprugom Vjekoslavom Zadrom.

image
Helena Šopar Zadro i Amra Beganovich u Sopar kolekciji.
PRIVATNI ALBUM

Grad umjetnosti, mode i art decoa

Od teniskog turnira do smotre umjetnosti Art Basel i sajma brodova, Miami je atraktivna destinacija za sva godišnja doba. To je grad umjetnosti, mode, kulture, raznovrsne glazbe, živopisnih ulica i art deco arhitekture. U njemu se španjolski jezik čuje na svakom koraku, a od stanovnika kojima je on materinski jezik najviše je Kubanaca koji su ovamo došli nakon što je u njihovoj zemlji 1959. na vlast došao Fidel Castro.

Čitajte i: Avantura u nepoznati dio Meksika: Zagrebački prekognicist probao je poseban kakao u srcu majanske kulture

image
Iguana u botaničkom vrtu Fairchild.
PRIVATNI ALBUM

Miami danas ima oko 400 tisuća stanovnika, a u širem gradskom području živi više od pet milijuna ljudi, pa je on uz Atlantu najveće urbano središte na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država, a po broju turista nalazi se na drugom mjestu, odmah nakon New Yorka.

No, zbog pandemije sada nema gužvi, stol u restoranu može se rezervirati u zadnji tren, a na Miami South Beachu, gdje smo odsjeli, plaže su poluprazne. Epidemiološke mjere se poštuju, stolovi u restoranima su razdvojeni, maske se na licu nose dok ne sjednete za stol. Morate ih imati i za šetnju plažom, osim ujutro kad je potpuno prazna.

Mnogi bježe sa sjevera na jug

Otkako je cijeli svijet zahvatila pandemija koronavirusa, Miami je postao omiljeno mjesto za bijeg iz hladnijih krajeva, a uz to su povoljniji porezi i jeftinije nekretnine potaknuli kompanije i mnoge pojedince iz New Yorka, Chicaga i Bostona da se presele na jug. Najam stana u Miamiju je, primjerice, za do 40 posto jeftiniji nego u New Yorku.

Nove navike, prije svega rad od kuće, neke je potaknuo da za isti budžet dođu ovamo, u veći stan i blagu tropsku klimu - prosječna godišnja temperatura je oko 24 stupnja. I puno mojih prijatelja iz New Yorka se zbog bolje kvalitete života barem privremeno preselio na jug ili negdje bliže prirodi.

Puno toga za raditi

Kako smo suprug i ja ranoranioci, dan bismo započeli dvosatnom šetnjom, a zatim otišli na doručak u nama najdraži lanac talijanskih restorana Cecconi’s, u kojem mogu preporučiti tost s kajganom i tartufima, pršutom i sirom burrata.

Čitajte i: RTL-ova novinarka otputovala na jug Francuske: ‘Bila je to ljubav na prvi pogled‘

image
Desert u restoranu Rusty Pelican.
PRIVATNI ALBUM

Poslije doručka je lijepo prošetati do Art Deco Historic Districta, četvrti s najviše kuća u art deco stilu na svijetu. Ondje u Welcome Centru možete za 25 dolara otići u šetnju s vodičem koji će vam pokazati najzanimljivije građevine i pričati o povijesti Miamija.

image
Ulica u živopisnoj četvrti Art Deco.
PATRICK FRILET/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ako vam je priroda zanimljivija od arhitekture, preporuka je obilazak botaničkog vrta Fairchild u četvrti Coral Gables, s tropskim raslinjem, palmama, orhidejama i čak 125 vrsta bambusa.

U poslijepodnevnim satima najbolje je prošetati po Design Districtu, četvrti s umjetničkim galerijama, luksuznim dućanima i odličnim restoranima. Cijeli dan možete provesti i na otočiću Key Biscayne, gdje ćete zalazak sunca u restoranu Rusty Pelican pamtiti cijeli život.

image
Helena Šopar Zadro na plaži na otočiću Key Biscayne.
PRIVATNI ALBUM

Talijanska kuhinja? Naravno!

Čarolija Key Biscaynea je, osim u predivnim plažama, i u mirnijoj boemskoj i surferskoj atmosferi, i to samo dvadesetak minuta od užurbanog Miami South Beacha. Nakon zalaska sunca preporučujem romantičnu večeru u restoranu Casa tua.

image
Sa suprugom u centru Miamija.
PRIVATNI ALBUM

U vrtu osvijetljenom lanternama najčešće naručujem tjesteninu s rajčicama i bosiljkom uz čašu toskanskog vina. Ima li išta boljeg od jednostavne talijanske kuhinje u bajkovitom ambijentu? Večer je najbolje završiti desertom u restoranu Soho House - veganskim čokoladnim mousseom i kremom od kokosa.

Čitajte i: Posljednjim avionom na Tahiti: Mjesto ljepote i sklada, potpuno je ugasilo žeđ za bijegom od žrvnja svakodnevice

UDALJENOST I POLOŽAJ

Miami je više od osam tisuća kilometara udaljen od Hrvatske. Sagrađen je na obali Atlantskog oceana na jugu Floride.

MAJKA MIAMIJA

Američku poduzetnicu Juliju Tuttle iz Clevelanda zovu Majka Miamija jer je potkraj 19. stoljeća kupila zemlju na ušću rijeke Miami na kojoj je njezinom zaslugom 1986. podignut istoimeni grad.

TRI SLUŽBENA JEZIKA

U Miamiju su službeni jezici engleski, španjolski i haićanski (vrsta kreolskog francuskog), što nije čudno jer oko 70 posto stanovnika Miamija ima latinskoameričke i karipske korijene.

Linker
20. travanj 2024 02:49