Kamo na izlet?

Idemo na manifestaciju s dušom: Bliže se dani kultnog motovunskog festivala

U pitoreskni istarski gradić, koji su, prema legendi, nekad nastanjivali divovi, danas u ljetnom periodu hrle ljubitelji nezavisne kinematografije zahvaljujući kultnom filmskom festivalu koji ove godine slavi 23. rođendan.

Srednjovjekovni istarski gradić Motovun, koji su prema legendama nekada nastanjivali divovi, ljeti ne privlači samo turiste nego i ljubitelje filmova. U tom slikovitom gradiću smještenom na brežuljku nad dolinom rijeke Mirne, naime, 1999. je pokrenut festival koji se ove godine održava od 26. do 30. srpnja. Organizatori ga opisuju kao manifestaciju s dušom jer se ne prikazuju holivudski blockbusteri, nego inovativni filmovi iz malih kinematografija i nezavisnih produkcija.

image

Propeleri su zaštitni znak festivala

GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX

U glavnom programu vrtjet će se tako filmovi nagrađeni ili zapaženi na uglednim svjetskim festivalima, primjerice u Berlinu, Veneciji, Karlovym Varyma ili Park Cityju, a predstavit će se i švedska kinematografija jer je ove godine ta zemlja partner festivala. Posjetitelji Motovuna tako će moći vidjeti i remek-djelo nijemog švedskog filma, "Vještice: Povijest magije kroz stoljeća", koji je 1922., kada je bio snimljen, izazvao pravi skandal jer se u njemu u nizu crnohumornih i zastrašujućih vinjeta prikazuju opsjednute opatice i okultne ceremonije. U Motovunu će film biti prikazan uz glazbenu pratnju braće Alena i Nenada Sinkauza, trenutačno najplodnijih hrvatskih autora filmske glazbe.

image

Konoba Mondo u kojoj je jeo i slavni chef Anthony Bourdain

MFF

Osim u kampu postavljenom podno zidina za posjetitelje festivala, smještaj se može potražiti preko interneta u privatnim apartmanima u Motovunu i okolici ili pak u Winery and Design Hotelu Roxanich, a ako je on zauzet, nisu daleko ni Istarske toplice. Poslije projekcije filmova na piće se, primjerice, može otići na terasu ispred hotela Kaštel, a na večeru u neki od brojnih restorana i konoba u samom gradiću i okolici. O konobi Mondo, u kojoj je jeo Anthony Bourdain, pisao je i New York Times, odlično se jede i u konobama Fakin, Pod voltom i Pod napun, u agroturizmu Tončić u obližnjem Oprtlju, konobi Dolina u mjestašcu Gradinje...

image

Filmski festival u Motovunu svake godine okupi mnoštvo

GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX
Linker
18. travanj 2024 20:41