helsinki unsplash

 UNSPLASH
NORDIJSKI GRAD

Istražite Helsinki: Evo što posjetiti u glavnom gradu države s tisuću jezera

Zagrepčanka Jelena Bagarić, menadžerica u Europskoj rukometnoj federaciji, provela nas je nordijskim gradom.

Zagrepčanka Jelena Bagarić, menadžerica u Europskoj rukometnoj federaciji, provela nas je nordijskim gradom.

9 - 12 h

Iako bi bilo logično da razgledavanje Helsinkija započnemo u središtu grada gdje se nalazi većina znamenitosti, moj je izbor park Sibelius, među lokalcima poznat kao Sibbari. Park je dobio ime prema finskom skladatelju Janu Sibeliusu. Predahnite u šarmantnom kafiću Regatta, malenoj crvenoj kolibi gdje možete pojesti prefine rolice od cimeta, koje se na finskom zovu korvapuusti. Smatraju se tradicionalnim jelom te čak imaju i svoj dan.

image

Tradicionalna kava i korvapuusti, rolice od cimeta

PRIVATNI ALBUM

Nakon doručka šetnju možete nastaviti prema jednoj od najpoznatijih plaža - Hietaranta - i obližnjoj crkvi Temppeliaukio, odnosno Kamenoj crkvi. Ovaj luteranski sakralni objekt jedan je od najzanimljivijih u gradu, jer je iskopan i sagrađen u kamenu. Izvana će vam izgledati kao bunker, ali ne brinite - na pravom ste mjestu.

image

Park Sibelius

PRIVATNI ALBUM
image

Trg Senata u Helsinkiju

PRIVATNI ALBUM

12 - 16 h

U razgled centra krenite sa željezničkog kolodvora gdje će vas “pozdraviti” dvije velike statue koje drže lampe. Uoči nedavnog Eurosonga su ih čak odjenuli u iste outfite koje je nosio njihov predstavnik Käärijä. Potom krenite do Trga Senata, gdje vas očekuje helsinška katedrala koju ste zasigurno vidjeli na razglednicama. Za predah preporučujem kafić Kanniston Leipomo u kojem sam uzimala kavu za van i prefini red velvet muffin. Ako pak želite ručati, moj savjet je glavna gradska tržnica. Finska hrana se bazira na ribi pa prevladava losos te pržene ribice muikku, nalik papalinama. Što se restorana tiče, biram Ragu ili Lappi, s tradicionalnom finskom kuhinjom. Nakon ručka prošetajte kroz park Esplanadi ili oko gradske luke, gdje možete vidjeti katedralu Uspenski ili se opustiti u gradskoj sauni ispod velikog kotača nalik na London Eye. Volite li pak umjetnost, moj odabir je muzej suvremene umjetnosti Kiasma.

image

Helsinki

PRIVATNI ALBUM

16 - 20 h

S obzirom na to da je Finska zelena zemlja s tisuću jezera, ali i mnoštvom parkova, preporuka je da popodne provedete u nekom od nacionalnih parkova ili obližnjih otoka do kojih možete stići kratkom plovidbom ili mostom. Sjajan izbor je otok Suomenlinna, odnosno vojna utvrda istog imena s UNESCO-ove liste svjetske baštine. Za šetnju otokom i istraživanje utvrde trebat će vam sigurno nekoliko sati. Otok do kojeg se lako stiže samo prelaskom mosta je Seurasaari. Tu je i muzej na otvorenom čiji je cilj predstaviti finski ruralni život kakav je nekad bio. Zaljubljenici u prirodu moraju posjetiti nacionalni park Nuuksio, smješten u predgrađu Helsinkija koje se zove Espoo. U Nukksiju ćete uživati u divljoj prirodi i tipičnom finskom krajoliku - s jezerima, šumama i liticama. Želite li kombinirati divan krajolik i u isto vrijeme iskušati čari finske saune, posjetite Kuusijärvi u predgrađu Vantaa. U ovom rekreacijskom centru će vas ljeti dočekati velika pješčana plaža, a zimi prekrasan krajolik za skijaško trčanje s mogućnošću plivanja u zaleđenom jezeru. Prije nego što uskočite u ledeno jezero, zagrijte se u finskoj sauni!

image
PRIVATNI ALBUM

20 - 22 h

Nakon što se vratite u grad, vrijeme je da istražite noćni život Helsinkija. U koji god bar da odete, nećete pogriješiti. Super opcija je Apollo Street Bar, koji ljeti ima veliku otvorenu terasu. Ateljee Bar na vrhu hotela Solo Sokos Torni ponudit će vam i prekrasan pogled na cijeli Helsinki. Za one željne istraživanja noćnog života, prva postaja mora biti Ääniwalli, jedan od najpoznatijih helsinških noćnih klubova. Tu je i Kaiku, kojeg je The Guardian 2014. proglasio jednim od najboljih noćnih klubova u Europi. Budete li imali sreće, u gradu možete vidjeti i polarnu svjetlost, što sam ja doživjela u ožujku - i to u samom središtu Helsinkija. No, bolja vidljivost je na mjestima s manje svjetala.

image

Katedrala Uznesenja, Helsinki

PRIVATNI ALBUM
Linker
26. travanj 2024 07:01