Putovanje

Las Vegas: Prijestolnica poroka kroz oči čovjeka koji ju je posjetio čak 11 puta!

Bojan Mušćet, tehnološki analitičar iz Zagreba, za Gloriju otkriva nepoznate atrakcije grada u pustinji gdje se svjetla nikada ne gase i u kojem se osjeća kao doma.

Znamo da je Las Vegas grad grijeha, prijestolnica kocke, a poznata je i izreka da ono što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu. Kad prvi put dolazite u ovaj grad, suočite se s njegovim blještavilom i napadnošću. No, kad vam postane američka baza kao meni i posjetili ste ga jedanaest puta, perspektiva se mijenja. Prije svega, kockanje je samo gubitak vremena koje se može mnogo bolje iskoristiti.

Početkom godine došao sam poslovno u Las Vegas na CES, najveći svjetski sajam potrošačke tehnologije. Ondje se dodjeljuje CES Innovation Award, najvažnija svjetska tehno - loška nagrada, a ja sam bio član žirija. Ovogodišnji CES se održao uživo nakon godinu dana pauze zbog korone.

image

Na jednome od tech evenata bio je izložen DMC DeLorean iz filma 'Povratak u budućnost'.

PRIVATNI ALBUM

Događaj je privukao više od 40 tisuća ljudi. Sajam svake godine privlači i mnoge slavne osobe, pa su tijekom godina ondje bili mnogi glazbenici, poput Neila Younga, Lemmyja Kilmistera, Lady Gage i Due Lipe.

Ove godine navratio je reper Jason Derulo koji se u predvorju hotela Aria potukao s nekolicinom provokatora nakon što su ga nazvali imenom njegova konkurenta Ushera. Prošao sam tim predvorjem samo pola sata nakon nemilog događaja, ali nije bilo nijednog znaka da se ondje događalo nešto ozbiljno. Paralelno sa sajmom održavaju se i manja tehnološka događanja, a na jednome od njih imao sam priliku sjesti u automobil DMC DeLorean koji se pojavio u jednom od filmova iz franšize “Povratak u budućnost”.

image

Svake godine u središtu Las Vegasa osvane neki novi hotel.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Grad svjetla i romantike budi stare strasti i priziva nove ljubavi, vodimo vas u Pariz

Cool atrakcije

Za organizaciju slobodnog vremena koristio sam preporuke Anthonyja Bourdaina iz emisije “No Reservations”. Na dosadašnjim putovanjima obišao sam manje-više sve što Las Vegas nudi, od izvrsnih show programa kao što je “Love”, posvećen Beatlesima, do vožnje na drugom najvećem kotaču na svijetu, iznad hotela Lynq.

image

Neon Museum sadrži odbačene neonske reklame vegaških hotela i motela.

UNSPLASH

Ovoga puta zaputio sam se manje poznatim vegaškim atrakcijama, a jedna od njih je muzej Neon. Riječ je o jedinstvenom muzeju koji sadrži odbačene neonske reklame iz hotela i motela. Među njima se ističe obnovljeni svjetleći natpis za hotel Moulin Rouge koji je dizajnirala Betty Willis, autorica prepoznatljive oznake “Welcome to Las Vegas” na ulazu u grad. Logotip Moulin Rouge temeljen je na njezinom rukopisu.

Također, ondje se nalazi više od 25 metara visok svjetleći znak Hard Rock Cafea u obliku gitare - prvi takav na svijetu.

On se nalazio ispred nekadašnjeg Hard Rock Hotela i može ga se vidjeti u filmovima “Draga, povećao sam djecu” i “Odmor u Las Vegasu”. Novi Hard Rock Hotel niknut će na mjestu sadašnjeg hotela Mirage na Las Vegas Boulevardu koji zovu Strip. Bit će sagrađen u obliku gitare.

image

Plešuća baka nastupa kao ulična umjetnica na Stripu.

PRIVATNI ALBUM

Izlazak za pamćenje

Drugo mjesto koje preporučuje Anthony Bourdain moja je stalna destinacija. Riječ je o punkerskom klubu Double Down Saloon koji se nalazi u sklopu nešto udaljenijeg skladišta. Bourdain ga je nazvao najsretnijim mjestom na svijetu i to je iskorišteno kao lajtmotiv pred klubom.

Uvjerio sam se kako su ondje uistinu svi neprestano s osmijehom na licu - i lokalni punkeri i namjernici iz svih krajeva svijeta. Unutrašnjost kluba je sva u grafitima, a da ipak sve ne bi bilo posve nevegaški, u klubu ima i nekoliko slot-mašina za kockanje. Osim toga, tu je i automat koji nudi lutriju s pivima u limenkama: svaka je omotana pa se ne zna koju ćete dobiti.

image

Double Down Saloon je Anthony Bourdain nazvao najsretnijim mjestom na svijetu, a te riječi danas i stoje na nadstrešnici ispred kluba.

PRIVATNI ALBUM

Njihov kućni koktel ima zanimljivu ponudu - naručite li jedan, stajat će vas četiri dolara, a naručite li dva - devet!

Pogledao sam izvrstan nastup banda Franks & Deans koji u punk/ska maniri obrađuju klasike Franka Sinatre, Deana Martina, Sammyja Davisa Jr.-a i drugih pripadnika rat packa, a u pauzama svoje točke imaju punk striptizete. Osim dobre zabave, u Las Vegasu može se i izvrsno jesti, a cijene variraju, od vrlo prihvatljivih, uglavnom izvan Stripa, do onih koji odgovaraju renomeu restorana ili kuhara kao što je Gordon Ramsay, koji u glavnoj ulici ima čak tri restorana.

image

Franks & Deans obrađuju standarde Franka Sinatre, Deana Martina i drugih vegaških legendi u 3 punk/ska stilu.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Izašla sam iz kazališta i vidjela da mi nedostaje pola stvari u torbici, sva lica New Yorka upoznala je glumica Vesna Ravenščak

Neviđeni specijaliteti

Svake godine posjetimo azijski dio grada - Chinatown - koji u mnogobrojnim zalogajnicama i restoranima nudi sve tipove azijske kuhinje, što je nakon dva-tri dana prehrane ukusnim, ali i kaloričnim američkim specijalitetima prava blagodat. Pho juha u vijetnamskim restoranima ili ramen će svakako poboljšati funkcioniranje organizma. Ove godine posjetili smo Chengdu Taste s izvrsnom ponudom sečuanskih delicija.

image

Restoran Sushisamba ima iznimno atraktivan interijer i ponudu japanske, brazilske i peruanske kuhinje.

PRIVATNI ALBUM

Na Stripu me pak oduševio restoran koji kombinira japansku, brazilsku i peruansku kuhinju, a smješten je u Venetian Resortu. Osim specijaliteta kao što su ceviche od jastoga s čipsom od baby-banane i cikle, ražnjića od filetiranog brancina s peruanskim kukuruzom, tacosa s limetom i gratiniranim škampima, sushija s carpacciom od četiri vrste tune i mochija punjenih sladoledom s kockama od saća i mladog meda, restoran Sushisamba iznimno je dizajniran.

image

Na jednome od tech evenata bio je izložen DMC DeLorean iz filma 'Povratak u budućnost'.

PRIVATNI ALBUM

Osim zanimljivih arhitektonskih rješenja, sadrži freske brazilskoga uličnog umjetnika Felipea Younga Flipa koji je prenio energiju Sao Paola u kombinaciji s japanskom kaligrafijom na svaki zid restorana.

Neobičan muzej

Oni kojima je hrana u ovakvom restoranu nedostatna, svakako će prave obroke naći u Heart Attack Grillu na Freemont Streetu u starijem dijelu Las Vegasa, gdje se poslužuje hrana koja je vrlo nezdrava i bogata mastima, šećerom i kolesterolom. Restoran s ponosom ističe svoj moto “Hrana za koju vrijedi umrijeti”, s obzirom na to da je, kako se hvale, nekoliko kuhara i gostiju umrlo od srčanog udara nakon obroka ondje. Ipak, imaju i ponudu za vegetarijance - kutiju cigareta.

image

Heart Attack Grill nudi najnezdravije obroke na svijetu, s motom 'Hrana za koju vrijedi umrijeti'.

PRIVATNI ALBUM

U blizini Heart Attack Grilla nalazi se i muzej mafije. Mob Museum ima službeni naziv: Muzej organiziranog kriminala i provedbe zakona. Muzej ima pristojnu kolekciju pravoga mafijaškog oružja, električnu stolicu i komad zida pred kojim se dogodio masakr na Dan svetog Valentina. Manje poznate vegaške lokacije svakako upotpunjavaju dojam o gradu koji nikad ne spava, čemu pridonosi kako jet-lag, tako i neprekidna ponuda svih oblika dobre zabave.

Cijena ulaznice za Neon museum

Neon Museum, na čijem se ulazu nalazi i ploča sa zvijezdom Elvisa Presleyja što je originalno stajala na Stazi slavnih, pred danas srušenim hotelom Riviera, ima dvije cijene ulaznica. Danju je 23 dolara, a kad padne mrak i upale se svjetla, cijena za 45-minutnu turu s vodičem je 28 dolara.

image

Muzej mafije proglašen je najboljim muzejem u Nevadi.

PRIVATNI ALBUM

Shopping

Dva velika outleta na oprečnim krajevima Las Vegasa osiguravala su obnovu garderobe po izvrsnim cijenama do početka korone. Sada više nije tako - neki dućani su zatvoreni, a u mnogima je ponuda mnogo oskudnija uz skromne popuste. Većina shoppinga preselila se online. Možete online kupljenu robu naručiti u hotel uz naknadu za preuzimanje od 10 dolara.

Boravišna pristojba

Kad rezervirate smještaj u Las Vegasu, svakako se raspitajte za boravišnu pristojbu (hotel ili resort fee). Ona može stajati uobičajenih par dolara po danu, u nekim hotelima na Stripu naplaćuju i 50 dolara, a pristojba se mora platiti isključivo na recepciji nakon boravka.

Linker
18. travanj 2024 13:46