U svjetskom vrhu

Najbolja od najboljih! Ovih blagdana nazdravite vinima iz Zadarske županije

Zadarska vinska scena sjaji punim sjajem... A najbolje tek dolazi. Živjeli!

Uz predivnu i raznoliku prirodu, bogatu kulturnopovijesnu baštinu, vrhunsku gastronomiju i gostoljubivost domaćina, Zadarska županija može se pohvaliti i sve snažnijom vinskom scenom. Tradicija proizvodnje opojne kapljice u vinogradarskoj podregiji Sjeverne Dalmacije, koju čine vinogorja Zadar-Biograd i Benkovac-Stankovci, duga je čak 3000 godina. Sada su trend boutique vinarije, gdje suvremeni proizvodni procesi garantiraju izvrsnu kvalitetu vina. Neka od njih bila su zapažena na prestižnim svjetskim natjecanjima poput Decantera, odakle se svake godine vraćaju sa sve više medalja - pa i zlatnom.

image

Maškovića Han privlači i vinoljupce

NIKOLA MATIĆ

Prvo vino sa zadarskog područja nagrađeno zlatom na Decanteru bio je Badelov Syrah iz 2014. s lokacije Korlat. Lani je Hrvatska osvojila tri platine i osam zlata, a čak dva su bila sa zadarskog područja. Zadarski vinari su na Decanteru nagrađeni i ove godine, a oduševili su Kraljevski vinogradi s Pošipom iz 2019., iz limitirane linije Prestige.

Manje je poznato da je zadarsko vinogradarsko područje prava eko oaza Hrvatske. Čak 30 posto proizvođača posjeduje eko markicu, što ovu regiju svrstava u svjetski vrh.

Na području Zadarske županije tradicionalno se više proizvode crna vina - čak 60 posto - a ostalo su bijela i ružičasta. Među crnima su zinfandel, cabernet sauvignon, merlot, syrah i grenache, no u posljednje vrijeme se sve više ističu cijenjene lokalne sorte poput svrdlovine. Zastupljene su i ostale dalmatinske autohtone sorte poput plavine, tribidraga i plavca malog.

image

Među delicijama Zadarske županije je i paški sir

MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX CROPIX

Od bijelih sorti najbolje uspijevaju maraština i pošip, ali ima i drugih. Ono što čini osnovnu razliku u odnosu na vina južne i srednje Dalmacije je specifična mikroklima podvelebitskog područja, koja vinogradima donosi hladna zračna strujanja, pogodujući zadržavanju svježine u kapljici. Kombinacija ronskog i lokalnog sortimenta te fenomenalnih vremenskih uvjeta rezultirala je svježim, voćnim i balansiranim ružičastim vinima.

Mnogo je mjesta za kušanje, a među njima su Degarra, Fiolić, Bora, Škaulj, Kraljevski vinogradi, MasVin, Badel 1862, Figurica, Ker-vin, Vrsaljko, Poljak, Vučemilović, Dražina, Kutija, OPG Sinovčić, Vina Biograd, G&J, Buljat, Jokić, Vlatković, Karaba, Butić, Ninčević...

image

Vinarija Fiolić

FILIP BRALA

Uz vino ide i vrhunska hrana, bazirana na zdravoj mediteranskoj kuhinji uvrštenoj na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Njeno "sveto trojstvo" su riba, vino i maslinovo ulje pa svakako kušajte oradu, brancina, kovača ili zubaca na lešo ili gradele, a izvrstan je i odrezak od tune iz akvatorija Zadarske županije. Tu su i nadaleko poznate novigradske dagnje na buzaru, a mora se probati i teletina ili hobotnica ispod peke, s krumpirom i povrćem. Kušajte i paški sir, a u nekoj od vrhunskih sirana naučite kako se proizvodi.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije.

Linker
23. travanj 2024 19:59