Raj na zemlji

Naš automobilistički as na odmoru: Viliam Prodan i supruga oduševljeni bajkovitom Menorcom

Državni prvak u rallyju i njegova supruga odmarali su na španjolskom otoku, gdje se ovaj profesionalni vozač, među ostalim, oduševio njihovim prometom.

Kratki ljetni predah između automobilističkih natjecanja Viliam Prodan i supruga Ivana iskoristili su za kratko putovanje na španjolski otok Menorcu. Ovaj španjolski otok poznat je po odličnoj gastronomskoj ponudi, kristalnom moru, atraktivnim uvalama i špiljama. U Ciutadella de Menorca, gradu veličine našeg Poreča ili Rovinja uživali su u izletima, odmorili su se, a najviše su se oduševili španjolskim pjenušcem Cavom i naravno autima i prometom.

image

Viliam i Ivana Prodan

PRIVATNA ARHIVA

Kao profesionalnog poznavatelja vožnje Viliam priznaje da je došao s predrasudama na otok, ali da ga je dočekalo ugodno prometno iznenađenje na Menorci.

image

Par je oduševljen ovim otokom

PRIVATNA ARHIVA

“Obično kad pomišljaš o prometu na otoku, u glavi ti prolaze slike uskih cesta, gužvi i vozača skutera u japankama. Na Menorci je potpuno suprotno. Glavna otočka prometnica koja spaja istok i zapad brza je i uređena cesta, široke prometne trake sa zaustavnom trakom širine još jedne prometne trake. Svako raskrižje s uređenim protočnim kružnim tokom, zastoja u prometu nema ni najmanje. Ukoliko se u nekom mjestašcu dogodi gužva u centru grada, Španjolci jednostavno zatvore ulaz u centar automobilom i jednostavno riješe problem. Na brzim cestama ima dosta radarskih kontrola (kamera), ali su prije označene velikim tablama tako da ne možeš da ih ne vidiš. U ovakvim uvjetima zbilja je bio užitak prometovati, tako ni na godišnjem nisam bio bez volana.”

image

Viliam za volanom broda

PRIVATNA ARHIVA
image

Špilje su posebna atrakcija na Manorci

PRIVATNA ARHIVA

Tako je Viliam profesionalnu vožnju na odmoru zamijenio ležernom vožnjom po turističkim i kulturnim znamenitostima Menorce.

Već nakon kratkog odmora Viliam se vraća na pripreme za novu automobilističku sezona, koja će, najavljuje, donijeti mnogo novih izazova i novosti.

Linker
08. travanj 2024 15:00